Ca la Dona és un espai de trobada i de relació, obert a la participació i a les propostes de tots els feminismes. És un espai físic, però, sobretot, simbòlic, un lloc d’experiències polítiques, de reflexió i de producció de pensament.
Un espai viu, en continua transformació, que s’ha convertit en referent del Moviment Feminista de Catalunya.
Mercè Otero-Vidal, en representació de la resta d’activistes, ens presenta la casa.
“El moviment feminista, tal i com l’entenem avui en dia, té la seva eclosió l’any 1976 a les Primeres Jornades Catalanes de la Dona, després de prop de quaranta anys de silenci forçat per la dictadura franquista. S’hi van reunir dones d’ideologies, oficis, professions, classe social diverses que van debatre durant tres dies les reivindicacions imprescindibles per les que s’havia de lluitar.
A partir d’aquí es fa palesa la necessitat d’un espai propi doncs els grups de dones de Barcelona i rodalies per reunir-nos ho havíem de fer en espais cedits per entitats progressistes. Convençudes que teníem dret a disposar d’un espai propi i cansades de negociacions infructuoses amb l’Ajuntament, l’any 1987 vam decidir ocupar un local municipal al carrer Font Honrada, al barri del Poble Sec. Un centenar de dones vam fer una ocupació que va durar onze dies i va acabar amb l’actuació de la Guàrdia Urbana utilitzant gasos lacrimògens.
Finalment, l’any 1988 es va arribar a un acord amb l’Ajuntament que es va comprometre a subvencionar un local i Ca la Dona neix en un pis a la Gran Via. Però aviat es va quedar petit i a l’any 1995 ens vam canviar al Carrer Casp, 38. Allí, a més a més de les activitats que ja funcionaven, es van crear nous projectes com l’organització de les Jornades 20 anys de Feminisme a Catalunya, la Mostra FemArt, s’inicien les tasques d’arxiu i biblioteca, es configura el grup promotor de la Bonnemaison, es constitueixen l’associació de dones contra la violència familiar GAM-Tamaia, la Xarxa Feminista, les Veus de Venus, l’Espai dels Drets, el grup de lesbianes feministes, les entredones, entre molts d’altres grups i iniciatives.
L’experiència de construir un espai de dones i per a dones ha estat un repte important i complex. Ha estat un procés de 30 anys ple d’il·lusions, d’energies, de conflictes i de moments feliços on s’han creat grups, n’han desaparegut o s’han refundat i tot ha estat possible gràcies a moltes dones que hi han posat moltes hores d’activisme i han aconseguit que Ca la Dona sigui una referència del Moviment Feminista de Catalunya.”
“L’any 2003 vam iniciar la recerca d’una nova casa ja que el pis del carrer Casp tenia un lloguer molt car, no era accessible per a dones amb mobilitat reduïda i era petit per a totes les activitats que volíem impulsar. Després de laborioses negociacions amb l’Ajuntament de Barcelona, l’any 2005 vam aconseguir l’edifici del carrer Ripoll pendent de ser rehabilitat. La primera proposta de l’Ajuntament va ser que Ca la Dona es fes càrrec de les obres, però l’any 2008, es va arribar a un acord de cessió de tres plantes i el terrat de l’edifici sent l’Ajuntament qui finalment n’assumia els costos.
La rehabilitació ha estat lenta i per fases, doncs, la crisi i les fortes retallades realitzades per les administracions durant aquest període van afectar de ple les partides pressupostàries destinades a projectes de rehabilitació i sobretot de caràcter social com el nostre. Les obres de l’edifici van començar el 2009 i en paral·lel les dones de Ca la Dona vam realitzar un treball participatiu de reflexió sobre el projecte, les relacions entre els grups i les sòcies i la definició arquitectònica de la casa. En aquest procés ens ha acompanyat l’arquitecta Sandra Bestraten, implicada personalment en el projecte i aportant una gran comprensió de les necessitats i formes de fer de Ca la Dona.
L’any 2012 ens vam traslladar a la planta baixa de l’edifici doncs ja s’havia realitzat la consolidació estructural, una part de les façanes i l’acabament de la planta baixa però patint les limitacions de l’espai. I així hem sobreviscut i crescut, amb retallades i més negociacions amb les institucions, fins arribar a la inauguració de Ca la Dona el passat 8 de març de 2018.”
Forma organitzativa
Malgrat que consti com a associació, la forma de funcionament és a base d’una comi (comissió) petita que porta el dia a dia de la casa i una comuna on hi ha representació de tots els grups, de forma horitzontal. L’ideal és la presa d’acords per consens. Els grups que en formen part comparteixen espais i el projecte global feminista, en el sentit que no és un hotel d’entitats.
Grups
Des de l’any 1988 en què les dones i els grups de dones pioners van donar forma a Ca la Dona, molts grups de dones feministes s’hi han trobat. Alguns han desaparegut, però se n’han afegit d’altres i se n’han creat de nous i tots, d’una manera o altra, han fet que Ca la Dona sigui un punt de referència del moviment feminista de Barcelona.
En aquests moments hi ha un total de 36 grups que, per ordre alfabètic, són:
Alia – Art+Feminism Barcelona – Averlasailas – Bollos en teoria – Calala – Coeducació CLD – Col·lectiu Punt 6 – Comissió Veritat, Memòria i Reconciliació de Dones Colombianes en Diàspora – Debat Feminista Intergeneracional – Degenerades – Dona Llum – Dones d’Aigua (Poesia en Femení) – Dones Juristes – Dones x Dones – Feministes Indignades – Gatamaula – InsurRECtas – Feministes per la Independència – Marxa Mundial de les Dones – JaFem (grup de joves feministes) – Miradas Violetas – Moolaadé – Novembre Feminista – On són les Dones – Projecte Vaca (creadores escèniques) – Tamaia – Teatre Dona – Xarxa MGD (Migració, Gènere i Desenvolupament) – Xarxa de Dones per la Salut – Xarxa Feminista de Catalunya – Veus de Dones, grup de poesia i teatre – Veus Gitanes (Romane Glasura) – Zambranianas.
A més hi ha les següents comissions, grups de treball i campanyes:
Campanya pel Dret a l’Avortament Lliure i Gratuït. Dret al propi cos – Comissió 8M – Centre de Documentació de Ca la Dona – L’Hort de Ca la Dona – FemArt – Feminismes i Radicalitats Democràtiques – República Feminista – Casa nostra, casa vostra – Vaga de Totes
Relació amb altres grups
Formem part del Consell de Dones de Barcelona i tenim relació amb el conjunt de grups de dones de la ciutat, però també de Catalunya ja que formem part del Consell Nacional de Dones de Catalunya, ens explica Mercé Otero-Vidal. I a través de la Xarxa Feminista estem vinculades amb la Coordinadora estatal d’organitzacions feministes.
Futur
Les feministes de Ca la Dona tenim un objectiu que no és a 10 anys vista, sinó que és per a ara i per a sempre: Una societat lliure del patriarcat, del capitalisme i de la violència, on arreu la humanitat pugui viure en llibertat i en benestar…
Contacte:
Carrer Ripoll, 25 – 08002 Barcelona
Telf: 93 4127161
www.caladona.org
correu: info@caladona.org