Els atacs amb àcid són una de les formes de violència de gènere més cruels i difícils de superar. A més de la petjada psicològica, les seqüeles físiques són irreversibles i condicionen tota la vida a les seves víctimes. A BanglaDesh, Ajuda en Acció treballa perquè puguin refer les seves vides amb dignitat i tinguin suport psicològic permanent, mentre conscienciem a la societat per intentar evitar futurs casos.
Els rostres de la violència
Les xifres parlen per si soles. Dels més de 3.000 casos d’atacs amb àcid registrats a Bangladesh des de 1999 per la Acid Survivors Foundation, més d’un 80% van ser causats a dones i més d’un 90% perpetrats per homes. Més de la meitat dels atacs estan relacionats amb el rebuig de propostes de matrimoni, aproximadament una quarta part a violència de gènere i marital o fins i tot dins l’entorn familiar, poc més d’una dècima part responen a disputes pel control de terres i aproximadament un dos per cent a rebutjos sexuals. Moltíssims casos són anònims, però molts tenen nom i cognom i són un fidel reflex de les principals causes exposades i documentades en el món.
Helena Khanom (21 anys) i Nur Banu (28 anys) van ser atacades amb àcid perquè els seus marits van exigir una dot anys després de casar-se amb elles i a la que no van poder fer front. Gonga Dashi (46 anys) va ser ruixada amb àcid al rebutjar una proposta de matrimoni d’un veí. La família formada per Nurul Islam (30 anys), Khodaja Khatun (25) i Sonali (11) va patir una agressió mentre dormia a causa d’una disputa pel control de terres fa poc més de deu anys. Sonali tot just comptava 18 dies.
Nargis Khatun i Sofura Khatun (ambdues 36anys, comparteixen cognom però no són germanes), també van ser atacades per una disputa sobre la propietat de terres en el si de la seva pròpia família. Purnima Mandol (28 anys) va rebre maltractaments per part del seu marit if amília política i va ser agredida per denunciar davant la llei.
“Més d’un 80% dels atacs van ser causats a dones i més d’un 90% perpetrats per homes”
Aquestes són algunes de les més de200 víctimes acollides sota el programa de Prevenció de la Violència amb Àcid, a les quals donem suport des de l’any 2004 a través d’Action Aidi SODESH, els nostres socis a BanglaDesh. Comú a totes elles, l’haver estat tractades durant un o dos mesos a la unitat de cremats amb àcid de l’hospital especialitzat de Dhakai haver rebut, amb les seves famílies, suport psicològic permanent. Algunes tambè han rebut donacions econòmiques perquè els seusfills i filles puguin assistir a l’escola o perquè puguin refer les sevesvides amb dignitat, i gairebé totes participen regularment en grups de treball amb altres víctimes, on comparteixen les seves experiències, es brinden suport mutu i emprenen accions conjuntes per lluitar contra aquesta forma de violència.
Un dels principals objectius d’aquest programa, a més del suport mèdic, psicològic o econòmic a les víctimes , és sensibilitzar a la societat com a mesura fonamental en la prevenció i eradicació d’aquest tipus d’atacs. Per a això, s’han creat comitès de vigilància en quatre districtes del país amb la intenció que la pròpia comunitat s’impliqui en evitar-los o denunciar-los, i es treballa perquè hi hagi un ferm control en la compra d’aquests components químics.
A més, hi ha una enorme escletxa legal que deixa gairebé desemparades a les víctimes d’atacs amb àcid, doncs tot i que el govern bengalí ha establert duríssimes penes per als agressors, molts surten de la presó sota fiança passats uns mesos i els casos s’acaben desestimant. A la major part de víctimes, dones principalment, només els queda la impotència, feta cicatriu. Una empremta irreversible amb la qual breguen diàriament, però també un motiu que dóna sentit a la nostra feina, enfocada a facilitar la seva reinserció social, brindant el suport necessari en la construcció d’un futur digne.