La presidenta de l’ICD, Núria Balada va presentar les recomanacions per a l’abordatge d’agressions sexistes i de violències sexuals en espais públics d’oci i festius de les Terres de l’Ebre.
Aquestes recomanacions marquen les directrius per aprofundir el marc conceptual i jurídic d’aquestes actuacions, i en l’abordatge des d’una perspectiva municipal, els protocols, el diagnòstic, també defineixen com han de ser les formacions específiques i qui ha de rebre-les.
Igualment defineixen les actuacions de prevenció, l’auditoria de l’espai públic amb perspectiva de gènere, la incorporació a les ordenances d’elements que permetin intervenir en l’espai públic, la sensibilització, els punts d’informació en les festes i les actuacions entre els i les joves. Inclouen els principis directors de com ha de ser l’actuació pública en aquests casos i una sèrie de recomanacions en clau de seguretat d’actuació immediata.
Aquest document neix d’una demanda de les persones professionals del Circuit per a l’abordatge de la violència masclista a les Terres de l’Ebre i ha estat elaborat per un grup de treball de l’administració en un procés de dos mesos que ha comptat amb el lideratge de la entitat experta Creació Positiva.
Les 15 persones professionals que han elaborat el document pertanyen als circuits de violència masclista i els serveis d’informació i atenció a les dones de les Terres de l’Ebre. Han treballat en aquest projecte per generar de manera col·laborativa les pautes tècniques per adequar els protocols o les actuacions vinculades a les violències sexuals en espais públics d’oci.
Comunitat d’aprenentatge
L’Institut Català de les Dones i l’Escola d’Administració Pública de Catalunya han organitzat la constitució de comunitats de professionals de l’administració per a l’adequació i elaboració de protocols i recomanacions per fer front a les violències sexuals en els espais públics d’oci en el marc del Pla Director de Formació en equitat de gènere de Catalunya des 2017 fins a 2020. la comunitat de Terres de l’Ebre és la primera d’aquestes característiques en l’àmbit de les violències masclistes que crea l’administració pública de Catalunya.