No existeix en la Llei de Seguretat Social espanyola una norma que protegeixi les filles i fills de les víctimes de violència de gènere, en un dictamen sense precedents, en primera instància un jutge ha sentenciat l’orfandat absoluta a una menor de Vícar (Almeria) que va quedar òrfena després de la mort de la seva mare el 2011, víctima de violència de gènere, i el seu pare autor del delicte compleix una condemna de 20 anys pel crim i li han retirat la pàtria potestat.
L’advocada Maria Vásquez Gorgona, que va portar el cas de la menor i que també va portar l’acusació en el judici per l’assassinat de la mare, celebrat a l’Audiència d’Almeria en 2013, va presentar la demanda al·legant com a principal fonament l’existència d’un buit legal en temes de protecció. Va elevar un informe a la Comissió de Justícia del Congrés, demanant protecció especial per a la menor, ja que no estava prevista en la Llei la pensió d’orfandat absoluta, només se li havia reconegut una pensió d’orfandat simple, la mateixa que se li donaria a un menor que se li mor un dels progenitors, per mort natural i que té l’altre progenitor per ajudar-lo a seguir endavant.
Es fonamenta la sentència en la “orfandat absoluta” limitada a l’absència física d’un segon progenitor, considera provat que “la mort de la mare” va deixar la menor sense pares. Per això el jutge ordena gairebé triplicar la prestació prevista inicialment per l’INSS, amb prou feines 250 euros, segons la sentència notificada el 3 de febrer.
Amb la decisió, es crea un precedent en matèria de protecció als fills de víctimes de violència de gènere, ja que la Llei que porta en vigor des del 2004, recull un apartat que parla de les conseqüències que té la violència de gènere sobre els menors, però no contempla les mesures necessàries per pal·liar l’impacte que repari la gravíssima injustícia que es comet amb els menors que han estat testimonis presencials de fets en els quals gairebé sempre són invisibles, nens i nenes que romanen en l’ombra.