Elaborada una Eina de Valoració de Llocs de Treball per identificar i visibilitzar les diferències retributives entre dones i homes d’acord a la lesgislació de l’Estat espanyol.
El 13 d’abril de 2022, el Ministerio de Trabajo y Economia Social i l’Instituto de las Mujeres van publicar a les seves pàgines web l’Eina per a la valoració de llocs de treball i la seva guia d’ús.
Ambdues Institucions juntament amb les organitzacions sindicals CCOO i UGT i empresarials CEOE i CEPYME i persones expertes, l’han feta per eliminar les discriminacions retributives que es produeixen en valorar menys els llocs de treball ocupats majoritàriament per dones, que han estat tradicionalment obviats a causa dels estereotips o rols de gènere.
Aquesta eina facilita el compliment de les obligacions legals de les empreses i evita les retribucions discriminatòries entre dones i homes, servint de base per a la configuració de les taules salarials per a la Negociació Col·lectiva. És, doncs, una eina important per combatre la discriminació directa i indirecta que pateixen moltes dones i per avançar cap a la correcta aplicació del principi d’igualtat de retribució per treballs d’igual valor.
El procediment de valoració de llocs de treball permet fer una estimació objectiva dels requeriments necessaris per dur a terme cadascun dels llocs de treball de l’empresa atenent el contingut de la prestació laboral que desenvolupen (se’ls assigna una puntuació numèrica comparativa dels diferents llocs de treball per classificar-los en agrupacions de llocs de treball del mateix valor). Aquesta valoració és necessària per donar compliment a les obligacions de les empreses que elaborin plans digualtat i per realitzar una auditoria retributiva. S’identifiquen les diferències en les retribucions dels diferents llocs de treball que puguin resultar discriminatòries quan aquestes retribucions no es corresponguin amb el valor dels llocs. Pot també servir de base a les comissions negociadores dels convenis col·lectius.
Els criteris de valoració s’han desenvolupat d’acord amb l’article 28 de l’Estatut dels Treballadors ET i el Reial decret 902/2020, de 13 d’octubre, que defineix els tres criteris per a una valoració correcta.