Dilluns 20 març 2023

Dilluns 20 març 2023

Compartir

Estat espanyol: Organitzacions socials rebutgen reforma de Llei sobre jurisdicció universal / La Independent / Notícies gènere

L’institut de Drets Humans de Catalunya i altres 16 organitzacions en defensa dels drets humans, han enviat una carta al Congrés dels Diputats exigint que rebutgin la reforma del Llei orgànica del poder judicial relativa a la Justícia Universal

 

La reforma de la jurisdicció universal proposada pel PP, que compta amb el vot en contra de tota la oposició, modifica la llei orgànica del Poder Judicial i proposa delimitar-la assenyalant quan els jutges tenen la potestat de perseguir i investigar delictes fora del territori nacional en casos de genocidi o crims de lesa humanitat.

Contrasta que el PP demana en la reforma l’àmpliació dels delictes i inclogui aquells que atemptin contra l’integritat sexual i sobre transaccions econòmics internacionals.

L’Institut de Drets Humans de Catalunya, i 16 organitzacions en defensa dels drets humans, veuen inconstitucional la proposta i han lliurat aquest 10 de febrer al Congrés dels Diputats una carta per exigir als grups parlamentaris que rebutgin la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial relativa a la Justícia Universal, i també han demanat al grup popular al Congrés retiri la proposta de la llei.

Per a aquestes organitzacions, d’aprovar-se la proposta, la reforma limitaria la jurisdicció espanyola sobre els crims comesos contra la humanitat i violaria tractats universals claus com a integrant de la Comunitat Internacional. La nova proposta de reforma de les lleis de la Jurisdicció Universal posaria a Espanya en inobservança de les seves obligacions internacionals, i deixaria oberta la porta perquè molts crims greus quedin impunes.

Assenyalen que: “El consens de la comunitat internacional és molt clar: es tracta de crims que sacsegen la consciència de la humanitat i han de ser castigats, i és deure de tots els Estats investigar i enjudiciar els responsables d’aquests crims”.

Afegeixen que: “Quan Espanya ha ratificat els tractats internacionals, ha afirmat el seu compromís legal per a obligar a denegar refugi als autors de delictes més greus del món i per complir amb la seva obligació d’investigar i processar els sospitosos d’aquests crims. Instem a Espanya per defensar aquests compromisos i assegurar que qualsevol reforma a les lleis de jurisdicció universal són consistents amb el dret internacional”.

Alguns els delictes que es veurien afectats amb l’iniciativa de la Reforma del llei proposada pel Partit Popular, tenen greus efectes col·laterals, provocaria l’arxiu d’investigacions de genocidi i de lesa humanitat que avança L’Audiència Nacional entre altres, les tortures a la presó de Guantánamo, el sonat cas de la cúpula del Partit Comunista Xinès, la mort del periodista José Couso a la guerra de l’Iraq per la qual s’acusa a militars nord-americans,  i l’assassinat del diplomàtic espanyol Carmelo Soria el 1976 durant el règim del dictador xilè Augusto Pinochet.

 

Descarregar la carta: “Los legisladores españoles deben rechazar la reforma propuesta que pretende cerrar la puerta a la justicia para los crímenes más graves”

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

També et pot interessar