Dimecres 24 abril 2024

Dimecres 24 abril 2024

Compartir

Informe “La veritat de les dones: Víctimes del conflicte armat a Colòmbia”

Aquest passat dilluns 9 de desembre al Centre Cívic Pati Llimona de Barcelona fou presentat l’informe “La veritat de les dones: Víctimes del conflicte armat a Colòmbia”. El dia 14 de desembre es presentarà a Bogotà.

L’acte  a Barcelona va comptar amb la intervenció de: Marina Gallego, coordinadora de la Ruta Pacífica de les Dones Colombianes, Carlos Martín Beristain, especialista en atenció a víctimes i assessor de la CVMMC, Elena Grau, Comissió d’investigació de la CVMMC i tècnica del Institut Català Internacional per la Pau ( ICIP ) i Tica Font, directora de l’ICIP.  

 

Presentació informe Dones Colombianes

Presentació informe al al Centre Cívic Pati Llimona de Barcelona

 

Comissió de la Veritat i memòria de Dones Colombianes

El projecte de la Comissió de Veritat i Memòria de Dones Colombianes és una iniciativa de la Ruta Pacífica de les Dones Colombianes per recuperar la memòria de les dones víctimes del conflicte armat colombià. En aquest projecte s’han unit la investigació i l’acompanyament des d’un enfocament feminista.

Una iniciativa fonamental en el context d’un país com Colòmbia on la quantitat de víctimes té proporcions massives, i on cal posar les bases perquè es conegui el que ha passat amb les dones en un conflicte de molts anys. El procés de veritat i memòria aporta noves dimensions sobre com les dones analitzen el conflicte armat, les seves conseqüències per a elles, el que significa la pau per a les dones, en quin país volguessin viure. També com la veritat i la memòria si es tracten amb dignitat, són una font inesgotable de reparació i seran les bases sòlides de la reconciliació entre els i les colombianes, tal i com explica Marina Gallego, Coordinadora Nacional de la Ruta Pacífica de les Dones.

S’han documentat més de 1000 històries de dones víctimes de violacions de drets humans i 9 casos col·lectius. Els testimonis van ser recollits per dones vinculades a la Ruta pacífica que van rebre formació com documentadores. Es va realitzar després una transcripció i codificació de les mateixes, per a ser analitzades posteriorment amb la finalitat de reconstruir una història col·lectiva a partir de les veus de les dones.

Aquesta experiència de dones explicada en primera persona a una altra dona que acull i acompanya, cobra el sentit de fer emergir una Veritat de dones no sorgida fins ara, perquè moltes de les dones entrevistades no havien parlat mai de les seves experiències de violència i perquè l’experiència femenina de la guerra no havia estat interrogadaamb tal amplitud.

El projecte vol ser una aportació perquè l’experiència de les dones sigui un punt de partida en una futura Comissió de la Veritat a Colòmbia i ha donat lloc a dos documents: La Memòria per a la vida. Una Comissió de la veritat des de les Dones per a Colòmbia La veritat de les dones en el conflicte armat a Colòmbia . Informe final de la Comissió de Veritat i Memòria de Dones Colombianes ( 2 vols.).

 

Portda Informe- Dones Colombianes

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona acull l’Assemblea General de la Federació de Dones Europees de la Petita i la Mitjana Empresa

“Per arribar a la igualtat d’oportunitats cal fer xarxa local”, ha dit Núria Viñas, presidenta...

Tunísia – Internacional: El FSM 2013 obre amb una reunió general de Dones i una marxa per la ciutat de Tunis

EL Comité Preparatori del Fòrum Social Mundial “Dignitat” de Tunis 2013 informa de l’apertura del...

Estadístiques que no reflecteixen la realitat de les dones

 Foto:DC  No hi ha estadístiques que reflecteixin la realitat de les dones, o si n’hi...