Milions de dones i menors en el món són venudes diàriament, segons dades de l’ONU, que també estima que entre 4 i 5 milions de persones en el món són víctimes de tracta i el 80% ho és per a l’explotació sexual, és a dir, matrimonis, prostitució i pornografia, en els tres casos, forçades. A Europa, quasi 900.000 persones són víctimes de tracta amb finalitats d’explotació sexual i laboral, encara que la incidència major és en el primer cas. I no es coneixen la majoria dels casos.
L’explotació sexual té gènere femení, ja que el 90% de les víctimes són dones i xiquetes. Aquest negoci segueix suposant una font d’ingressos immensa per als explotadors, mafiosos i proxenetes que es lucren a força de robar la vida de les dones i xiquetes explotades. Se segueix considerant que és el segon o tercer negoci més lucratiu a nivell mundial, al costat del tràfic d’armes i el de drogues. L’explotació sexual mou entre 5 i 7 bilions de dòlars a l’any a nivell mundial, s’estima que uns 3 bilions a nivell europeu.
Quant a l’estat espanyol, aquest lucratiu negoci mou 5 milions d’euros cada dia. No hi ha dades ni xifres fiables del nombre de dones i xiquetes víctimes d’aquesta barbàrie, ja que les estadístiques es basen únicament en les dades que aporten les ONGs que treballen en aquest tema o en els informes a partir de les intervencions policials. D’aquestes fonts s’extrauen les estadístiques que parlen d’entre 45.000 i 50.000 dones víctimes de tracta.
Una xifra ridícula al costat de la realitat que ens mostra bars i clubs, carreteres, polígons i zones d’extraradio de les ciutats plenes de dones -moltes d’elles amb prou faenes unes xiquetes- sotmeses a aquesta esclavitud davant la mirada impassible de la societat. Dones i xiquetes que -a més d’estar sotmeses brutalment a aquesta esclavitud- han de suportar l’estigmatització per ser prostitutes.
La pobresa, els conflictes bèl·lics, les desigualtats socials i especialment les de gènere, contribueixen a aquesta explotació, conjuntament a l’auge de la denominada “industria del sexe” i de la demanda cada vegada major de “serveis sexuals”. Les xarxes d’explotació sexual aprofiten la falta de normativa sancionadora d’alguns països per a introduir a les seues víctimes i començar a explotar-les de forma segura, sense riscos. Així, són captades en els seus països d’origen, enganyades, segrestades i sota amenaces de mort d’elles i de les seues famílies. I si la polícia desarticula una xarxa de tràfic, en la majoria dels casos les víctimes són tractades com a immigrants il·legals.
Al costat de la magnitud del problema, contrasten les xifres de les intervencions policials. Des de l’engegada del Pla contra la Tracta d’Éssers humans amb Finalitats d’Explotació Sexual, s’han fet 462 operacions que es van saldar amb 1.450 detinguts i 11.751 víctimes potencials detectades i es van confiscar 29 milions d’euros fruit de les recerques, tot açò fins a desembre del passat any.
En Intersindical Valenciana rebutgem l’explotació sexual, una esclavitud terrible a la qual viuen sotmeses milions de dones i menors, per tot açò,
MANIFESTEM:
– Que és responsabilitat dels governs acabar amb l’explotació sexual, arbitrant les mesures nacionals i instant als organismes internacionals per a coordinar les accions legislatives, punitives i assistencials que siguen necessàries.
– Seguim apostant i reivindicant l’educació afectiu sexual basada en el respecte a la diversitat de les persones i les diferents orientacions i identitats de gènere.
– Exigim el desenvolupament normatiu i la dotació pressupostària suficient per a donar cobertura al mateix.
– Instem als governs a prendre les mesures necessàries per a perseguir a màfies i proxenetes, amb la confiscació de tots els béns obtinguts a força d’aquesta esclavitud i la seua reversió en atenció i assistència a les víctimes d’explotació sexual.
– Exigim la protecció, assistència, reiserción social de totes les víctimes, sense distinció d’origen ni raça ni estar supeditada aquesta atenció a si han interposat o no denuncia.
Conscients que l’explotació sexual és una més de les violències contra les dones, Intersindical s’adhereix a la convocatòria de la Marxa Estatal del 7 de novembre Contra les Violències Masclistes i anima a la societat a participar en ella.
País Valencià, 23 de setembre de 2015
(*) La Conferència Mundial de la Coalició contra la tracta de persones, en coordinació amb la Conferència de Dones que va tenir lloc en Dhaka, Bangladesh, va instaurar el 23 de setembre com el dia internacional contra l’explotació sexual i la tracta de dones i menors.
(**) Fuentes: Dades del Ministeri de Sanitat i Serveis Socials, Xarxa Contra la Tracta, Centre d’Intel·ligència Contra el Crim Organitzat, Policia Nacional, OIT.