Diumenge 21 abril 2024

Diumenge 21 abril 2024

Compartir

Aquest any les violències masclistes s’enfilen

S’estan sumant els feminicidis i assassinats de dones de part d’homes i s’observa un preocupant creixement del nombre d’agressions sexuals i violacions, moltes d’elles amb la participació de diversos homes a la vegada. És la dada que es remarca enguany i tot fa preveure que el 2019 la violència masclista haurà augmentat, en relació a anteriors anys, a l’estat espanyol, a banda que delata les circumstàncies estructurals que impedeixen fer front a aquest flagell que afecta les dones.

D’acord a dades de Feminicidio.net, que comptabilitza tant les dades oficials de feminicidis com els assassinats de dones per part d’homes, fins al 4 de setembre de 2019 ja són 70 dones a les quals els homes els han manllevat la vida a  l’Estat espanyol, de les quals 10 corresponen a Catalunya. Aquestes xifres són relativament superiors a 2018 i 2017, anys que van acabar amb 98 i 99 dones assassinades.

Els índexs que preocupen especialment són les violacions i abusos sexuals que s’incrementen notablement en els darrers anys, ja sigui perquè hi va haver un repunt, amb l’aparició cada vegada més freqüent de violacions o abusos sexuals en grup, o perquè les dones cada vegada les denuncien més.

 

Agressions sexuals múltiples

D’acord a dades de Geoviolenciasexual.com, des de 2010 s’han registrat 134 agressions sexuals múltiples a Espanya, on s’observa un creixement molt alt de 18 casos el 2016 a 60 al 2018 i a 42  enguany 2019, comptabilitzat fins al 2 d’agost. Juliol és el mes que registra major nombre de violacions i agressions sexuals múltiples (9), mentre que al març i juny se’n van produir set cada un.

Del total de casos documentats (134) per Geoviolenciasexual.com el 17.9% corresponen a fets produïts a Catalunya, xifra similar que comparteix amb València i que és superada per Andalusia (20,9%).

A més, “dos de cada tres agressions sexuals múltiples van ser violacions consumades (el 61,99%), mentre que el 38,1% restant van ser un altre tipus d’agressions sexuals múltiples”, informa. D’altra banda, el 74% de les vegades hi van participar grups en els quals hi havia fins a quatre homes, sent un de cada quatre menors d’edat. Les víctimes eren menors d’edat en un 38% de les ocasions.

L’informe indica que “el 12% de les agressions sexuals múltiples conegudes des 2016 van ser pornificadas pels agressors: consta com a mínim una fotografia o gravació a la víctima”.

El cas de “la manada”, on cinc homes van violar a una noia de 18 anys a les festes de Sant Fermí a Pamplona i pel qual ja estan complint condemna, és un dels més coneguts; però, fets similars es produeixen massa sovint, sent alguns dels últims els registrats a les festes de Sant Joan, a Bilbao, Fuengirola i l’Horta (València).

En el període registrat, Catalunya és la que mostra més casos d’agressions sexuals múltiples (quatre, el 44,4%), seguida de les Illes Balears (amb dos casos, el 22,2%). Les dues sumen el 66,6% de les noves agressions sexuals múltiples, dos de cada tres.

 

Feminicidios 2019

 

Feminicidis a Catalunya

Dels 70 feminicidis i assassinats de dones comesos per homes a l’estat espanyol, 10 corresponen a Catalunya, sent 4 catalogats com a oficials, 2 com a no íntimes, 1 feminicidi infantil, 2 assassinats de dones per robatori i 1 que es troba en investigació.

Els feminicidis íntims oficials registrats a Catalunya corresponen a dos casos a Terrassa, un a Girona i un altre a l’Hospitalet de Llobregat. Respecte a feminicidis no íntims, aquests van ocórrer a Cornellà de Llobregat i Barcelona; mentre que el cas de feminicidi infantil es va produir a Mataró; i els dos casos d’assassinat per robatori van tenir lloc a Barcelona. S’investiga un altre cas a Barcelona.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Interpel•len als homes italians: “Si no és ara, quan?”

ITÀLIA: . Silvio Berlusconi serà jutjat a l’abril per prostitució de menors i suborn ....

Omertá (145): Periodistes excel·lents i violència de gènere

Per Mar Joanpere. Diario Feminista És important reconèixer i felicitar els mitjans que estan exercint...

Què en pensa… Alícia Oliver Rojo. ONGD Cooperacció

En aquests moments el meu pensament i la meva solidaritat està amb les dones saharauis,...