Dissabte 09 desembre 2023

Dissabte 09 desembre 2023

Tres dones assassinades per violència masclista

Més de 500 agressors estan complint condemna i 724 dones tenen protecció electrònica

Tres dones van morir aquest cap de setmana, víctimes de la violència de gènere. “Un cop profund al cor del sistema”, víctimes mortals, “amb rostres i cognoms, que ja no hi són per culpa de la barbàrie masclista”, tal com apuntava Laura Seara, secretària d’Igualtat, en l’obertura d’unes jornades sobre violència masclista que organitza el Enclave Feminista amb la col.laboració de la Regidoria d’Igualtat d’Ourense.

 

 

L.M.G. de 47 anys i amb dos fills, havia presentat una denúncia per amenaces a la Guàrdia Civil l’estiu passat, però va rebutjar les mesures de protecció. La segona víctima, C.M.G., de 38 anys, va morir a Arona després de ser presumptament apunyalada pel seu marit, segons la subdelegació del Govern a les Canàries, no havia presentat denúncies ni existia ordre d’allunyament. A més, la Guàrdia Civil va detenir a Vinaròs (Castelló) un home per la presumpta implicació en la mort de la seva dona, el cadàver va ser localitzat en una casa de la família de la víctima a Amposta (Tarragona).

Segons Seara, malgrat els passos donats en els últims anys, la violència masclista segueix sent un problema que no és fàcil d’aturar, en estar “tan arrelada en la nostra cultura”, i que converteix la Llei de Violència de Gènere en una norma de llarg recorregut, ha apuntat.

“Som conscients que per si sola no acabarà amb la violència de gènere, però sí que és una eina imprescindible per acabar amb una violència estructural que ens porta segles d’avantatge i que fa, per tant, que no es pugui eradicar d’un dia per l’altre”.

Tot i això, la titular d’Igualtat va assegurar que avui les dones “estan més protegides, tenen més recursos per sortir de l’espiral de violència i s’ha acabat amb la impunitat dels maltractadors”, i va valorar que, segons l’últim estudi estatal, “més del 91 per cent de la població rebutja la violència de gènere”.

Entre les xifres més significatives, subratllà que en l’actualitat “més de 500 agressors estan complint condemna”, que ja hi ha “724 dones protegides mitjançant dispositius electrònics de seguiment”, i que han estat ateses “270.000 trucades al 016”.

Finalment, destacà que més del 16 per cent de denúncies, han estat presentades “per l’entorn” familiar, una dada que ha de ser esperançadora per a les víctimes de la violència de gènere, “que viuen sota el mantell de la por, de les amenaces i dels cops “.

D’altra banda, a la nota de premsa que va emetre Igualtat en condemna dels últims homicidis per violència de gènere ocorreguts a Sevilla, Santa Cruz de Tenerife i Castelló, la secretària d’Estat d’Igualtat insisteix en la necessitat d’un “posicionament crític i contundent de tota la societat contra els maltractadors perquè les dones sàpiguen que compten amb el nostre suport i suport. La violència de gènere implica un procés que es va agreujant i hem de reconèixer per poder reaccionar i fer-ho com més aviat millor “.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

CONVOCATÒRIA Lectora fa una crida d’articles per al dossier del número 21 /La Independent / Notícies gènere

El dossier 21 de Lectora. Revista de dones i textualitat, corresponent al 2015, tindrà com...

Carme Porta Abad

El sí de les dones

OPINIÓ Ja fa temps, massa temps que som invisibles, que als mitjans estem infrarepresentades i...

El telèfon d’atenció a les dones en situació de violència ha atès 414 trucades de l’Alt Pirineu i Aran des de l’any 2001

La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, ha donat a conèixer...