EDITORIAL
11 de Setembre de 2012. II aniversari de La Independent. Iniciem el tercer any.
Ens retrobem després de les vacances d’estiu i un cop més hem de denunciar, amb l’assassinat d’una dona aquest 9 de setembre a Sant Feliu de Codines, que ja són 11 les dones assassinades a Catalunya per violència masclista. Hi ha dos casos més sota investigació a Santa Maria de Palau Tordera i a Amposta.
La Independent es fa ressò de totes les associacions de dones del país que a més de protestar enèrgicament, exigeixen ja més recursos per part del nostre govern i més fermesa a fi de vèncer aquesta ignominiosa xacra que sembla no tenir aturador.
A tot l’Estat espanyol, el nombre de dones assassinades és de 32. De les quals, a banda de les 11 dones de Catalunya, n’hi ha 5 del País Valencià i 1 de les Illes Balears.
Aquest estiu les dones també han protestat contra les aspiracions de Ruiz Gallardón a restringir la llei de l’avortament i han fet sentir la seva veu amb la consigna històrica “ avortament lliure i gratuït”. Així ho han fet Ca la Dona amb la Campanya pel dret a l’avortament i la Plataforma Nosaltres Decidim amb la seva constitució a Catalunya.
Deia el comunicat de la Campanya pel Dret a l’Avortament “El darrer anunci del ministre Gallardón per a restringir l’avortament en cas d’anomalies fetals és hipòcrita i pervers. Satisfà una part del seu electorat i, sobretot, als lobbys de pressió mal anomenats pròvida. Però xoca contra la realitat quotidiana de tantes dones que avortem i hem avortat, i que ho continuarem fent, per motius diversos, però amb un element comú: no poder assumir, en aquell moment de la vida, una maternitat. Xoca contra l’evidència que la millor manera d’evitar l’avortament no és la repressió i la sanció, sinó l’educació sexual i afectiva i la corresponsabilitat familiar, social i de l’estat amb la marentalitat”.
Han continuat les retallades i sembla clar, segons el darrer estudi de la Fundació Maria Aurèlia Capmany que la situació serà encara pitjor per a les dones aquests propers mesos donat que el Govern del nostre país ha previst la progressiva externalització del serveis a l’empresa privada mitjançant el procediment de la licitació que juntament amb el fre de la contractació pública té com a resultat la precarització del mercat de treball de les dones ja que afecta sobretot als sectors més feminitzats, que són serveis i subministres. La ciutadania es va tornar a mobilitzar el 19 de juliol.
Entitats i ONG catalanes han mostrat el seu rebuig per la retirada per part del govern central de la targeta sanitària a les persones migrades en situació irregular i s’espera que el Govern Català estigui a l’alçada.
La iniciativa d’una campanya de Feministes de Catalunya ha començat la seva segona fase de recollida de signatures sota el lema PER UNA CATALUNYA CULTURAL PARITÀRIA i també ha tingut molt bona acollida entre les entitats de dones i les professionals de la cultura i els mitjans de comunicació. Es reclama al Conseller Mascarell la paritat als diversos organismes i es recorda la urgència de la llei d’igualtat prepara pel govern anterior i nomenada per l’actual govern “Llei per a la igualtat efectiva entre homes i dones”. Aquesta llei ha d’assegurar els mecanismes i les mesures concretes perquè les administracions públiques catalanes impulsin polítiques i actuacions per eliminar el sexisme de les estructures socials, culturals, econòmiques i polítiques de Catalunya.
Als països del Sud de la Mediterrània, destaquem la manifestació de les dones de Tunísia que ens alerta de les restriccions a les llibertats que les dones semblaven haver obtingut amb les primaveres àrabs.
I d’arreu del món celebrem, entre altres notícies, la valentia de les dones de Pussy Riot a Rússia i el nou programa ‘Mujeres, Ni reinas, ni cenicientas’ a Canal Capital de Bogotà.
Ens inquieta, entre d’altres fets, la manca de llibertat d’expressió al Paraguai que plana damunt les ràdios comunitàries i la violència que es continua exercint a Mèxic sobre els i les periodistes i que ha provocat recentment l’exili temporal de la nostra companya Lidia Cacho.
Finalment, un record i reconeixements per a Shulamit Firestone que ha mort a Nova York als 67 anys. Fou una de les fundadores del feminisme radical i autora del llibre “ The Dialectics of Sex”.
Manifestació al Raval contra les retallades.