Un any més les periodistes i comunicadores feministes han organitzat un acte del 8 de març. Aquest any amb el lema “Les treballadores de la informació i la comunicació ens escoltem i ens fem escoltar!
El col·lectiu organitzador, Comunicadores Feministes, a les 12 del migdia del 8M 2022 a la Plaça Universitat, varen explicar que “les conseqüències de la pandèmia han aguditzat els desequilibris i agressions que portem anys denunciant les periodistes i comunicadores”. Exogiren a les empreses “que situïn les persones i la cura al centre, que procurin una conciliació efectiva, que apliquin polítiques de promoció personal amb perspectiva de gènere i de correcció i eliminació de la bretxa salarial, i que apliquin esforços i recursos contra la violència i l’assetjament sexuals o per raó de gènere”. Reclamaren també la implementació dels plans d’igualtat, i a les empreses que no hi estan obligades, que facin plan i polítiques d’igualtat amb dotació de recursos.
Continuaren denunciant l’assetjament i les amenaces que reben les periodistes pel fet de ser dones, i que s’amplifica a les xarxes socials. Assenyalaren les condicions de precarietat de les dones treballadores i que els ERTOS han agreujat la situació (el 48% de la força de treball i el 54% que han perdut la feina). També les ínfimes condicions de les periodistes “freelance”. I remarcaren que tot plegat fa que cada dia hi hagi més dones professionals en precari, sense cobertura i que quan es jubilin tindran una pensió insuficient del tot. Denunciaren que la presencia de la ultradreta fa que augmentin “les ofensives contra les polítiques d’igualtat i de lluita contra la violència masclista”. I es queixaren que, tant des dels poders econòmics com des de la societat, no e svalora prou la feina periodística i per tant cada cop hi ha més continguts de baixa qualitat.
Presència de periodistes de països en conflicte: Mèxic, Afganistan i Ucraïna
Varen acompanyar a les periodistes catalanes dues periodistes mexicanes acollides al programa “Barcelona protegeix periodistes de Mèxic”: Paulina Ríos, periodista de l’estat d’Oaxaca, fundadora del mitjà online Página 3, un mitjà que no ha parat de rebre intimidacions, assetjaments i amenaces de mort; i Mariana Morales, també mexicana i de l’estat de Xiapas, que cobreix informacions sobre defensores de la terra i moviments socials i migratoris entre Guatemala i Mèxic i que també han rebut amenaces per denunciar el narcotràfic en el seu estat, que opera amb gran impunitat.
També hi fou present la periodista afganesa, Fereshteh Rafat, que treballava a l’ONG Veus de dones a la ciutat de Herat. Allà coordinava els projectes d’atenció directa i empoderament a dones supervivents de violències masclistes. Amb el retorn del règim talibà s’ha hagut d’exilar de l’Afganistan.
I finalment, Nadia Chernova, fotògrafa freelance ucraïnesa coneguda professionalment com a Nadia MED. Viu a Barcelona amb la seva família, ja fa uns anys, i té amistats i familiars a Kyív i pobles del voltgant. Ella encara feu més present la guerra a Ucraïna.
L’acte també va servir per donar suport a les companyes de Betevé i solidaritzar-se amb la seva lluita. Tal i com recordaren des de l’organització, la direcció de la televisió pública de Barcelona ha liquidat tres programes (l’Àrtic, La Cartellera i La Família Barris) i ha acomiadat a 21 companys i companyes. Les i els professionals de Betevé reclamen el manteniment de condicions laborals dignes i el retorn dels tres programes culturals.
Llegiu el Manifest sencer de la Comissió 8M 2022 del sector de la Informació i la Comunicació a Catalunya: “Prou masclisme als mitjans de comunicació! “