Dimecres 17 juliol 2024

Dimecres 17 juliol 2024

Compartir

FSM 2013: Marxa Mundial de les Dones (MMD)

Canviar el món per canviar la vida de les dones i canviar la vida de les dones per canviar el món

La Marxa Mundial de les Dones és un moviment mundial d’accions feministes que aglutina grups i organitzacions de base que treballen per eliminar les causes que estan a l’origen de la pobresa i de la violència envers les dones. Lluitem contra totes les formes de desigualtats i de discriminació viscudes amb les dones.

 

 

Els nostres valors i accions apunten a un canvi polític, econòmic i social. Ens articulem al voltant de la mundialització de la solidaritat, la igualtat entre les dones i els homes, entre les dones nosaltres-mateixes i entre els pobles, el respecte i el reconeixement de la diversitat entre les dones, la multiplicitat d’estratègies, la valorització del lideratge de les dones i la força de les aliances entre les dones i amb altres moviments socials progressistes. 

 

 

La Marxa Mundial de les Dones (MMD) forma part d’un moviment de resistència contra el neoliberalisme, i de construcció d’alternatives que es basen en els valors d’igualtat, llibertat, solidaritat, justícia i pau.

Si fem un repàs per la seva historia podem ràpidament adonar-nos que es mantenen fidels als seus principis i a la seva raó de ser.

A l’octubre de 1998 va ser quan es va celebrar la primera trobada internacional a Montreal, Quebec, per definir la plataforma de reivindicacions i accions internacionals per l’any 2000. Arrel d’aquesta planificació es va aconseguir que el 8 de març del 2000 es portes a terme la primera acció internacional del moviment. Aquest mateix any al mes d’octubre 20.000 dones marxen a Washington amb diverses reivindicacions que les portaran al FMI, al BM i a l’ONU. Paral·lelament a 40 països es realitzaran accions simultànies. D’aquestes accions esdevé que les participants decideixin continuar treballant de manera conjunta en un moviment permanent, que arriba fins els nostres dies.

L’any 2001 esdevindrà també un any significatiu per la MMD, serà l’any del primer Fòrum Social Mundial, un fòrum en el que estaran presents. Aquesta participació serà decisiva en el futur de la MMD, ja que decidiran enfortir la seva presència als fòrums anti-globalització i definiran la pau com una de les seves prioritats.

12 anys més tard, la MMD fidel a la seva definició i responsabilitat ha tornat ha estar present al FSM-Tunis 2013. Ens les tornem a trobar actives, constructives, reivindicant i lluitant pels principis que les defineixen i que les van portar a unir-se en un moviment global en la lluita pels drets de les dones. Mostrant, un cop més, el seu caràcter internacional, acullin dones de totes les races i procedències sota una mateixa lluita contra el capitalisme i el patriarcat, amb gran capacitat d’entendre i comprendre la diferència. En aquesta ocasió sota el lema “canviar el món per canviar la vida de les dones i canviar la vida de les dones per canviar el món”.

En aquesta celebració del FSM, la MMD ha volgut donar una veu especial a les dones de Tunísia, unes dones valentes que ens han apropat a la seva realitat en un context crucial políticament, ja que estan escrivint i redefinint el seu futur mitjançant la redacció de la seva propera constitució amb la qual les dones han de ser-hi. Existeix una forta reivindicació, perquè aquesta nova constitució, fruit d’una revolució en la que hi hagut màrtirs i sacrificis enormes per part del poble tunisià, garanteixi al menys tenir la universalitat dels drets humans i que no esdevingui un endarreriment en la consecució dels drets de les dones. Ens han explicat i ens han fet veure com les demandes de les dones de Tunísia són les demandes de totes les dones del món. La militància a Tunísia és igual a la militància internacional, totes estan contra la violència, contra la pobresa, a favor dels drets econòmics i socials de les dones i per la igualtat total i efectiva, tant a Tunísia com a la resta del món. Reivindicant que el feminisme és per totes i no només per les elits intel·lectuals i intentant donar resposta a com fer la lluita per l’auto determinació dels pobles i a la vegada la lluita per la independència de les dones.

Han reflexionat sobre la importància que té que les nostres alternatives tinguin el poder suficient per canviar les institucions, per canviar l’estat i per donar resposta a la quotidianitat de les persones. Les dones hem de poder viure, somriure, somiar, menjar, treballar, dirigir, gaudir…hem d’aconseguir trobar el camí per poder canviar en el més proper, però també per canviar les institucions que ens continuen invisibilitzant.

Durant aquest dies la MMD ha insistit, a totes les seves propostes, en la importància de treballar en aliança, en xarxa, reconeixent que el feminisme és el centre de totes les alternatives contra el patriarcat. El feminisme està directament relacionat amb totes les lluites socials i en particular amb la lluita anticapitalista es relaciona degut a que el capitalisme oprimeix als homes i les dones, però les dones estan doblement oprimides per una banda en l’espai públic, ja que treballen i guanyen menys, i per una altra banda en l’espai privat per les dobles jornades a les que han de fer front, és per això que ens calen estratègies de lluita tant a nivell local, com nacional, com internacional.

Un any més el FSM ens ha transmès molts aprenentatges, hem conegut i reconegut lluites i reivindicacions, ens hem apropat a realitats que de vegades se’ns presenten llunyanes, ens hem emocionat, hem rigut, hem debatut, ens hem fet preguntes…  moltes encara sense resposta, però convençudes de que cal continuar lluitant per reduir la distancia, que encara avui dia existeix, entre els drets i la realitat de les dones, entre els discursos i les pràctiques, sí volem aquest altre món, possiblement, millor.

Volem fer nostres i compartir  les crides i reivindicacions que aquests dies ens han emocionat i ens han encoratjat per continuar lluitant pels drets de totes les dones del món:

“So, So, So, Solidarité avec les femmes  du monde entiere”

“je resiste, je resiste contre le capitalisme. Je resiste, je resiste contra le patriarcat”

“Black, Brown, Yellow, White old women must united”

“Without women justice there is no social justice”

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Fabiola Llanos

Fabiola Llanos

Ecofeminista. Periodista i comunicadora social xilena / catalana. Especialitzada en imatge, arts gràfiques, producció audiovisual, neurolingüística i drets de les dones. Vaig parir La Periòdica. Co fundadora de La Independent.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

22 de febrer Dia Europeu per la igualtat salarial entre dones i homes

Un any més, Intersindical valenciana denuncia la discriminació salarial entre dones i homes En el...

Barcelona: col·lectius Dones

...

Uruguai: OPS premia l’Observatori de salut sexual i reproductiva d’ Uruguai

L’Oficina de Gènere, Diversitat i Drets Humans de l’Organització Panamericana de la Salut (OPS),...