Divendres 23 febrer 2024

Divendres 23 febrer 2024

Amnistia Internacional alerta sobre el feed ‘Per a tu’ de TikTok

Escrit per Rosa Garvin. Diario Femenista

En molt pocs anys, TikTok s’ha convertit en una de les empreses de xarxes socials més grans del món amb més de 1.000 milions de persones usuàries, moltes entre els 13 i els 17 anys. Un element central de l’èxit de TikTok és el feed “Per a tu” que s’ofereix per defecte. És una pàgina altament personalitzada que es pot desplaçar sense fi mostrant continguts recomanats algorítmicament, seleccionats a partir del que el sistema dedueix que pot interessar a la persona usuària.

Amnistia Internacional ha realitzat una investigació entre setembre de 2022 i octubre de 2023 sobre les polítiques i pràctiques de privadesa i publicitat de la plataforma TikTok respecte a persones usuàries menors de 18 anys. L’informe que acaben de publicar es basa en investigació documental, enquesta, debats i entrevistes realitzades a més de 300 nens, nenes i joves. A més, en col·laboració amb Algorithmic Transparency Institute i AI Forensics, l’equip investigador va crear 40 comptes automatitzats amb 4 personalitats diferents predefinides, que mostraven diferents nivells d’interès pels continguts relacionats amb la salut mental per imitar el comportament de diferents nens i nenes a TikTok.

L’experiment manual addicional va consistir a gravar la pantalla durant una hora d’interacció del personal investigador amb el feed “Per a tu” en aquests comptes recentment creats en representació de persones de 13 anys. Aquesta indagació tècnica mostra que els nens, nenes i joves que veuen continguts relacionats amb la salut mental a la pàgina “Per a tu” de TikTok es poden veure arrossegats fàcilment cap a espirals de continguts potencialment nocius, inclosos vídeos que idealitzen i fomenten el pensament depressiu, les autolesions i el suïcidi.

La revisió manual de 540 vídeos recomanats a una mostra d’aquests comptes falsos, van revelar una progressió constant des del 17% dels vídeos mostrats a la primera hora i categoritzats com a potencialment nocius fins al 44% del contingut de la desena hora (dades basades en sessions d’una hora de durada repartides durant 10 dies). Aquest efecte espiral va ser encara més ràpid quan l’equip investigador mirava novament els vídeos relacionats amb la salut mental suggerits a suposades persones de 13 anys de Kenya, les Filipines i els Estats Units.

La investigació d’Amnistia Internacional posa a més en evidència que TikTok ha augmentat al màxim les qualitats addictives de les opcions de disseny malgrat els greus riscos per a la salut dels nens, les nenes i els joves. També ha analitzat el model empresarial basat en la vigilància que utilitzen les empreses de xarxes socials, i exposa com es veuen afectats els drets humans per aquest model. Així, el fet que una persona mostri interès per continguts LBGTI+ es podria prendre com a indici de la seva orientació sexual. En inferir les característiques i els interessos de les persones usuàries, es produeix un abús contra el dret a la llibertat de pensament tal com ha argumentat el Comité dels Drets de la Infància.

S’examinen a més les diferències en el nivell de protecció per a la privadesa de nens i nenes segons la regió on visquin, així com les proteccions específiques amb què compta la infància en virtut del dret internacional i s’assenyalen les mesures clau que han d’adoptar Estats per garantir que les operacions de les empreses de xarxes socials respectin els drets i l’interès superior de la infància.

Amnistia Internacional demana a TikTok que apliqui amb urgència el dret a la privadesa, el dret a la llibertat de pensament i el dret a la salut de la infància; substituint els elements de disseny que estimulen l’ús addictiu per una utilització que se centri en la seguretat i l’interès superior de la infància; utilitzant un llenguatge adaptat a la infància perquè puguin sol·licitar la inclusió voluntària en lloc de l’exclusió voluntària del feed personalitzat, acompanyada del consentiment informat, específic i lliurement atorgat.

El vídeo de la seva campanya Fem de TikTok un lloc segur per a joves finalitza així:

Les xarxes socials poden ser molt útils i divertides, pots connectar-te amb gent, compartir experiències i sentir-te bé. No haurien de fer que t’oblidis de menjar, dormir o passar temps amb les teves amistats. No odiem TikTok, només volem que sigui millor respectant la nostra privadesa, mantenint-nos en contacte i protegint-nos de continguts nocius.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La doctora Anna Berga nova presidenta de CIC

“hi ha una nova generació de noies i noies que tenen molt clar que els...

“Més del 96% de l’alumnat que entra al programa segueix estudiant a la universitat”

La Shazra Javed és la coordinadora del programa Prometeus de l’Associació Educativa Integral del Raval...

Barcelona – Bolivia: “Descolonització i Despatriarcalització” / La Independent / Notícies Gènere

  A la Fede.cat, tindrà lloc el dia 7 de Maig la presentació de l’última...