Diumenge 30 juny 2024

Diumenge 30 juny 2024

Compartir

Conscienciar des de la ficció

El divendres 18 de novembre, coincidint amb el final de la campanya electoral, s’estrena ‘Interferències’, la primera pel·lícula Creative Commons de l’Estat espanyol

Des del primer moment en què l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) va proposar a l’ONG audiovisual Quepo engegar el projecte d’una pel·lícula per explicar la crisi global, l’ODG tenia clar que volia escapar del format documental i apostar per la ficció per tal de “trencar el cercle i arribar a un públic més ampli”


 

Segons la investigadora de l’ODG Iolanda Fresnillo. El resultat ha estat el film Interfèrències, que s’estrena el pròxim divendres 18 de novembre, coincidint amb el final de la campanya electoral com a crida d’atenció i que pretén ser una reflexió sobre qui genera deute, qui mou els fils i sobretot les interferències que hi ha entre la política i l’economia amb la ciutadania. A banda del format ficció, que segurament suposarà un abans i un després en el treball de conscienciació de les ONG que més que mai necessiten arribar al públic, el projecte també és innovador per la seva difusió ja que és la primera pel·lícula sota llicència de Creative Commons que s’estrena a l’Estat espanyol.

El film tracta d’una companyia de teatre transgressora, que vol fer un treball diferent i per això opta per portar als escenaris una obra que denúncia les causes del deute extern. Tres actrius i un actor, amb certa sensibilitat social però que no són activistes, comencen a documentar-se sobre el model de consum irresponsable dels països neoliberals i és a través de  l’assimilació dels continguts que comencen a reflexionar. Com un efecte mirall, la reacció de culpa i angoixa que viuen els personatges mentre preparen l’obra serà la mateixa que viuran en la seva pròpia pell els actors i les actrius a l’hora de preparar la pel·lícula. Aquesta submersió a la informació i la sacsejada personal que va significar ho va exemplificar l’actriu Anna Casas:“Quan anava a comprar al supermercat no sabia quines marques comprar per no contradir-me”. A través d’escenes com la que es fa una anàlisi a una persona de totes les marques que porta posades d’on provenen i qui les fabrica, es persegueix que el públic se senti reflectit en els dilemes i els qüestionaments. Un cop els espectadors i les espectadores surtin del cinema i se sentin amb la necessitat d’obtenir més informació o saber les possibles accions al seu abast ho podran consultar al web on també es podrà veure la pel·lícula en capítols.

 

cartell_interferencies

 

La pel·lícula explica els impactes del lliure comerç, la irresponsabilitat dels govern, institucions i empreses sense caure en tecnicismes per això els director i el guionista van optar per la metodologia de: abans del rodatge donar molta documentació a les actrius i l’actor i organitzar grups de disussió. Del que sortia als debats “agafàvem apunts i els hi donàvem llibertat perquè poguessin expressar el text a la seva manera”, va destacar Pablo A. Zaraceansky. El film toca gairebé totes les tecles de l’empobriment Nord i Sud i assenyala amb el dit culpables de la crisi com el president del Banc de Santander, Emilio Botín, el president de Repsol, Antoni Brufau, o empreses com Zara o Unión Fenosa. No obstant la complexitat que abasta, la pel·lícula inclou en comptades pinzellades la perspectiva de gènere i que posi èmfasis a com el sistema econòmic actual provoca la pauperització de les dones. Potser el fet que estiguem parlant d’un excel·lent projecte que prové d’entitats amb una forta consciència social pot servir de termòmetre per observar quant falta per a que la perspectiva de gènere es vegi com a necessària i s’inclogui a l’hora d’explicar les desigualtats socials.

 

En la pel·lícua, realitat i ficció arriben en el punt més àlgid quan a mig rodatge “ens trobem amb el 15-M i que la gent surt a les places. Això va significar haver de canviar el final”, segons el director Zaraceansky. Ara només falta que una vegada més la ficció superi a la realitat i no sembla ser gaire lluny: Fresnillo ja va avançar que estan plantejant de versionar la pel·lícula per fer una obra de teatre.

 La investigació activista

L’Observatori del Deute Extern és un grup de recerca que es dedica a la investigació de les diferències entre el Nord i Sud. Des de l’ODG treballen per evidenciar i tractar de revertir els mecanismes que perpetuen l’empobriment als països del Sud i els desequilibris Nord-Sud.  Amb els resultats d’aquesta recerca es posa en marxa accions de formació, difusió, denúncia i pressió política

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

mani

Ca la Dona s’ha sumat a la campanya: Casa nostra, casa vostra i Convide a participar a la Manifestació 18.2.

Ca la Dona s’ha sumat a la campanya Casa nostra, casa vostra, en favor de...

Poesia i Exposició de Susana Villafañe a la Casa de Granada de Barcelona

Aquest divendres 5 i dissabte 6 d’abril, s’organitzaran unes jornades de la Dona a...

Estat espanyol:Manifiesto feminista ante las elecciones legislativas del 28A.#28AlasfeministasVotamos

El movimiento feminista, intergeneracional y diverso, no cesa de crecer en España, en Argentina,...