Des d’una perspectiva de gènere, el llibre “Mujeres al frente, la ley de las más nobles”, de Lula Gómez, narra la història de dones, explicada per dones, i recull set testimonis reals de protagonistes com a participants actives del conflicte armat a Colòmbia, des de dos punts de vista oposats.
En el llibre narren de manera especial la seva forma de veure la guerra. Són mares que es troben en bàndols contraris, on es maten els uns als altres, i tot i així, senten la necessitat i el suficient valor de participar en el procés de pau, en el qual, per primera vegada a Colòmbia, les dones són protagonistes principals en la presa de decisions d’un conflicte armat que porta més de 50 anys. Demanen que se’ls reconeguin drets que mai han tingut i reclamen la propietat i l’usdefruit de les seves terres, i ser rescabalades del mal que els va causar la guerra.
Les set protagonistes són Patricia Guerrero, fundadora de la Ciutat de les Dones; Nelly Velandia, camperola que representa a sis milions de dones; Mayerlis Angarita, supervivent del conflicte i fundadora de Narrar para Vivir; Luz Marina Bernal, líder de les Mares de Soacha i nominada al Premi Nobel de la Pau; Beatriz Montoya, fundadora d’AMOR i resistent davant la guerra; Vera Grave, exdirigent del M19 i directora de l’Observatori per la Pau; Luz Marina Becerra, líder afrocolombiana i activista dels drets humans.
El llibre compta amb el pròleg de la poeta i novel·lista colombiana Piedad Bonnet, mentre que el jutge Baltasar Garzón signa el seu epíleg. El projecte compta, a més, amb un documental del mateix títol (50 minuts), dirigit i produït per l’autora, que ha estat finalista al Festival de Màlaga, on va ser presentat al públic. També s’ha visionat a Colòmbia, dins el marc del Festival Internacional de Bogotà pels Drets Humans, on va obtenir una Menció Especial del Jurat.
L’Autora, Lula Gómez, és periodista i actualment dirigeix la seva pròpia agència, Lula INK. També és autora del llibre condemnades al silenci, on recollia la seva experiència a la presó El Chorrillo, Lima (Perú), on va ser tancada per error confosa amb una narcotraficant.