Dijous 07 novembre 2024

Dijous 07 novembre 2024

Compartir

Cal treure els cadenats i reformular la iniciativa 3 de 3: consellera de l’INE Mèxic (i II)

Anuncia la creació d’una Defensoria dels Drets Polítics de les Dones el 2022

Tots els òrgans i tribunals electorals han de prendre consciència de gènere a través del coneixement i la capacitació obligatòria, com avui ho fa l’INE

La violència política contra les dones per raó de gènere, VPMRG, s’ha d’atendre de manera expedita i efectiva, per això cal que els qui treballen a l’Institut Nacional Electoral, INE, responguin adequadament a aquesta responsabilitat i facin justícia a les dones que experimenten aquesta violència, la identifiquin i actuïn d’acord amb la llei.

Això constitueix un repte, “com facilitem l’accés a la justícia, quin és el remei jurídic de les víctimes, amb quines eines i amb quins coneixements”, reflexionen juntes –en entrevista amb SemMèxic– la consellera Norma Irene de la Cruz Magaña, presidenta de la Comissió d’Igualtat de Gènere i No Discriminació i la cap de la Unitat Tècnica d’Igualtat de Gènere i no Discriminació, Laura Liselotte Correa de la Torre.

Norma de la Cruz Magaña sosté que amb aquest objectiu l’Institut Nacional Electoral INE ja va iniciar un procés de canvi intern mobilitzat a la llum de les experiències de les eleccions del juny passat, violentes i discriminatòries per a les dones.

S’han posat a avaluar què significa. Entre més de 100 denúncies, amb prou feines es va aconseguir la sentència històrica, la primera, que va acordar la nul·litat electoral al municipi d’Iliatenco, ubicat a la regió de la muntanya alta de l’estat de Guerrero després de la queixa de Ruperta Nicolás Hilario, dona indígena me’phaa.

Això va passar després d’un judici d’inconformitat, ja que no es va resoldre la seva queixa a través d’un Procediment Especial Sancionador (PES) per Violència Política per Raó de Gènere. Per això la conseller ha dit que s’estan fent diverses coses, entre elles capacitar les i els col·laboradors de l’INE, en temes bàsics de gènere, a l’empara del marc legal i els acords de l’INE. Les obligacions per llei és un dret de tenen les candidates polítiques, que les seves queixes siguin degudament ateses.

L’exemple del cas de Ruperta Nicolás Hilario és revelador: va exposar al PES tots els greuges que va patir, va sol·licitar l’acció de l’OPLE de Guerrero, i què va passar? Que la resolució emesa pel Tribunal Electoral de Guerrero va lliurar de responsabilitat el candidat ofensor i el seu partit; es va desestimar la sol·licitud, i per això va ser necessari fer-ne una revisió. Per què tants passos?

Totes dues consideren que aquesta responsabilitat cal complir-la, amb consciència i coneixement de tot l’entorn de discriminació i violència de gènere, coneixements necessaris en la matèria electoral. Ara és “la nostra feina fer-los accessibles, guanyar-nos la confiança, de manera subtil entrar en aquests processos, treure les vacunes dels prejudicis, on es creu que són temes de velles, argüenderes, insistents”.

Obrir espais sensibles a allò que pensa l’altre i l’altra, desentranyar el funcionament de les construccions socials, això és entrar com l’aigua per tenir aliats i transitar sobre allò que ara no és per convicció, sinó per obligació. Totes i tots han d’anar aprenent, anem avançant, de mica en mica, aquest és el repte, diu Norma de la Cruz Maganya.

Es referia a la croada de capacitació de més de 2.700 persones. A la reflexió en altres espais, de la mà de les altres instàncies electorals i de les organitzacions socials. El més transcendent és prendre seriosament que l’INE vetlla per la democràcia i la no-violència.

És per això que “hem de repensar” i reflexionar com cal fer canvis en la psique i la responsabilitat dels qui “treballem a l’INE” per aturar la violència contra les dones. I això “no és per osmosi”.

Per exemple, la iniciativa 3 de 3 Contra la Violència, adoptada per l’INE, diu la consellera, és una bona eina, però cal reformatar-la per fer-la encara més efectiva i que compleixi la seva funció. El problema és que va quedar en voluntària, quan el que es vol és “que siguin persones íntegres les que es postulin a les candidatures i que ens representin”.

Cal fer una anàlisi més integral, estar més atentes, perquè la violència –també digital- creix. Va explicar que “no és que augmenti la violència sinó que ara l’estem anomenant i identificant i, per aquest motiu, hi ha i hi haurà més denúncies”.

Després, la responsable de la Comissió d’Igualtat de Gènere i No Discriminació va anunciar que hi ha plans per ampliar la participació de fiscalies electorals, de l’observatori dels drets polítics contra les dones i “ja estem parlant de crear una Defensoria de Drets Polítics de les Dones – no a l’INE-, però s’està planificant, “cal que sigui sòlida. Aviat tindrem notícies”.

I encara que les funcionàries de l’INE no van explicar en aquesta entrevista com va ser que no van poder actuar en el cas de Félix Salgado Macedonio -acusat de violació- i a qui se li va anul·lar la seva candidatura per no haver lliurat un informe de despeses a la seva pre campanya- , la Consellera igualment va plantejar el problema.

L’INE tem problemes en no poder intervenir via partits polítics, però “has de fer la teva tasca”, tornant a l’acord de 3 de 3, contra la violència, l’objectiu del qual és aconseguir que cap persona que vulgui ser candidat o candidata, ho pugui fer si té conductes violentes a l’espai privat o públic i és infractor en el pagament d’aliments.

Quin és el problema? Que demostrar que és una persona íntegra és “gairebé voluntari” però, a més, els partits polítics no van fer sobre això cap planificació, ho van deixar passar.

L’INE, en una anàlisi mensual, només van trobar tres casos amb sentència de violència contra les dones, és a dir, una sentència ferma. Norma de la Cruz Magaña pensa que a aquest candidat se l’ha de retirar, ja que el Tribunal Electoral torna els casos.

Això implica que no només a l’INE, sinó a tots els altres òrgans competents, la sensibilització, els coneixements, cobren importància substantiva i abastadora. Totes les instàncies ho haurien de fer, de manera obligatòria, contínua i abastadora, i a la regió de la muntanya alta de l’estat de Guerrero després de la queixa de Ruperta Nicolás Hilario, la dona indígena me’phaa. Això va passar després d’un judici d’inconformitat, ja que no es va resoldre la seva queixa a través d’un Procediment Especial Sancionador (PES) per Violència Política per Raó de Gènere. Està passant alguna cosa? Ha dit la consellera, per això s’estan fent diverses coses, entre elles capacitar les i els col·laboradors de l’INE, d’allò més bàsic en coneixements de gènere, a l’anàlisi del marc legal i els acords de l’INE, les obligacions de llei ja que és un dret de les candidates que les seves queixes siguin degudament ateses.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Nota de premsa sobre el fons català de cooperació al desenvolupament i els ajuntaments i acció solidària

NOTA DE PREMSA EN RESPOSTA A LA NOTÍCIA SEGONS LA QUAL EL FONS CATALÀ DE...

Acte en memòria de la periodista russa Anna Politkòvskaia

El dimarts 4 d’octubre tindrà lloc l’acte en memòria de la periodista russa Anna Politkòvskaia...

De cinema a La Havana

La cineasta Magda González Grau Durant la celebració del Col·loqui Internacional “Mujeres y medios masivos...