Diumenge 28 abril 2024

Diumenge 28 abril 2024

Compartir

Cultura de l’odi: repercussions i formes per afrontar-la

 

A cause de les preocupacions,  en aquests moments, sobre l’augment de les violències i el fanatisme, el sorgiment de moviments radicals i les incidències socials nacionals i internacionals, el passat 4 de febrer, a la seu de la Biblioteca Nacional de Rabat (Marroc) hi hagué una Taula rodona titulada: “La cultura de l’odi: les seves repercussions i les formes per afrontar-la”.

La Taula va ser organitzada per Touria Majdouline, la poeta, ex-Secretaria General de la Comissió Nacional Marroquí per a la UNESCO i la Secretaria General de l’associació “Trobada pel Diàleg Democràtic” i van assistir i participar professionals i activistes de l’àmbit de la societat civil i de drets Humans del Marroc. Entre les ponents destaca la participació de la presidenta de la FIDH- Federació Internacional de Drets Humans, Amina Bouayach.

Toura  Majdouline en la seva intervenció va insistir sobre la necessitat d’un treball urgent i seriós per fer front contra la cultura de l’odi, l’estigmatització i l’exclusió, perquè considera que aquesta cultura es la principal i l’origen de moltes de les crisis actuals que es viuen en el món.

Va reiterar que estem obligats i obligades, cadascú i casduna des del seu àmbit, a treballar per difondre la cultura del perdó, davant de l’odi, per fomentar la cultura de l’obertura davant del tancament, i per promoure la cultura del reconeixement i l’acceptació de l’altre contràriament a la xenofòbia i el rebuig de l’altre.

Amina Bouayach va llegir el Manifest de la premsa internacional de Drets Humans sobre “la cultura de l’odi” explicant que el manifest va ser una resposta per rebutjar el odi, però “amb una absència d’aclariment minuciós de la terminología de l’odi perquè aquest últim té moltes definicions”.

I va aportar cinc propostes per fer front a l’odi. La primera i la principal va dir és lluitar-hi  amb instruments jurídics, a nivell tant de l’ús de l’expressió com de la práctica, senyalant la responsabilitat de les autoritats publiques en la garantia dels drets individuals i col·lectius, i la garantia dels drets fonamentals que inclouen l’ igualtat i la no discriminació.

Bouayach va insistir sobre la necessitat de treballar pel canvi de les mentalitats i els comportaments, i va considerar que les xarxes d’Internet es converteixen en alguns moments en una font de conflictes entre usuaris i usuàries, donant l’exemple amb la divisió d’opinions que hi va haver quan va succeir l’atac que va patir la revista francesa “Charli Hebdo”.

Majdouline va afegir que amb l’exemple d’aquestes taules de diàleg, que estan obertes per a tothom, contribuïm a il·luminar un espai de coneixement mutu amb l’objectiu de desmontar les onades de l’odi que poden afectar el nostre espai social de convivència, i participem així en la garantia de l’ estabilitat de la nostra societat, i això no podrá ser possible sota l’ombra de la cultura de l’opressió, del fanatisme, i de la tirania i les seves diferents repercussions, i que no ens hem de quedar tancats en imaginaris equivocats d’uns sobre els altres i viceversa, i per finalitzar el seu discurs declamà una citació religiosa que diu “Us hem creat pobles i tribus perquè us coneixeu entre vosaltres…”

 


 

 

D’esquerra a dreta: Touria Majdouline, la poetisa, ex-Secretaria General de la Comissió Nacional Marroquí per a la UNESCO i la Secretaria General de l’associació “Trobada pel Diàleg Democràtic”
Amina Bouayach, l’ ex-Presidenta de la OMDH-Organització Marroquí pels Drets Humans i la Presidenta de la FIDH-Federació Internacional de Drets Humans.

 

 

*Aquet acte s’organitza en el marc de la reunió mensual que l’Associació “Trobada pel Diàleg Democràtic” promou cada primer dimecres de cada mes, amb l’objectiu de dialogar sobre les causes d’interès social, les preocupacions i les preguntes que exigeixen la via d’un diàleg democràtic i una reflexió.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Taller experimental “Reinventant significats afectius” / La Independent / Notícies Gènere

  El dissabte 8 de febrer, la Casa Iberoamericana de la Dona a Barcelona (CIMB),...

País Valencià: Per la retirada del lema “el novio es un complemento más “, de la Fira Fiesta y Bodas 2012

Intersindical Valenciana demana la retirada del lema “el novio es un complemento más “, de...

Barcelona: Acte de Reconeixement a Victòria Sau / La Independent / Notícies Gènere

  Victòria Sau Sánchez (1930-2013)   Les feministas, amigues i companyes de Victòria Sau, han organitzat...