Dimarts 15 octubre 2024

Dimarts 15 octubre 2024

Compartir

Acaben els Tallers de Gènere i Comunicació per a Periodistes i Migrants, primera producció de La Independent

Cal trencar el malefici de la invisibilitat de les dones

 

Les dones migrades són invisibles als mitjans de comunicació i no hi estan representades. Si hi surten és perquè són víctimes d’agressions masclistes o persones conflictives. En realitat, podrien ser protagonitzar les notícies per les seves activitats professionals o perquè contribueixen a l’associacionisme i al lideratge dins les seves organitzacions. Aquest és el diagnòstic que ha sortit d’un conjunt de 4 Tallers de Gènere, Comunicació i Migració adreçats a col.lectius de periodistes i comunicadores, homes i dones, a les diferents demarcacions territorials del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

A més, s’han fet 4 tallers dirigits a associacions de dones migrades de diferents territoris, l’últim ,el 29 d’octubre. D’una banda, s’ha mirat de donar les eines oportunes per evitar que els mitjans atribueixin a les migrades el paper de víctimes, i per l’altra, ajudar que siguin les mateixes nouvingudes qui donin la seva visió amb perspectiva de gènere ,i puguin adreçar-se als mitjans de comunicació.

 

Aquestes tasques, més el desig de millorar la percepció i el coneixement que la societat i l’opinió pública tingui de la migració femenina, han estat els principals objectius del  Projecte Dones Migrants, Dones amb Drets: La Comunicació amb Visió de Gènere, una eina que obre mons, de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores (XIPDIC-CAT), i que ha estat la primera Producció de La Independent. Amb els tallers s’ha posat punt i final a dos mesos d’activitat intensa d’un equip de periodistes que  treballa per visibilitzar  les dones migrades i per trencar els estereotips que apareixen més sovint als mitjans de comunicació.


Intermón Oxfam i la Unió Europea van triar aquest projecte, juntament amb un sobre treball domèstic i cura de les persones, dins el seu programa Abriendo Mundos. En el projecte hi han participat les organitzacions ACISI-CEPAIM (Associació per a la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat), ACSUR-Las Segovias, Atzavara-Arrels i Entrepobles. També hi ha col·laborat el Col.lectiu Maloka-Mujeres pa´lante i la ONGD Cooperacció.


Sara Lovera, reconeguda periodista mexicana i coordinadora d’un estudi al Congrés dels diputats de Mèxic sobre el feminicidi , ha estat una de les professores dels Tallers per a Periodistes de Barcelona i Girona, juntament amb Zulma Sierra, del diari Latino, i Joana G. Grenzner, que ha coordinat el projecte. En els tallers de Lleida i Tarragona també hi ha participat la periodista i professora de la Universitat  Autònoma de Barcelona (UAB), Elvira Altés.


Els Col·legis de Periodistes de les quatre demarcacions han valorat molt positivament  els tallers i han demanat que se’n organitzin més. La quarantena de persones que hi van participar, entre periodistes de mitjans, comunicadores d’ONG i tècniques d’institucions i organitzacions vinculades a la immigració, també en van fer una valoració excel·lent.  


La desigualtat, en contextos d’alt poder patriarcal


  La presidenta del Institut Català de les Dones, Marta Selva, que va obrir el taller de Barcelona, va recalcar que “cal eradicar la invisibilitat de les dones: trencar aquesta mena de malefici i fer diagnòstics de qualitat”.   Selva va recordar que, malgrat que encara “ens manquen instruments, cal perseverar” perquè les migrades tinguin espais als mitjans.

