Dijous 07 novembre 2024

Dijous 07 novembre 2024

Compartir

Feministes contra el TTIP

 

‘Les persones i el planeta abans que els beneficis’

Amb l’eslogan N’estem TTIPes de les mentides, en referencia al TTIP (Tractat de lliure Comerç que s’està negociant en secret entre la Unió Europea i els Estats Units des de 2013), una Taula de 4 feministes van expressar els arguments per oposar-se a les negociacions, a la Sala Gran del Centre de Cultura de Dones de la Bonnemaison. 

 Van convocar a sortir al carrer el dissabte 18, Día d’Acció Global contra el TTIP que, a Barcelona será precisamente devant de la seu de l’Oficina del Parlament Europeu del Passeig de Gràcia amb el lema Les persones i el planeta abans que els beneficis.

En la xerrada de la Bonnemaison, l’economista Lourdes Benería, va repassar la història econòmica, des de l’aparició de les primeres multinacionals als 70, les desregulacions dels 90 fins la globalizació económica actual que, va dir, “necesita que es globalitzi políticament”, una mena de “Parlament Mundial, via Naciones Unides” perquè si no, els païssos no podrán aturar “les ordres superiors sensa control democratic.” Aixó ja passa ara i encara mès d’aprovarse el TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership, per les seves sigles en anglès) que “ens portaría a un superlliberalisme, un grau mès del neolliberalisme, perquè disminuirà encara mès l’Estat i crearà mès déficits democràtics”.

“Les dones ja n’estem afectades i encara poden disminuir més els llocs de treballs”, afegí Benería, perque “es pretèn lliberalitzar els serveis públics (sanitat i salut) i els drets laborals i ambientals.

 

 

 

TTIPES2.LidiaVilalta

 A la taula, d’esquerra a dreta: Vargas, Benería, García i Cervera

 

 

Mónica Vargas, una de les responsables de la Campanya Catalunya contra el TTIP va afirmar que “es una batalla que la podem guanyar perquè ja s’ha fet unitària”, amb partits polítics (no però Convergència i Unió ni tampoc el Partit Popular), sindicats i organitzacions socials, que a l’Estat español agrupen a 180 entitats i 80 colectius a Catalunya. Per aixó, la convocatoria de dissabte es un Dia d’Acció Global. Vargas va suggerir que “hem de mirar al Sud i aprendre de l’experiència de les dones d’aquells païssos ja han treballat contra els tractats de lliure comerç”.

EL TTIP, continuà Vargas,“pretèn armonitzar a la baixa els standars socials i ambientals” perquè a Europa son més alts que als Estas Units; també podría desaparèixer “el principi de precaució” que frena que ens afectin determinats elements nocius d’alguns productes, inclossos tant en els aliments com en els cosmètics a Europa i, amb el TTIP les i els usuàris haurien de demostrar com afecta, que és el que pasa als Estats Units.

En definitiva, va sintetitzar Vargas “s’ha de treure del mercat l’alimentació i tambè el deute” perquè “no podem tenir financiaritzada la vida, ni l’economía”.

Alba García, Secretaria de la Dona de Comissions Obreres,va recordar allò qué està passant a les dones amb la crisi: “Ja sabem com actúa el neolliberalisme i el patriarcat: vulnera la vida de les persones” indicà. Hi va afegir dades laborals: “sí que tenim altes a la Seguretat Social, però son precaries i masculines. El 2014 va augmentar la ocupació masculina” -afirmà-, “peròaixó té un impacte de gènere perquè l’atur de llarga durada afecta més a les dones i no tenen ajuts i, a mès, amb la crisi la cura la porten les dones a les seves espatlles i ja son menys actives laboralment”.

I si el TTIP encara retalla més els drets col·lectius afirmà, aixó afectarà mès a les dones perquè significarà mès indefensió en el treball i en el sistema laboral”. I en aquest sentit, García va alertar que la “Llei de la Reforma Local del Partit Popular significa que s’està obrint la porta a les empreses privades pels temes de dependencia i cura” que encara gestionen els municipis.

“La línea vermella, rau i acaba en els drets colectius de les persones treballadores i sobretot els de les dones per la major precarietat i per la bretxa”. Davant el TTIP, afirma que: “s’hauria d’assegurar que es respectessin els Convenis de la OIT (Organització Internacional el Treball).

Montserrrat Cervera, de la Xarxa de Dones per la Salut, va recordara que “les i els profesionals de la salut son qui estan sostenit el sistema” i lluiten enfront del “desmantellament de l’ IGSS” (Institut General de la Seguridad Social).  I va insistir que “les agressions laborals, socials i ambientals van totes contra la nostra salud”.

 

Més informació sobre el TTIP:

La trama oculta del TTIP entre la UE i els EUA: Sobirania segrestada i drets en perill (1) 

Per seguir les lluites en l’àmbit de la Salut a Catalunya:

a dempeus per la salut

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Jornades GÈNERE I BENESTAR: REPTES I RESPOSTES FEMINISTES

Aquestes II Jornades de Recerca de l’iiEDG tenen com a un dels seus objectius mostrar...

L’estupidesa de l’ingrés mínim vital

“L’ingrés mínim vital és una de les polítiques socials més estúpides que hom pot...

Què passa al Consolat d’Espanya a Bogotà?

La majoria de persones que fan fila davant el consolat d’Espanya a Bogotà són dones,...