AMECO reconeix amb els seus premis “Premis Prensa-Mujer” d’enguany el treball de tres xarxes de dones periodistes en favor de la igualtat de gènere als mitjans. GAMAG EUROPE – RIPVG i La Poderío
L’Asociación Española de Mujeres de los Medios de Comunicación (AMECO) lliurarà en aquesta edició aprofessionals del periodisme que estan lluitant per la igualtat de gènere als mitjans de forma transversal, àmplia i totes al mateix nivell. En aquesta desena edició els Premis reconeixen la tasca informativa de tres xarxes de dones periodistes i feministes de tres àmbits d’actuació diferents.
La Red Internacional de Periodistas con Visión de Género (RIPVG), global, el capítol europeu de GAMAG Europa (Aliança Global per la Igualtat de Gènere en els mitjans) que treballa en l’àmbit europeu, i la xarxa La Poderío, que està implantada a Andalusia han estat les guanyadores de l’edició d’enguany. El Premi especial del Jurat és per a l’Observatori “Jeanneth Beltrán” de defensa dels Drets dels Empleats a la Llar i les Cures.
En aquesta ocasió AMECO ha volgut destacar la importància que tenen les xarxes i els projectes transversals i col·lectius en el desenvolupament dels nous mitjans de comunicació al Món, a Europa i a l’Estat Espanyol i de lluitar contra les desigualtats. En els objectius d’aquestes tres xarxes coincideixen força.
La RIPVG va néixer pel novembre del 2005 a Morelia (Mèxic). Els seu objectiu és sumar periodistes que prioritzin la perspectiva de gènere en el seu treball, fer servir a les dones com a font d’informació i promoure l’ús del llenguatge no sexista. La Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPIC.CAT-XIPVG) forma part d’aquesta Xarxa Internacional.
La branca europea de GAMAG va ser creada a Ginebra pel desembre del 2015 i s’ha anat consolidant des d’aleshores. L’Aliança Global de Mitjans de Comunii gènere (GAMAG) havia nascut dos anys i va ser impulsada per la Unesco durant la celebració del Fòrum Mundial sobre gènere i mitjans de comunicació pel desembre del 2013 a Bangkok, Tailàndia.
A més de dones periodistes i comunicadores admet a les representants de l’Acadèmia- concretament en els estudis de Periodisme i comunicació- i a les dones de les Institucions europees que es volen coordinar amb la Unesco-GAMAG.
Admet afiliacions de forma individual o col·lectiva. Aquesta Aliança global i els seus capítols defensen un feminisme que derivi en la lluita per la llibertat social i política de les persones, independent del gènere.
Membres individuals de GAMAG formen part de la RIPVG perquè comparteixen valors. LA XIDPIC.CAT que us ofereix cada dues setmanes el producte on-line “La Independent” – que ara podeu llegir- forma part de la RIPVG i de GAMAG EUROPA.
La Poderío és la xarxa més recent de dones amb aires molt reivindicatius, inclusius, diversos, plurals i feministes d’Andalusia. Però sobre tot volen visibilitzar històries de persones reals oblidades en els mitjans de comunicació i analitzar el sistema heteropatriarcal que les victimitza i/o les criminalitza en la majoria dels casos. Han creat una publicació on-line amb la qual estan treballant, amb la eina que millor coneixen; la informació, sobre el difícil camí de l’erradicació total de les desigualtats.
El Premi Especial del Jurat ha anat a parar l’Observatori “Jeanneth Beltrán” sobre els Drets de les persones que treballen a la llar i amb les Cures de la Gent Gran.
AMECO vol destacar la capacitat organitzativa de les dones de la llar a tot l’Estat Espanyol és inqüestionable i per això l’han premiat. Aquest sector ocupa a tot l’Estat a més de sis centes mil dones en unes condicions laborals molt difícils.
El jurat d’aquesta edició ha estat format per Rosa Fernández Sansa (Lobby Europeo de Mujeres-España), Ángeles Jaime (Asociación de Mujeres Juristas Themis), Maria José Carretero (Comisión para la Investigación de los Malos Tratos a Mujerees), Consuelo Abril (Mujeres por la Paz) Maria Cobos (Intered), Teresa Heredero (Enclave Feminista), Ignacio Moreno Segarra (Facultad de CC Informacioón de la UCM) y Cristina Pérez Fraga (AMECO).
El lliurament dels guardons es farà en un acte, el 21 de juny, a les 6 de la tarda, a la Biblioteca Eugenio Trias. Casa de Fieras de El Retiro (Sala Taller de Ideas), situada en el Paseo Fernán Núñez, 24 de Madrid. S’ha de confirmar assistència al mail: redaccion@amecopress.net
Colleen Lowe Morna, activista Sudafricana, GAMAG i Teresa Carreras, GE
La necessitat d’una Xarxa Europea Transversal de dones periodistes, comunicadores i investigadores amb visió de gènere es va forjar en una trobada que es va celebrar, el juny de 2015, en el marc de la 29a sessió del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, a Ginebra.
Un grup de representants de diverses organitzacions que treballaven per la igualtat als mitjans a Europa van aportar la seva experiència per posar els fonaments del que seria el Capítol Europeu de GAMAG (L’Aliança Global pel Gènere a i pels Mitjans) es diria GAMAG EUROPA (GE). La Xarxa Internacional de Periodistes i Comunicadores de Catalunya amb Visió de Gènere (XIDPIC.CAT-XIPVG) va formar part des del principi.
Imatge de grup d’una de les reunions de constitució de GE
A partir d’aquí, GE va començar a caminar, inclusiva, oberta al diàleg, a la llibertat, d’expressió, de premsa i de pensament amb les investigadores i, darrerament, amb altres col·lectius. Es va consolidar en el transcurs de la Primera Assemblea General de GAMAG, el 9 de desembre de 2015.
L’activista Colleen Lowe Morna, de l’ONG Sudafricana, creada el 2001 “Gender Links for Equality and Justice” va ser elegida com a coordinadora global de GAMAG i Teresa Carreras, coordinadora europea de l’Aliança Global a qui segueix un gran equip. Actualment GE ha duplicat els seus afiliats en aquests primers anys de rodatge amb les dificultats econòmiques i socials afegides al panorama comunicatiu europeu.