La Xarxa Europea de Dones Periodistes organitza un nou taller d’apoderament en comunicació adreçat a les entitats que treballen amb la diversitat cultural*.
En la convocatòria del taller expliquen que la imatge que tenim del món es configura, en bona part, a través dels mitjans de comunicació. Aquests, a més d’informar i entretenir, també “construeixen” la realitat que ens envolta i juguen un paper molt important en la creació de l’opinió pública ja que conformen valors, actituds i judicis respecte el nostre entorn social, cultural i polític.
Que en general els mitjans de comunicació practiquen un discurs homogeneïtzador cultural, ètnic i religiós on no hi cap la diversitat entre les persones migrades, ni es té en compte les seves trajectòries personals ni els seus projectes de vida. No es pot negar que als mitjans de comunicació es treballa responent a unes rutines i hàbits de la producció que es troben integrats en la pràctica professional. I que és per aquest motiu són molts els esforços que es fan des de les organitzacions professionals, com ara col·legis i sindicats, a més d’altres tipus d’organitzacions que defensen els drets de les persones nouvingudes per tal d’eradicar, d’aquestes rutines i hàbits, tot rastre de xenofòbia, racisme i discriminació.
El principal repte, diuen, és crear dinàmiques discursives respectuoses amb la diversitat cultural que contempli, també, la perspectiva de gènere. Cal donar veu als protagonistes, afirmen, en especial a les dones que sovint queden més invisibilitzades per la mirada poc oberta i plural que practiquen els mitjans de comunicació. Així, cal mostrar les dones com a protagonistes de la seva pròpia història i no en la seva condició de migrants. Mostrar el fet migratori en positiu, no des de discursos alarmistes i sensacionalistes, exposen.
La Xarxa Europea de Dones Periodistes és una entitat que treballa a favor de l’exercici d’una comunicació inclusiva i amb visió de gènere. Les seves associades són dones professionals del periodisme i totes les activitats que realitza són especialment curoses per traslladar aquesta visió als mitjans de comunicació i a la societat en general. Des de la Xarxa amb la continuïtat d’ aquest projecte volen donar visibilitat i reconèixer la tasca de les persones i les entitats que treballen la diversitat cultural. Així, a més del taller s’ofereix, de forma gratuïta, serveis d’assessorament puntual en matèria de comunicació a aquelles entitats que vulguin visibilitzar alguna de les seves activitats.
El taller, que és gratuït, es realitzarà el dimarts 5 i 12 de novembre, de 17 a 20h al Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rbla. Catalunya, 10 pral). En la primera sessió es treballarà la comunicació interna i externa de l’entitat. I en la segona, la web i les xarxes socials.
Totes aquelles persones interessades es poden inscriure al correu: lared@mujeresperiodistas.net fins el proper 30 d’octubre. Les places són limitades. I el projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.