Dijous 07 novembre 2024

Dijous 07 novembre 2024

Catalunya acull quatre rodes d’homes contra la violència masclista

“Les violències masclistes no s’acabaran fins que els homes no s’impliquin en la igualtat de gènere”, afirma Bernat Escudero membre d’Homes Igualitaris (HI), i aquest és el motiu perquè s’organitzin rodes d’homes contra la violència masclista.

 

 

Roda d’homes. Barcelona 2012

 

D’una banda, és la forma de mostrar el seu suport a les entitats feministes en la seva lluita contra la violència de gènere, no en va en aquestes concentracions es convoca els homes a participar en els actes del 25 de novembre, Dia Internacional de l’Eradicació de les Violències Masclistes. D’altra banda, és una forma de visibilizar el rebuig dels homes a aquest tipus de comportaments i permet crear referents masculins positius i igualitaris “perquè la igualtat és cosa de tots”, “el silenci ens fa còmplices” i perquè “els homes també hem de sortir al carrer”, diu Paco Abril, president d’HI. Aquesta entitat és la que va convocar les quatre rodes que es van realitzar a Catalunya distribuïdes entre: Barcelona, Lleida, Sabadell i Sant Boi de Llobregat. L’acte central es va produir el passat 19 d’octubre en la cèntrica Plaça Sant Jaume de la capital catlana a les 19.30 i va congregar a més de 100 persones, a Lleida va ser el 20 d’octubre, Sabadell el 21 d’octubre i Sant Boi de Llobregat el 25 d’octubre.

El dels homes per la igualtat de gènere és un moviment incipient, els primers referents internacionals daten dels anys vuitanta del segle passat encara que a Espanya no es va organitzar de forma estable fins al 2001 quan va néixer a Màlaga l’Associació d’Homes per la Igualtat de Gènere (AHIGE). El seu referent català és del 2009. A més, aquest any s’han celebrat rodes en més de 20 ciutats de tot l’Estat espanyol entre elles moltes de les principals capitals de província espanyoles i en diversos països de Llatinoamèrica.

Aquestes concentracions simbòliques al voltant d’un gran llaç blanc tenen com a precedent la primera manifestació d’homes contra la violència masclista que es va produir el 21 d’octubre de 2006 a Sevilla en el marc d’una trobada estatal d’entitats d’homes per la igualtat. Aquesta data s’ha convertit en un símbol per al moviment i ha estat assumida per totes les entitats d’homes feministes del territori espanyol a partir de la “Declaració de Barcelona” de 2011 que es va gestar en el marc d’una altra trobada estatal. D’altra banda, aquest any des de Barcelona, Homes Igualitaris ha iniciat una campanya en Facebook, que finalitzarà el 25 de novembre, de recollida de fotografies d’homes que visibilitzen amb un cartell amb la frase “Homes contra les violències masclistes” el seu rebuig a a la violència que pateixen les dones.

 

Homes rodes2

Roda d’homes. Barcelona 2012

 

Un canvi cap a la igualtat

Escudero ressalta que “centenars de milers de dones viuen atemorides cada dia per una situació de terror físic i psicològic a casa i en l’entorn més proper. Els causants d’aquest mal no són estranys a les víctimes, sinó que en molts casos són els marits, companys, ex-parelles o familiars el que les maltracten”. Segons el membre d’Homes Igualitaris, la violència masclista té el seu origen en “la cultura patriarcal i en el concepte d’amor romàntic que genera una forma molt determinada de relacionar-se en parella, al que cal sumar la incapacitació en la gestió emocional en la qual s’ha educat als homes”. Escudero remarca que els agressors són homes que basen la seva seguretat personal en la imposició a través de la força física, la competència, l’agressivitat i un estatus de superioritat i el privilegi respecte de la dona que els ha ensenyat una societat masclista. I per això es lamenta que no siguin capaços de reconvertir-se cap a un tipus de relacions igualitàries i basades en el respecte mutu. Una violència que, destaca, té moltes formes “algunes molt fàcils de detectar, com la física, però existeixen unes altres molt més invisibles per a la majoria de la societat com la psicològica o l’econòmica”.

Homes igualitaris mostren el seu suport a les víctimes i a les polítiques de protecció de les mateixes, amb tot també reivindiquen més polítiques preventives. “Els homes necessiten referents positius com els quals creen les rodes d’homes o el Dia del pare igualitari el 19 de març”, afirma Escudero que critica als mitjans de comunicació i al model tradicional d’escola per no mostrar masculinitats més igualitàries. “La igualtat de gènere és la millor prevenció contra les violències masclistes”, afirma amb convenciment.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Esther_Vivas

Catalunya, una independència per a la gent de baix

OPINIÓ Milers de persones van sortir aquest 11 de setembre al carrer a tot...

Galicia – Portugal – Brasil: PUBLICACIÓ Novel·la de favela i criminal. Monogràfic editat per Elena Losada / La Independent / Notícies gènere

La investigadora del Centre Dona i Literatura Elena Losada Soler és l’editora del monogràfic...

México: Seminario Internacional Mujeres, Migración y Seguridad Ciudadana

MUJERES, MIGRACIÓN Y SEGURIDAD CIUDADANA  México, D.F. 26 y 27 de Agosto, 2011     – Las...