 

Sara Lovera va aprofundir en el contingut de la Llei de Mobilitat Humana de Mexico DF, “que vincula la interculturalitat al respecte per l’altre, i  que deriva dels conceptes de cultura i hospitalitat. Per a aquesta veterana feminista i periodista, ” la mobilitat humana és un recurs i no una amenaça” i, si hi ha problemes, és perquè “els receptors no escolten”. Lovera va afirmar que “la mobilitat de les dones és sempre per millorar i ser més lliures”. Quant a la pràctica periodística, Lovera va recordar que “s’ha de fer informació i no interpretació”, i que “el context és sempre fonamental”. Malgrat la crisi i la precarietat que afecta molts mitjans de comunicació, va dir Lovera, “s’han d’evitar les rutines periodístiques, que aboquen a la rapidesa i la superficialitat”. Per a la periodista, “la desigualtat entre homes i dones es produeix  sempre en països d’alt poder patriarcal”.  


Per a Joana G. Grenzner, el discurs periodístic sobre les persones migrants s’ha d’enfocar des d’una triple perspectiva: el gènere, la clase i l’ètnia. Va recordar, a més, que és obligació dels periodistes oferir una informació contrastada amb diferents fonts. Grenzner i Zulma Sierra van parlar de com afecta la Llei d’Estrangeria a les dones migrades i van criticar que la llei obligui a obrir un expedient d’expulsió a les migrades en situació irregular en el moment  que vagin a denunciar una agressió masclista. A més, van criticar els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), on han internat migrades identificades com víctimes de tràfic sexual i, que han en algunes ocasions han patit abusos sexuals per part dels policies que les custodiaven.


Durant el taller es van fer exercicis sobre la invisibilitat de les migrades, i sobre l’excés d’aparicions als mitjans en articles que les vinculen a la prostitució. Altres exercicis van ser “qui surt i qui no surt als mitjans”, identificar llenguatge sexista, o l’us del masculí genèric.


Elvira Altés va parlar de com donar una mirada plural amb perspectiva de gènere. Per a ella, “el criteri que assenyala com afecta els individus la socialització diferenciada per a dones i homes, un abordatge que no exclou ningú i que mostra formes de vida més plurals i variades”. Totes les formadores van insistir en què cal respectar i conèixer les diferències, superar prejudicis i evitar estereotips. Cal donar veu a les dones migrades com a fonts i testimonis, fer visibles a les protagonistes reals i, sobretot, oferir informacions diferenciades per sexes.


Conclusions, el 6 de novembre a La Cuina del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison


De totes les experiències i de l’agenda informativa que s’ha sortit, tant en els tallers de Periodistes com els de migrades, se’n farà una reflexió pública i un debat el dissabte 6 de novembre al matí a la sala La Cuina del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (CCDFM). S’hi celebraran dues taules rodones. A la primera, Migració en femení,  hi participarà Montserrat Solé, adjunta al Secretari per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya, a més de representants de diferents entitats i organitzacions de migrades.


A l’altra, amb el títol de Representació de les migrades als mitjans, hi participaran una formadora i una participant dels tallers, i s’hi valoraran les agendes informatives que s’enviaran als mitjans.  La responsable de gènere d’ACSUR-Las Segovias, Marta Tudela, resumirà les conclusions d’un estudi que l’ONGD va dur a terme sobre la mirada en positiu que s’ha de donar a la migració.


La jornada de reflexió es clourà amb un debat general al públic, que encetaran representants de les entitats col·laboradores i dels mitjans de comunicació.


Enllaç al PDF del programa de l’acte de cloenda

 


 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Mediterrània: L’Associació de Dones Empresàries de la Mediterrània promou la igualtat d’oportunitats en aquesta regió /La Independent/Noticiés gènere

Noies joves universitaries del Marroc, Palestina, Espanya i Jordània es podran acollir des d’aquest mes...

logo RIPVG

Declaració de Guatemala. VIII Trobada Internacional de la XIPVG

Reunides entre l'1 i el 3 de desembre de 2023, a la Ciutat de Guatemala,...

Ginebra: La Defensora Alejandra Ancheita rep “Nobel dels drets humans” / La Independent / Notícies gènere

Alejandra Ancheita “Espero que aquesta nominació promogui millors condicions i incrementi la seguretat, no només...