Dissabte 13 abril 2024

Dissabte 13 abril 2024

Compartir

Iniciem el tercer any

EDITORIAL

11 de Setembre de 2012. II aniversari de La Independent. Iniciem el tercer any.

Ens retrobem després de les vacances d’estiu i un cop més hem de denunciar, amb l’assassinat d’una dona aquest 9 de setembre a Sant Feliu de Codines, que ja són 11 les dones assassinades a Catalunya per violència masclista. Hi ha dos casos més sota investigació a Santa Maria de Palau Tordera i a Amposta.

La Independent es fa ressò de totes les associacions de dones del país que a més de protestar enèrgicament, exigeixen ja més recursos per part del nostre govern i més fermesa  a fi de vèncer aquesta ignominiosa xacra que sembla no tenir aturador.

A tot l’Estat espanyol, el nombre de dones assassinades és de 32. De les quals, a banda de les 11 dones de Catalunya, n’hi ha 5 del País Valencià i 1 de les Illes Balears.


Aquest estiu les dones també han protestat contra les aspiracions de Ruiz Gallardón a restringir la llei de l’avortament i han fet sentir la seva veu amb la consigna històrica “ avortament lliure i gratuït”. Així ho han fet Ca la Dona amb la Campanya pel dret a l’avortament i la Plataforma Nosaltres Decidim amb la seva constitució a Catalunya. 

Deia el comunicat de la  Campanya pel Dret a l’Avortament “El darrer anunci del ministre Gallardón per a restringir l’avortament en cas d’anomalies fetals és hipòcrita i pervers. Satisfà una part del seu electorat i, sobretot, als lobbys de pressió mal anomenats pròvida. Però xoca contra la realitat quotidiana de tantes dones que avortem i hem avortat, i que ho continuarem fent, per motius diversos, però amb un element comú: no poder assumir, en aquell moment de la vida, una maternitat. Xoca contra l’evidència que la millor manera d’evitar l’avortament no és la repressió i la sanció, sinó l’educació sexual i afectiva i la corresponsabilitat familiar, social i de l’estat amb la marentalitat”.

Han continuat les retallades i sembla clar, segons el darrer estudi de la Fundació Maria Aurèlia Capmany que la situació serà encara pitjor per a les dones aquests propers mesos donat que el Govern del nostre país ha previst la progressiva externalització del serveis a l’empresa privada mitjançant el procediment de la licitació que juntament amb el fre de la contractació pública té com a resultat la precarització del mercat de treball  de les dones ja que afecta sobretot als sectors més feminitzats, que són serveis i subministres. La ciutadania es va tornar a mobilitzar el 19 de juliol.

 Entitats i ONG catalanes han mostrat el seu rebuig per la retirada per part del govern central de la targeta sanitària a les persones migrades en situació irregular i s’espera que el Govern Català estigui a l’alçada.

La iniciativa d’una campanya de Feministes de Catalunya ha començat la seva segona fase de recollida de signatures sota el lema PER UNA CATALUNYA CULTURAL PARITÀRIA i també ha tingut molt bona acollida entre les entitats de dones i les professionals de la cultura i els mitjans de comunicació. Es reclama al Conseller Mascarell la paritat als diversos organismes i es recorda la urgència de la llei d’igualtat prepara pel govern anterior i nomenada per l’actual govern “Llei per a la igualtat efectiva entre homes i dones”. Aquesta llei ha d’assegurar els  mecanismes i les mesures concretes perquè les administracions públiques catalanes impulsin polítiques i actuacions per eliminar el sexisme de les estructures socials, culturals, econòmiques i polítiques de Catalunya.

Als països del Sud de la Mediterrània, destaquem la manifestació de les dones de Tunísia que ens alerta de les restriccions a les llibertats que les dones semblaven haver obtingut amb les primaveres àrabs.

I d’arreu del món celebrem, entre altres notícies,  la valentia de les dones de Pussy Riot a Rússia i el nou programa ‘Mujeres, Ni reinas, ni cenicientas’ a Canal Capital de Bogotà.

Ens inquieta, entre d’altres fets,  la manca de llibertat d’expressió al Paraguai que plana damunt les ràdios comunitàries i la violència que es continua exercint a Mèxic sobre els i les periodistes i que ha provocat recentment l’exili temporal de la nostra companya Lidia Cacho.

Finalment, un record i reconeixements per a Shulamit Firestone que ha mort a Nova York als 67 anys. Fou una de les fundadores del feminisme radical i autora del llibre “ The Dialectics of Sex”.

Geo 

 

Geo1 

Manifestació al Raval contra les retallades.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Mor la lluitadora antifranquista Maria Salvo als 100 anys / La Independent / Notícies Gènere

  Maria Salvo, ha tingut una vida marcada pel seu compromís polític, havent lluitat de...

Barcelona: LECTURA DE TESI DOCTORAL Adília Lopes: gènere, desviament i traducció / La Independent / Notícies gènere

  La doctoranda Sónia Rita Melo, que va ser investigadora en formació del Centre Dona...

Barcelona: Lliurament Premis del Concurs per a l’eradicació de la violència masclista

  Fins divendres, 25 de novembre   Concurs Per a l’Eradicació de la Violència Masclista 2011....