Aquest llibre de Mercè Tatjer recupera la Barcelona de les fàbriques, dels comerços i del treball de les dones. Es presentarà* el dimecres 26 de novembre a la Libreria Jaimes de Barcelona.
Barcelona ja no és la gran ciutat fabril que fou entre els segles XVIII i XX quan proliferaren obradors, tallers, naus i fàbriques. Aquest llibre recupera part d’aquesta memòria industrial i la dels seus protagonistes, home i dones emprenedors i emprenedores, enginyers, tècnics, obrers i obreres que van ser capaços d’adaptar-se a les innovacions, alhora que lluitaven per millorar les seves condicions de vida.
D’entre els diversos productes fabricats a la ciutat, destaquen els articles més utilitzats o consumits per una societat en transformació: xocolata, paraigües i ombrel·les, perfums i sabons, gel i gelats, editorials i arts gràfiques, cervesa i begudes carbòniques, llei i iogurt, joguines, llana, etc.
Mercè Tatjer i Mir és doctora en Geografia per la Universitat de Barcelona, i n’és catedràtica emèrita de Didàctica de les Ciències Socials. Ha obtingut en tres ocasions (2000, 2005 i 2007) el premi Bonaplata, atorgat per l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya, per recerques i estudis sobre el patrimoni industrial de Barcelona realitzades amb equips pluridisciplinaris. Ha escrit deu llibres i molts articles, éssent autora d’Els banys de mar a Catalunya, publicat el 2012 en la mateixa col·lecció, que edita l’ editora Elisenda Alberti.
* Llibreria Jaimes: Valencia, número 318. A les 19,30 hores.
+info a Alberti Editors