Divendres 08 novembre 2024

Divendres 08 novembre 2024

Compartir

II Jornada sobre el Dret a l’Asil per Motius d’Orientació Sexual i Identitat de Gènere

 

 

 

La Directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Bibiana Segura, i el president de la Fundació Associació Catalana de Solidaritat i Ajuda al Refugiat, Carles Campuzano, van inaugurar el passat 30 d’octubre la II Jornada sobre el Dret a l’Asil per Motius d’Orientació sexual i Identitat de Gènere.

Fou organitzat pel CEJFE conjuntament amb la Fundació ACSAR, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i l’Associació Catalana per a la Integració d’Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants.

En la jornada hi han participat com a ponents: Sabine Jansen, investigadora del projecte Fleeing Homophobia; Joan Carles Arnáiz, oficial de protecció adjunt de la Delegació de les Nacions Unides per als Refugiats a Espanya; Rodrigo Araneda, president de l’Associació ACATHI; Daniel Huygens, representant de l’Agència Federal per a l’Acollida dels Demandants d’Asil a Bèlgica, i Roxanna Helme, presidenta del Col·legi d’Advocats Penal Internacional (BPI-ICBCAPI), entre d’altres persones expertes en la matèria.

La directora del CEJFE, Bibiana Segura, ha subratllat que “encara hi ha al món 75 països que criminalitzen les relacions consentides entre persones del mateix sexe”. “Tot i que aquest nombre ha disminuït en els darrers anys -ha afegit, que segurament encara hi ha molta feina per fer en la lluita contra la persecució i la discriminació que pateixen les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals de tot el món “.

Per la seva banda, l’experta d’origen holandès, Sabine Jansen, ha posat en relleu que “l’estat de refugiat hauria d’atorgar a totes i a tots els sol·licitants LGBTI que provenen de països on hi ha criminalització”.

A la Jornada s’han abordat aspectes com el procediment d’asil per a les persones sol·licitants de protecció internacional LGBTI, o la situació dels i de les sol·licitants de protecció internacional LGBTI i els dispositius d’acollida. En les dues taules rodones hi hagué dos testimoniatges protegits que han exposat el seu pas pel procediment d’asil espanyol i pels dispositius d’acollida per a sol·licitants de protecció internacional a Catalunya.

Les noves directives europees d’asil, aprovades al juny de 2013, reconeixen que les persones perseguides per la seva orientació sexual i també per la seva identitat de gènere són susceptibles de rebre protecció internacional. No obstant això, en la pràctica, el procediment d’asil encara no té prou garanties per a les persones LGBTI. En aquest sentit, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va prohibir certes pràctiques d’identificació perquè violen els drets fonamentals dels sol·licitants d’asil garantits en la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Nicaragua: Aprovada una llei contra la violencia vers les dones amb limitacions

L’accés a la justícia per a les dones ha estat una exigència històrica a Nicaragua...

Catalunya: Munté diu que “Espanya ens frena també en l’atenció a les persones amb dependència” / La Independent / Notícies gènere

Neus Munté. Foto@idemtv Neus Munté, consellera de Benestar Social i Família, ha recordat en...

Pamies i Forcades defensen el diòxid de clor com a medicament

Josep Pàmies i Teresa Forcades, al costat d’altres persones convidades van omplir el Poliesportiu...