Archivo:AmecoPress
La Federación Estatal de Lesbianas, Gais, Transsexuales y Bisexuales (FELGTB) es va sumar a les commemoracions amb motiu del 15 de març.
El Dia de la Visibilitat Trans recorda que el 2017 es cumpliren 10 d’anys de l’aprovació de la Llei 3/2007, de 15 de març, reguladora de la rectificació registral de la menció relativa al sexe de les persones.
“Gràcies a aquesta llei es va acabar donar explicacions per signar un contracte de treball, per utilitzar una targeta de crèdit o per realitzar qualsevol altre tràmit públic o privat. Aquesta llei ha permès que el DNI de milers de persones transsexuals a Espanya acrediti el seu veritable nom i gènere”, ha explicat Amanda Azañón, dinamitzadora del Grupo de Políticas Transsexuales de FELGTB.
Tot i que han passat 10 anys des de l’aprovació de la llei, FELGTB continua considerant necessari treballar per acabar amb totes les barreres que dificulten la visibilitat de les persones transsexuals. D’especial importància per a l’organització resulta que les menors i els menors d’edat vegin respectada la seva dignitat i dret a expressar el seu gènere amb totes les garanties socials, educatives, culturals i legals.
“L’actual desigualtat fa que el desenvolupament i el creixement de menors transsexuals trobi unes dificultats específiques com a conseqüència de l’encara manca de conscienciació sobre la seva realitat”, ha assegurat Mané Fernández, portaveu transsexual de FELGTB i membre del seu Equip Coordinador. “Sabem que l’assetjament escolar que pateixen comporta un major risc de suïcidi. El conjunt de la nostra societat és responsable d’evitar-ho. Resulta inadmissible que es toleri qualsevol tipus d’atac cap a la dignitat de les persones trans sota la bandera d’una fal·laç interpretació de la llibertat d’expressió”, ha afegit.
FELGTB reivindica en aquesta data la importància de la Llei 3/2007 ja que va ser pionera i referent mundial en el seu moment: va permetre l’accés a les persones transsexuals a canviar el seu nom i sexe registrats a la partida de naixement en foli nou, i no amb una simple anotació al marge, així també es va eliminar el requisit de passar prèviament pel quiròfan. L’organització recorda també que aquesta llei, com qualsevulla proposta nova, va haver d’enfrontar-se a la resistència de part de la societat, fet que va portar al fet que s’introduïssin terminis, diagnòstics patològics i exclusions injustes, que va donar com a resultat que la llei fos ‘mutilada ‘abans de néixer. A més, aquesta és una llei del Registre Civil i no una llei integral on es cobreixen altres drets de les persones transsexuals com ara l’accés als tractaments sanitaris específics, laborals, educatives i qualsevol altre.
Es fa necessària una llei que cobreixi de forma integral les necessitats de totes les persones transsexuals, al mateix temps que corregeixi les limitacions de l’antiga llei i tingui en compte l’autodeterminació de la persona. Per això, FELGTB està impulsant en l’actualitat l’aprovació d’una Llei d’Igualtat LGTBI i contra la discriminació per orientació sexual, identitat i expressió de gènere, o característiques sexuals que suposi l’avanç definitiu que necessiten tant les persones trans com el col·lectiu en el seu conjunt. Entre les mesures més destacades es troben la despatologització de la transsexualitat i el dret a l’autodeterminació de gènere. Després de més d’un any de treball, FELGTB va presentar al setembre de 2016 la seva proposta d’esborrany de llei, que posteriorment ha anat negociant amb tots els grups polítics.
La proposta de llei està sent actualment negociada amb tots els grups polítics amb representació al Congrés dels Diputats i s’espera que pugui iniciar els tràmits parlamentaris en dates pròximes. “Quina millor manera de celebrar el World Pride, que per primera vegada tindrà lloc a Espanya, que l’aprovació d’una llei d’àmbit estatal que plantegi les eines per acabar amb la discriminació cap a les persones trans en particular i al col·lectiu LGTBI en general”, ha explicat Jesús Generelo, president de FELGTB. “Seguim sent un referent mundial en avenços socials en matèria de drets LGTBI. No només és important per al nostre país, sinó per a tot el moviment global a favor dels drets humans”.