Tuesday 28 May 2024

Tuesday 28 May 2024

Compartir

Aquest any les violències masclistes s’enfilen

S’estan sumant els feminicidis i assassinats de dones de part d’homes i s’observa un preocupant creixement del nombre d’agressions sexuals i violacions, moltes d’elles amb la participació de diversos homes a la vegada. És la dada que es remarca enguany i tot fa preveure que el 2019 la violència masclista haurà augmentat, en relació a anteriors anys, a l’estat espanyol, a banda que delata les circumstàncies estructurals que impedeixen fer front a aquest flagell que afecta les dones.

D’acord a dades de Feminicidio.net, que comptabilitza tant les dades oficials de feminicidis com els assassinats de dones per part d’homes, fins al 4 de setembre de 2019 ja són 70 dones a les quals els homes els han manllevat la vida a  l’Estat espanyol, de les quals 10 corresponen a Catalunya. Aquestes xifres són relativament superiors a 2018 i 2017, anys que van acabar amb 98 i 99 dones assassinades.

Els índexs que preocupen especialment són les violacions i abusos sexuals que s’incrementen notablement en els darrers anys, ja sigui perquè hi va haver un repunt, amb l’aparició cada vegada més freqüent de violacions o abusos sexuals en grup, o perquè les dones cada vegada les denuncien més.

 

Agressions sexuals múltiples

D’acord a dades de Geoviolenciasexual.com, des de 2010 s’han registrat 134 agressions sexuals múltiples a Espanya, on s’observa un creixement molt alt de 18 casos el 2016 a 60 al 2018 i a 42  enguany 2019, comptabilitzat fins al 2 d’agost. Juliol és el mes que registra major nombre de violacions i agressions sexuals múltiples (9), mentre que al març i juny se’n van produir set cada un.

Del total de casos documentats (134) per Geoviolenciasexual.com el 17.9% corresponen a fets produïts a Catalunya, xifra similar que comparteix amb València i que és superada per Andalusia (20,9%).

A més, “dos de cada tres agressions sexuals múltiples van ser violacions consumades (el 61,99%), mentre que el 38,1% restant van ser un altre tipus d’agressions sexuals múltiples”, informa. D’altra banda, el 74% de les vegades hi van participar grups en els quals hi havia fins a quatre homes, sent un de cada quatre menors d’edat. Les víctimes eren menors d’edat en un 38% de les ocasions.

L’informe indica que “el 12% de les agressions sexuals múltiples conegudes des 2016 van ser pornificadas pels agressors: consta com a mínim una fotografia o gravació a la víctima”.

El cas de “la manada”, on cinc homes van violar a una noia de 18 anys a les festes de Sant Fermí a Pamplona i pel qual ja estan complint condemna, és un dels més coneguts; però, fets similars es produeixen massa sovint, sent alguns dels últims els registrats a les festes de Sant Joan, a Bilbao, Fuengirola i l’Horta (València).

En el període registrat, Catalunya és la que mostra més casos d’agressions sexuals múltiples (quatre, el 44,4%), seguida de les Illes Balears (amb dos casos, el 22,2%). Les dues sumen el 66,6% de les noves agressions sexuals múltiples, dos de cada tres.

 

Feminicidios 2019

 

Feminicidis a Catalunya

Dels 70 feminicidis i assassinats de dones comesos per homes a l’estat espanyol, 10 corresponen a Catalunya, sent 4 catalogats com a oficials, 2 com a no íntimes, 1 feminicidi infantil, 2 assassinats de dones per robatori i 1 que es troba en investigació.

Els feminicidis íntims oficials registrats a Catalunya corresponen a dos casos a Terrassa, un a Girona i un altre a l’Hospitalet de Llobregat. Respecte a feminicidis no íntims, aquests van ocórrer a Cornellà de Llobregat i Barcelona; mentre que el cas de feminicidi infantil es va produir a Mataró; i els dos casos d’assassinat per robatori van tenir lloc a Barcelona. S’investiga un altre cas a Barcelona.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

En la seva primera compareixença al Parlament, Montse Gatell reitera el compromís del Govern en la lluita contra la violència masclista

FLAIX La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, ha anunciat la...

“Un any posant el dit a la nafra” 18.11.2010 surgeix un bloc antimasclista…

El llibre “Un any posant el dit a la nafra” de Ruben Sanchez Ruiz s’ha...

Les múltiples dimensions de Georgina Herrera

Georgina Herrera va publicar el seu primer poemari, titulat GH, amb l'editorial El Puente el...