No hay traducción disponible
La Defensora del Poble assegura que es necessiten “equips multidisciplinaris” per garantir la protecció de les víctimes
Un 32 per cent de les dones que són explotades sexualment a Espanya per les xarxes que trafiquen amb persones són estrangeres en situació irregular. Aquest és una de les dades del balanç de la lluita contra la tracta amb finalitats d’explotació sexual corresponent a l’any 2010 avançat per la secretària d’Estat d’Igualtat, Bibiana Aído, durant la inauguració d’un seminari de treball sobre aquesta forma d’esclavitud promogut per la Defensora del Poble, María Luisa Cava de Pla, qui prepara un informe monogràfic per presentar-ho al Parlament a la fi d’any.
Segons ha explicat Aído, el gabinet del qual destina dos milions d’euros anuals a subvencionar programes d’atenció integral a dones que han patit tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual, durant l’any passat es van realitzar 2.344 inspeccions policials, es van desmantellar 335 organitzacions i van ser identificades 1.641 víctimes, de les quals un 92 per cent eren dones i nenes. Un any abans van caure 158 xarxes i es van identificar 1.300 víctimes, conforme ha assenyalat.
La secretària d’Estat ha destacat que a més de la lluita policial i reformes legislatives com la tipificació de la tracta en el Codi Penal escomesa en 2010 o el Pla Integral de Lluita contra la Tracta amb finalitats d’explotació sexual és imprescindible la sensibilització social per acabar amb la tracta de persones.
Així mateix, la secretària d’Igualtat ha emfatitzat en la necessitat d’eradicar els anuncis de prostitució en la premsa per la seva “provada relació amb les xarxes de tracta”, un assumpte pel qual ja compta amb el respatller dels grups parlamentaris i que espera resoldre “en els propers mesos”, després que el Consell d’Estat donés llum verda a la possibilitat legal de prohibir la seva publicació.
Per la seva banda, Cava de Pla, ha incidit que l’explotació “preocupa en tots els seus vessants”, tant pel que fa a comerç sexual com a explotació laboral o de menors “fins i tot a càrrec dels seus pares per exercir la mendicitat”, assumptes tots que seran incorporats en l’informe monogràfic en el qual l’Alta Institució treballa des de 2010 i que es presentarà en les Corts a la fi d’aquest any.
Protecció a les víctimes
La Defensora ha destacat la “necessitat que s’identifiqui el problema” pel que reivindica que “amb urgència” es millori la formació en les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat a fi que no “s’escapin” sense tenir protecció persones víctimes de tracta per tractar-se d’immigrants en situació irregular. No obstant això, ha reconegut que la principal labor de les forces policials és lluitar contra la delinqüència i, no obstant això, en l’àmbit de l’estrangeria “passen molt temps custodiant persones que no han comès delicte sinó una falta administrativa”.
A més, ha indicat que en temps de crisi se’ls està demanant que s’enfrontin “a una nova realitat” i siguin capaces d’identificar a les víctimes de tracta, la qual cosa “potser sigui demanar massa”.
Equips multidisciplinaris
És per això que l’Alta Institució defensa la creació de “equips multidisciplinaris” que siguin capaços d’identificar a les potencials víctimes de les xarxes de tracta per poder prestar-los l’assistència necessària, així com reclama “cursos en la policia per part de psicòlegs i la intervenció no només de les Forces i Cossos de Seguretat, sinó també de persones que tinguin un altre tipus de coneixements”.
Efectivament, l’enfocament i el rol policial és un dels elements qüestionats per les organitzacions que treballen al nostre país en l’eradicació de la tracta i en la protecció de les víctimes. Enfocament de Drets humans Les organitzacions sempre han defensat que el treball amb les víctimes de la tracta, es realitzi no només des del punt de vista policial, sinó que prioritzi un punt de vista social i de drets humans.
“Entenem que les unitats policials han de ser especialitzades en la identificació de les víctimes, perquè en la pràctica estem assistint a un conflicte d’interessos entre la protecció dels drets enfront de la persecució de la immigració irregular”, asseguren les organitzacions, moltes d’elles integrants de la Xarxa Espanyola contra la Tracta, que proposen que la funció d’identificació estigui separada en dues unitats diferents enfront de la de persecució de la immigració irregular.
Quant al conegut període de reflexió, per a les organitzacions, és important que a l’enfocament policial s’afegeixi la participació de les entitats socials i es contemplin factors com l’estat de salut, la situació econòmica i social que viu la víctima. “Ens preocupa que quant a la finalitat del període de restabliment i reflexió no es prioritzi la dimensió de protecció a la víctima, en coherència amb el previst en el Conveni del Consell d’Europa signat i ratificat per Espanya”, afirma Marta González, del Projecte Esperanza.
“Fonamentalment, el període de restabliment i reflexió ha de servir a facilitar la recuperació física, psicològica i emocional d’una víctima de tracta, permetre-li escapar física i psicològicament de la influència dels *tratantes i prendre una decisió meditada i sospesada sobre si col·laborar o no amb les autoritats en la investigació i persecució dels autors del delicte” insisteixen des del Fòrum.
Víctimes invisibles d’una crisi global
Les persones especialistes coincideixen: per eradicar totes les formes d’explotació sexual és necessari fer-ho des d’un enfocament de drets humans, i reivindicar un repartiment igualitari dels recursos econòmics i el poder entre homes i dones. La tracta i l’explotació sexual és també expressió de la crisi global que viu el planeta i de la feminització de la pobresa. Situacions de vulnerabilitat, pobresa i de risc d’exclusió social donen als explotadors l’oportunitat de captació de les dones. Víctimes invisibles amb grans impediments per escapar, denunciar i rebre el suport necessari davant les situacions de violència en les quals viuen.
La Defensora del Poble, en el marc de l’elaboració de l’informe que presentarà al parlament, s’està reunint avui amb diferents organitzacions sindicats, ACNUR, l’Oficina d’Asil i Refugi, la Policia Nacional o la Guàrdia Civil, la Xarxa Espanyola contra la tracta entre unes altres.