El negocio de la comida. ¿Quién controla nuestra alimentación?, es el darrer llibre que acaba de publicar a l’editorial Icaria, la periodista Esther Vives.
Vives fa anys que investiga les polítiques alimentàries i és taxativa quan afirma: “El model d’agricultura i alimentació no funciona. Un de cada vuit habitants al món passa gana. Com es pot passar gana en un món en el qual sobra menjar?. Hi ha un problema de democràcia alimentària.”
Som el que mengem?
La realitat així ens ho demostra. En la mesura en què la nostra societat adopta un model de “dieta occidental”, amb aliments altament processats, sucres afegits, greixos saturats… això té conseqüències directes en la nostra salut. Veiem com augmenta una sèrie de malalties vinculades a allò que mengem com el sobrepès, l’obesitat, la diabetis, els problemes cardiovasculars. Definitivament, som allò que mengem.
El proper mes de gener Esther Vivas impartirà de nou a Barcelona el curs ‘Qui decideix què mengem? Impactes de l’agricultura industrial i alternatives en el consum’.
Segons Vivas: “del camp a la taula els aliments recorren milers de quilòmetres. La cadena agrícola i alimentària s’ha allargat tant en els darrers anys que pagesos i consumidors hem perdut tota capacitat d’incidir-hi. Avui, unes poques multinacionals són les que acaben decidint què mengem, avantposant els seus interessos particulars a les nostres necessitats alimentàries”.
Amb aquest curs vol desemmascarar la cara oculta del sistema agrícola i alimentari i els seus impactes negatius en àmbits com la pagesia, el medi ambient, les dones, el consum… assenyalant les alternatives que tenim a les nostres mans basades en la sobirania alimentària i el consum crític.
*Dates del curs : dissabtes 24 i 31 de gener. Horari: 9.30h a 14h. A l’ Ateneu Rebel – Poble Sec – Barcelona
.