“L’àmbit dels Serveis Penitenciaris és masculí”, afirma la informació que dona la Generalitat de Catalunya, que a més agrega que les dones només hi representen el 7 % (562) de la població reclusa, peró, en canvi, les internes requereixen un tractament que s’adapti a les seves necessitats.
Per aixó, el Departament de Justícia, a partir de l’experiència de diversos centres penitenciaris, ha creat el primer programa de tractament amb visió de gènere que s’aplicarà a totes les presons amb dones de Catalunya.
“L’objectiu d’aquesta iniciativa és l’apoderament de les dones recluses i la seva preparació per al retorn a la vida en llibertat”. Les persones que treballen amb elles, en les áreas d’educació, psicologia, treballs social i justicia, de cada centre ofereixen aquest tractament en funció de la trajectòria de les internes i la seva situació social i familiar, agrega la informació oficial.
Tot el tractament, diu la informació, es desenvolupa en grups molt reduïts. Es tracta de proporcionar eines per a la maternitat, per potenciar l’autoestima i per a una conducta sexual i sanitària responsable. Dels 13 centres penitenciaris de Catalunya, només n’hi ha cinc que tinguin dones internes. Són el Centre de Dones de Barcelona – popularment coneguda com Wad Ras –, Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires, Baix Llobregat), Ponent (Lleida), Mas d’Enric (El Catllar, Tarragonès) i Puig de les Basses (Figueres, Alt Empordà).