Dimecres 17 juliol 2024

Dimecres 17 juliol 2024

Compartir

Barcelona: Exposició: “Dona: Tots en som una” / La Independent / Notícies gènere

UNHCR ACNUR, l’Agència de l’ONU per als refugiats, en la seva delegació a Catalunya ha conduït l’exposició Dona: Tots en som una, que aquests dies es pot veure al vestíbul de l’Espai Bonnemaison de la Diputació de Barcelona. El foto-periodista Francisco Magallón ens porta al món visible de les dones i en particular a les dones que es veuen obligades a deixar el seu país. 

 

 

 

El projecte presenta els retrats de 38 dones que diàriament s’enfronten a l’adversitat, el 80% dels 51 milions de persones refigurades al món són dones i infants. Les dones busquen refugi en moltes ocasions per la seva condició de dona, més enllà de les guerres. L’abús sexual o les violències masclistes són les principals raons. També el dret al refugi té visió de gènere i negar-ho o simplement invisibilitzar-ho contribueix a la injustícia de gènere.

L’exposició, “Dona, tots en som una”, apel·la a la responsabilitat que tenim tots -homes i dones- de canviar la predominant visió androcèntrica. Aquesta visió comporta la invisibilitat de les dones, la negació dels seus drets i l’ocultació de les seves aportacions, sent elles el pilar i el motor de les seves famílies i comunitats. UNHCR ACNUR, Comitè Català, ens apropa la realitat tràgica de les dones refugiades, la doble discriminació que pateixen. El projecte va acompanyat d’una campanya de sensibilització, té el suport de l’ACCD, de l’Ajuntament de Barcelona i de la Diputació de Barcelona. 

L’exposició, que fins al 30 de desembre romandrà a l’espai Francesca Bonnemaison de la Diputació de Barcelona, haurà de buscar més espais per tal d’arribar a públics diferents i no sensibilitzats amb les desigualtats de gènere.

La Cooperació pública catalana va establir, en el seu Pla Director 2015-2018 aprovat pel Parlament de Catalunya, com a objectiu estratègic la defensa, la protegia i la garantia dels drets humans de les dones. Un Pla que pot transformar la cooperació per al desenvolupament en incorporar la perspectiva de gènere i l’enfocament basat en drets humans en totes les actuacions i projectes finançats per fons públics.

La Cooperació per al desenvolupament que es manté cega al gènere, no transforma i perpetua les desigualtats entre homes i dones, aconseguir la igualtat substantiva ha de ser un dels objectius de les entitats i de la política publica de cooperació.                    

Les entitats tenen l’oportunitat d’exigir al govern de Catalunya el compliment de la política feminista que s’estableix al Pla Director de Cooperació, i tenen al mateix temps l’oportunitat d’incorporar definitivament la igualtat de gènere en les seves estratègies.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Jornada del Fòrum Social Català (FSCat): Fem possible un altre món.

Amb el lema “Fem possible un altre món. Tothom és clau” se celebrarà la Jornada...

El CPC fa efectiva la liquidació de l’ajuda a la Xarxa de ràdios d’Hondures

Hondures és un dels països més perillosos pels i per les periodistes, sovint víctimes de...

Del 25N ençà, repàs del Departament d’Igualtat i Feminismes

Avui mateix, 13 de gener de 2022, l’Institut Català de les Dones ha fet un...