“Barcelona ha incorporat la perspectiva de gènere al concepte de ciutat intel·ligent. En les grans ciutats també hi ha una gran escletxa digital de la qual són víctimes les dones. I des de l’Ajuntament de Barcelona es treballa perquè la tecnologia les ajudi a denunciar situacions de desigualtat o de violència contra les dones”.
Inauguració de l’acte de Metrópolis. D’esquerra a dreta: Esther Roure Vila (Cysco Systems), Francina Vila (regidora Aj. BCN) i Bianca Debaert (zona metropolitana de Brussel·les)
“La Ciutat Comtal és una de les més prestigioses smart cities del món, superant a ciutats com NYC, Londres, Singapur o Songdo, a Corea del Sud”. Aquesta afirmació la va fer Francina Vila, Regidora de la Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta de la Xarxa Internacional de Dones de Metrópolis, en un dels actes que es van fer durant la CSW’59, revisió de Pequin +20, de Nacions Unides, Nova York.
L’acte es va celebrar en un dels edificis adjunts al headquarters de Nacions Unides, la seu central a la Primera avinguda, entre els carrers 42 i 48 de Nova York. Barcelona, Bèlgica i la ciutat coreana de Songdo van exposar els seus projecte de noves tecnologies per ajudar a les dones. Hi van participar una seixantena de dones de diversos continents. Metrópolis és una xarxa de ciutats de més d’un milió de persones de tot el món.
Bianca Debaets, de la regió metropolitana de Brussel·les, va dir que el digital ha revolucionat el món i amb les noves tecnologies les dones han passat de ser víctimes a denunciants. “Hem posat al mercat moltes aplicacions que ajuden a les dones a denunciar. L’assetjament a les dones al carrer ja no queda impune. Les dones a través dels seus telèfons intel·ligents denuncien més fàcilment. Hem creat noves aplicacions que siguin útils per a la vida urbana. La Gran capital europea ha fet en els darrers anys una gran transició digital i les nostres polítiques beneficien a les dones”.
Francina Vila, en un segon torn de paraula, va voler fer un homenatge a Ada Byron (1815-1852), filla del famós poeta romàntic Lord Byron, matemàtica i pionera de la computació. “Va ser una científica que va posar el seu saber al servei del progrés de la humanitat. Des de Barcelona treballem perquè la perspectiva de gènere sigui transversal en totes les àrees de l’ajuntament i les regiduries”, va concloure Vila.
En l’acte hi va participar també la Dona Digital de l’any, Esther Roure Vila, de la multinacional Cisco Systems, que va explicar amb un vídeo com les dones urbanes poden utilitzar la tecnologia digital en càrrecs de lideratge i apoderament.
La responsable de polítiques familiars i urbanes de Songdo a Corea del Sud va explicar que a la ciutat hi viuen més de cinc milions d’habitants i que només un 3% utilitzen les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). En canvi els nens i nenes als 11-12 anys ja són persones completament digitals.
En acabar l’acte va prendre la paraula la presidenta de la Federació d’Organitzacions Catalanes de Gent Gran, Dones i família (FOCAGG9, la senyora Maria Rosa Lunas.
Intervenció de Maria Rosa Lunas, presidenta FOCAGG
“Nosaltres- va dir Lunas- treballem a la ciutat de Barcelona i ho fem per un envelliment actiu i per la solidaritat entre les generacions. Nosaltres creiem que en una ciutat, les persones han de ser el primer. No ens agrada una societat sectorialitzada entre joves, gent de mitjana edat, gent gran etc.. Et jubiles d’una professió però continues essent ciutadana. I a Barcelona les persones estan molt ben ateses en totes les etapes de la vida. I es vetlla especialment pels drets de les dones”.
Patricia Fernández (Aj. de Barcelona), Mª Rosa Lunas (FOCAGG), Núria Balada (directora executiva ICD), Alicia Oliver (periodista), Cristina Gallach (N.Unides), Francina Vila, regidora Aj. BCN i Teresa Carreras (directora de La Independent)
La senyora Francina Vila i un grup de la Delegació catalana que va participar a la reunió de revisió de la plataforma CSW’59 Beijing+20 va ser rebuda per la nova secretària general adjunta de Comunicació i Informació Pública, la catalana Cristina Gallach. La Delegació estava composada- com mostra la fotografia que acompanya aquest article- per: Patricia Fernández, ajuntament de Barcelona, Maria Rosa Lunas de FOCAGG i una altra persona de la Federació, la directora executiva de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, Alicia Oliver, periodista, Cristina Gallach, Nacions Unides, Francina Vila, regidora ajuntament de BCN i Teresa Carreras, directora de La Independent.
Algunes dones de la delegació van participar després en la gravació des dels estudis de ràdio de Nacions Unides del programa “Cruïlla d’Europa” que dirigeix, la periodista Teresa Carreras i que s’emet setmanalment per Mataró Ràdio.
D’esquerra a dreta: Alicia Oliver, periodista, Teresa Carreras, directora “Cruïlla d’Europa”, Núria Balada, directora executiva ICD, Montserrat Pallarès, coordinadora de la Xarxa de Dones de Metrópolis i Alba Garcia, representant a la CSW59 per CC.OO de l’Estat espanyol
Francina Vila, regidora Aj. BCN i Alicia Oliver, periodista