Quarta edició del programa #100tífiques
La consellera Geis ha anunciat que “la propera convocatòria d’ajuts de suport als grups de recerca (SGR) discriminarà positivament els projectes liderats per dones investigadores”
La quarta edició del programa #100tífiques per visibilitzar les dones en aquest àmbit i crear nous referents femenins organitzarà xerrades en més de 400 escoles d’arreu del país. El projecte està impulsat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Tecnology (BIST), amb la col·laboració del Govern.
100tífiques
La trobada de #100tífiques ha inaugurat la quarta edició del programa #100tífiques, que vol apropar la ciència a l’escola i crear nous referents femenins capaços d’inspirar els més joves.
La consellera Geis ha anunciat que la “propera convocatòria d’ajuts de suport a les activitats dels grups de recerca (SGR) del Govern discriminarà positivament els projectes que estiguin liderats per dones investigadores, perquè necessitem visibilitzar el talent científic femení en la línia del que fa la Comissió Europea amb les línies de suport a la ciència de l’European Research Council (ERC)”. I ha felicitat el programa #100tífiques “per la gran feina que fa per tal d’estimular les vocacions entre les més joves i per destacar el paper estratègic de les dones en recerca i tecnologia”.
En la inauguració també han pres la paraula el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray; el rector de la UB, Joan Guàrdia, i el president del patronat del BIST, Andreu Mas-Colell.
Per Gonzàlez-Cambray és capital “apassionar les nenes en la ciència i la tecnologia a partir de la motivació, la presència més destacada en mitjans de comunicació i xarxes socials i l’establiment de referents que permetin inspirar-s’hi”. També ha donat les gràcies a les investigadores col·laboradores del programa.
Joan Guàrdia, ha parlat de la contribució de les dones a la recerca: “Només cal fer una ullada a la situació actual de la ciència i a la projecció que hi tenen les dones gràcies a l’espai conquerit els darrers 20 anys amb la tossuderia de la seva excel·lència. Si algú creu que el futur de la ciència no serà en femení és que no coneix el món de la ciència”.
I Andreu Mas-Colell ha assegurat el “compromís del BIST en el lideratge femení en ciència”, i ha destacat l’impacte positiu sobre les escoles i sobre el talent científic femení de la iniciativa #100tífiques.
La Trobada anual de #100tífiques i El programa #100tífiques
450 investigadores i tecnòlogues convocades amb l’objectiu de propiciar el networking entre ambós col”lectius i reconèixer públicament la contribució de les dones a l’avenç de la ciència.
El programa #100tífiques compta doncs amb 450 científiques, dels àmbits públic i privat, que impartiran xerrades el proper dia 11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, a més de 400 escoles de tota Catalunya.
Des de la seva primera edició, l’any 2019, s’ha passat de les 115 investigadores i 103 escoles de la primera edició a les més de 450 científiques i tecnòlogues i més de 400 escoles. I dels 6.500 nenes i nens de la primera edició als més de 34.000 alumnes de 6è de primària i 1r d’ESO del 2021, nombre que es preveu igualar aquest any.