Divendres 26 abril 2024

Divendres 26 abril 2024

Compartir

La independència i les dones radicalment feministes

“Benvingudes a la República Catalana Feminista”. Aquest títol ho deia tot sobre el contingut  de la taula debat que es va celebrar el dissabte a la tarda a les Jornades Feministes 2016.

alt

 

 

 

Unes 200 dones varen assistir a un acte convocat  per la Sectorial Dones ANC, Feministes per la Independència, les dones del SEPC  i de Poble  Lliure, en la que van intervenir moderades per Pilar Rebaque: Amor del Àlamo, Irene Martín, Lluïsa Cunillera i Tania Verge.

En aquesta taula-debat s’hi va posar de manifest, d’una banda, les necessitats de les dones en la futura República Catalana i d’altra, es va voler mostrar perquè el feminisme va lligat a la independència. A “Benvingudes a la República Catalana” hi va haver moments molt emotius com el protagonitzat a la presentació, per Mireia Bofill quan es va emocionar en recordar a Montserrat Abelló i Soler, i va llegir un escrit de la seva mare, tot recordant la seva il·lusió per anar a votar el 9N.

 

 

 

alt

 

 

 

Rebaque va introduir el debat preguntant a les companyes de la taula: “Què ha d’incloure la futura constitució de la República Catalana” i primer van respondre  Amor del Àlamo i Irene Martín que van aprofundir en com feminitzar la futura república. A la taula totes van estar d’acord en que per assolir objectius feministes cal un Estat propi. “La independència és per a nosaltres una oportunitat de replantejar-ho tot. És per tant, un espai de llibertat des del qual es pugui  repensar una República Catalana Feminista. I per aconseguir-ho, cal feminitzar els espais de construcció del nou país i també feminitzar la representació. Hi hem de ser totes representades, quantes més millor, i incorporar els sabers i les nostres experiències. La nova república catalana necessita de la radicalitat feminista. Serem allò que hàgim decidit ser: Dones lliures en un país lliure. Cal treballar-hi juntes i fer realitat la República Catalana Feminista”.

De la seva part, les companyes del SEPC van fer cinc cèntims de com hauria de ser l’educació.

 

 

alt

 

 

 

Les conclusions a  la declaratòria final


 

 

alt

 

 

 


Les conclusions del treball d’aquesta taula-debat es van presentar durant l’acte de cloenda del diumenge davant de totes les assistents a les jornades. Les jornades uniren a dones més veteranes amb les mes joves. Precisament, cal remarcar l’afluència de dones joves, mares, mainada i també alguns homes, que participaven o tenien cura de la seva mainada.  Hi havia molts espais  per al debat però  també per a la gresca. L’assistència a les Jornades Feministes superaren en escreix totes les expectatives.  Més de 1600 persones van participar dels diferents tallers, xerrades, debats i actes.  I el diumenge també va ser molt participativa la manifestació, el dinar popular a l’estació de la Renfe de L’Arc de Triomf i la festa de la tarda.

 


 

 

 

 

alt

 

 

 

 

Per la seva banda  Feministes per la Independència, al igual que altres grups van denunciar en els seus espais el buit informatiu en els mitjans de comunicació. Així ho expressaven, des de la sectorial de Dones de l’ANC:  “Volem denunciar els mitjans de comunicació catalans perquè han fet invisibles les Jornades Feministes 2016, que s’han celebrat aquest cap de setmana a Barcelona.  No només volem expressar el nostre rebuig a la falta de sensibilitat pel que representen les Jornades per a una part important de la societat catalana, sinó que volem fer visible la responsabilitat que tenen les persones que dirigeixen els mitjans per haver ignorat aquest esdeveniment col·lectiu”.

 

Un cop realitzat el debat, el públic va intervenir compartint les seves reflexions i posant sobre la taula més qüestions que van enriquir el debat. Finalment es va fer un fi de festa amb  l’actuació de la Maga Glòria i  l’estrena mundial de la Rumba Feminista!l nou país i també vam tenir la intervenció del col·lectiu Gatamaula, aportant les conclusions del seu taller sobre feminismes internacionals en nacions oprimides.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

ARGENTINA: Assistència i assessorament de casos de violència contra les dones a Catamarca

La convocatòria, el divendres 9 de novembre a la província de Catamarca d’un taller d’assistència...

La trata és violència masclista i la seva magnitud és tal que és difícil d’imaginar

Es coneix, tan sols, un 20% dels casos de trata i part de la lluita...

Barcelona: Conclusions de la I Jornada: Dona, Pau i Seguretat / La Independent / Noticiés Génere

La Comissió de Justícia Penal Internacional i el Col·legi d’ Advocats Penal Internacional, van organitzar...