Dissabte 23 novembre 2024

Dissabte 23 novembre 2024

Compartir

Els Premis de Comunicació no Sexista 2015 per “la meitat del tot”

 

L’Auditori del Caixa Fòrum es va omplir de bat a bat en la 23 edició dels Premis de Comunicació no sexista que organitza l’Associació de dones periodistes de Catalunya.

 

Premio todas

 

 

El divendres 13 de novembre, més de 300 persones van seguir la gala on es van atorgar nou premis de Bones pràctiques a periodistes del renom de Pepa Bueno, directora de “Hoy por Hoy” de la Cadena Ser, Montserrat Boix, periodista dels serveis informatius de TVE i creadora de Mujeres en red, o Núria Ribó, a qui se li va reconèixer els 38 anys dedicats a la professió periodística.

També es va estrenar la primera edició del Premi Margarita Rivière, dins el marc de la 23 edició, amb el guardó que va recaure en les mans de la periodista Milagros Pérez Oliva, pel seu rigor, independència i visió de gènere. La periodista va destacar l’inconformisme i gran esperit crític de Margarita Rivière, “una dona sempre avançada al seu temps”. “Rivière -va explicar la guardonada- ja deia que les dones en els mitjans no avancem sinó que retrocedim”. Afirmació que va compartir la professional afirmant que “actualment la presència de les dones a les redaccions s’està encongint”.

Premios Montserrat Boix

 

 

Montserrat Boix que va rebre el Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2015 per una iniciativa digital pionera de comunicació feminista, pel diari digital Mujeres en red-Dones en xarxa, va remarcar que quan li pregunten si és feminista, ella no pot més que respondre que “si no fos feminista no podria ser una bona periodista”. Boix va destacar de la seva època on la periodista Pepa Bueno era la seva cap, com van començar a repartir a la redacció el “Manual de comunicació no sexista”, davant el desconcert de molts companys i moltes companyes del mitjà. L’actual directora de “Hoy por hoy”, Pepa Bueno, va rebre el premi per fer visible les dones i les seves actuacions en un programa de ràdio generalista d’una cadena privada. La reconeguda periodista va explicar que quan li pregunten els homes: “què voleu més les dones?” ella els hi respon amb una frase de la filòsofa Emilia Valcárcel: “Volem la meitat de tot”.

Una parcel•la que des del diari d’esports As no deixen de visibilitzar gràcies a les columnes d’opinió on es promou l’esport femení, del periodista i sotsdirector del diari, Juan Mora, un dels altres premiats de la nit. Mora va dir que el premi “se’l mereixien totes les dones esportistes que omplen les pàgines del diari”, i va destacar que de 17 medalles en els darrers Jocs Olímpics de Londres, 11 les van guanyar dones.

Premio Estrella

 

 

El premi per la qualitat en la investigació i la formació en llenguatge i comunicació amb perspectiva de gènere va ser per la catedràtica de llengua espanyola de la Universitat de Barcelona, Estrella Montolío. Responsable de la secció setmanal “Todo es lenguaje” del programa Gente Despierta de RNE, entre d’altres, va destacar que “els mecanismes femenins que fem servir les dones en les estratègies comunicatives, també les fan servir els homes quan estan en situacions de subordinació”.

Dos premis més van recaure en premsa escrita. Un per la crítica de televisió del diari Ara i cronista al Mundo Deportivo, Mònica Planas, per crear opinió en perspectiva de gènere. La periodista va voler remarcar que “a la televisió de consum massiu s’estan fent servir d’una manera molt tòxica els estereotips vers les dones; en programes matutins que deixen, per exemple, com a deixalles a les dones maltractades”. I pels seus reportatges sobre temes socials, amb inclusió d’homes i dones, al diari La Vanguardia, va ser el guardó a la periodista Cristina Sen, que va voler elogiar “a les expertes en temes de gènere que tiren del carro amb la seva anàlisi i la seva investigació”. Sen va afegir que els seus articles són un reflex d’aquest apropament a les expertes, a qui agraïa “ajudar-nos a ser més lliures”.

També la secció “Micromachismos” de Eldiario.es dirigida per la periodista Ana Requena va ser premiada. Ana Requena que no va poder assistir a la cerimònia perquè està esperant una criatura, va enviar un missatge gravat on destacava que “des de la secció continuaran treballant per visibilitzar al màxim els masclismes quotidians i pressionar perquè des dels nostres mitjans hi hagi una verdadera perspectiva de gènere transversal”.

El documental “Els internats de la por” de TV3 realitzat per Montse Armengou i Ricard Belis va rebre també un dels Premis Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2015 per un periodisme rigorós i de qualitat. Els seus autors es van lamentar que “la reparació de les barbàries del franquisme les hagin de fer documentals com aquest, en comptes de fer-les dels del govern”. Els realitzadors es referien al silenci que va imperar durant el franquisme amb els greus casos d’abusos i vulneracions dels drets humans, però sobretot “al silenci mantingut també durant la democràcia”.

Prepio Nuria

 

 

I un dels premis més esperats de la gala va ser el de la trajectòria professional que enguany ha estat pels 38 anys de recorregut en la professió del periodisme de Núria Ribó. La polifacètica periodista va posar l’accent, per una banda en les diferències salarials entre homes i dones que encara imperen, convidant irònicament a les dones a “passar-s’ho bé els 80 dies que treballem sense ser pagades”, segons el darrer informe d’UGT “Un futur sense bretxa”. També va recordar els últims 6 assassinats per violència masclista dels darrers dies, accions que va voler qualificar de “terrorisme de gènere, que com a tal haurien de ser tractats pels governs”.

Premio Joaquim

 

 

I no va faltar, com cada any, un toc d’atenció a aquelles males pràctiques periodístiques, que enguany ha estat pel periodista Joaquin Luna, per algunes de les seves columnes d’opinió a La Vanguardia, com “Anar de putes (i justificar-ho)”, i “Empoderar a la dona”. Luna que va recollir el premi esportivament, va aclarir que des del “to de frivolitat de les seves columnes no ha volgut mai ofendre”. Igualment va llençar la pregunta de “perquè els homes no tenim el dret d’utilitzar aquest to per parlar de temes que a homes d’edats com jo ens tenen desconcertats?”.

Des de l’Associació de dones periodistes de Catalunya, la seva presidenta Lina Barber, va voler felicitar a l’Associació de Mitjans d’Informació i comunicació (AMIC) i a l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC), que l’any passat van rebre el Premi Males pràctiques per la poca presència de dones a les seves juntes, per haver incrementat el seu número arran del premi.

Totes les guardonades i guardonats van rebre la fotografia “Una mirada hindú” de la fotògrafa Queca Campillo, que ens va deixar el passat mes de maig. La gala va estar presentada per Núria de José, periodista i membre de la Junta del Col•legi de Periodistes de Catalunya, i Sílvia Tarragona, directora del Magazine dels caps de setmana de RNE Catalunya “Amics i coneguts”

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: Elisenda Paluzie i la Nova Caixa Catalana de Crèdit / La Independent / Notícies gènere

El dijous 18 de Juny, a l’Auditori del Col·legi d’Economistes, a les 19h, s’informarà sobre...

Pares en majúscules

Paternitats Igualitàries, paternitats conscients, pares presents, pares XXX? Veureu sempre m’ha generat resistències l’assumpte...

HA MORT CONSOL CASALS GENOVER (1949-2012)

La matinada del diumenge 9 de desembre Consol Casals va morir després de lluitar contra...