Sota el lema “Diabetis i dona, pel dret a un futur saludable” el passat 14 de novembre es va commemorar el Dia Mundial de la Diabetis en una jornada dedicada enguany a la prevenció d’aquesta malaltia en les dones. L’objectiu va ser reforçar la importància d’un accés equitatiu a l’atenció i educació per a les dones amb factors de risc o amb diabetis, ja sigui per augmentar la capacitat de prevenir-la o per aconseguir un control òptim de la malaltia.
L’efemèride convocada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) busca augmentar la conscienciació sobre la prevalença creixent de la diabetis, sobretot la de tipus 2. També posa el focus en la importància dels estils de vida saludables i en l’autocura, en la prevenció i en el tractament, reduint així l’aparició de complicacions futures.
Segons la Federació Internacional de Diabetis (IDF), més de 199 milions de dones viuen amb diabetis al món. En molts països, principalment en vies de desenvolupament, les nenes i les dones veuen minvat l’accés a la promoció de la salut, la prevenció, detecció precoç i tractament, amplificant l’impacte negatiu de la diabetis. A més, les desigualtats socioeconòmiques exposen les dones als factors de risc principals per a la diabetis com són l’alimentació poc saludable i la falta d’activitat física.
A Catalunya, s’estima que hi ha 600.000 persones amb diabetis. Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de 2016, la diabetis afecta el 8,1% de la població de 15 i més anys (8% homes i 8,2% dones). La diabetis augmenta amb l’edat en ambdós sexes, passant de 1,5% de prevalença en el grup d’edat de 15 a 44 anys al 22,3% en la població de 65 i més anys.