Dijous 07 novembre 2024

Dijous 07 novembre 2024

Compartir

Catalunya: El Govern aprova el seu primer Pla de Protecció Internacional a Catalunya / La Independent / Notícies gènere

 

www.imagensgratis.com.br

 

Ajudar els estrangers perseguits als seus països d’origen

El Govern ha aprovat el Pla de Protecció Internacional a Catalunya, que estableix els principis, les mesures i les línies de finançament per acollir i protegir les persones amb temors fundats de ser perseguides als seus països d’origen o de residència habitual per motius de raça, religió, nacionalitat, opinions polítiques, pertinença a un grup social, gènere o orientació sexual. El Pla identifica fins a nou col·lectius de persones perseguides: sol·licitants d’asil, menors no acompanyats perseguits; víctimes de tràfic de persones; membres de desplaçaments massius; persones torturades; defensors de drets humans; escriptors perseguits; desplaçats per reassentaments; i apàtrides.

Les mesures s’adrecen a les persones perseguides però també al conjunt de la societat catalana per conscienciar-la davant els conflictes internacionals que provoquen les diverses formes de persecució.

El Pla inclou propostes de millora del règim jurídic, formació i informació,acollida o participació coordinada en reassentaments i en supòsits d’afluència massiva de persones desplaçades.

El Departament de Benestar Social i Família recorda el deure històric de Catalunya amb la comunitat internacional pels milers de catalans que van patir l’exili després de la Guerra Civil a països com França, Mèxic, Argentina, Xile o Itàlia. Així com la col·laboració el 1995 en l’acollida de persones refugiades de Bòsnia  i el 1999, en l’acollida de refugiats kosovars. També ha fet aportacions financeres a organitzacions del sector i ha col·laborat amb l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).

El dret d’asil, tot i ser una competència exclusiva de l’Estat, permet a la Generalitat intervenir mitjançant les seves competències pròpies i sectorials. Compartir responsabilitats en la gestió de la protecció internacional, entre els diversos nivells de l’Administració, és una necessitat reconeguda al mateix Tractat de Funcionament de la Unió Europea.

El Pla de Protecció Internacional a Catalunya s’inspira en un document de bases previ fruit d’un grup de treball de la Taula de Ciutadania i Immigració on hi van participar: ACCEM; Creu Roja; l’Associació Catalana de Solidaritat i Ajuda al Refugiat; la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat; l’Associació Catalana per a la Integració d’Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants; EXIL; l’Institut de Drets Humans de Catalunya; el PEN Català; Iniciatives Solidàries; SICAR cat; l’Ajuntament de Barcelona, i la Direcció General per la Immigració del Departament de Benestar Social i Família.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Tot arriba, encara que siga a pas de formiga

El cinc de febrer s’estrenà a les sales de cinema valencianes Carol, una pel·lícula...

Catalunya: Os d’Or de la Berlinale 2022 per la cineasta catalana Carla Simón / La Independent / Notícies gènere

Carla Simón i Pipó (Barcelona, 1986) és una guionista i directora de cinema catalana. Amb...

tere moll

Assassines complicitats patriarcals

OPINIÓ Aquesta setmana que acaba podria definir-se perfectament com una setmana tràgica. I ho...