Dimarts 16 juliol 2024

Dimarts 16 juliol 2024

Compartir

El paper de les dones en la distribució de la riquesa

 

 

De “Com distribuïm la riquesa?” es parlarà a la 7ª Jornada* que organitza l’Observatori Dona, Empresa i
Economia al CaixaForum de Barcelona.

Serà el dimarts 13 de octubre, des de les 9,30 hores del  matí fins a les 2 del migdia.  En aquesta  jornada es vol anar una mica mes enllà de la que es va fer l’any passat, on es va reflexionar d’una manera col·laborativa sobre “Què es la riquesa?”  I una de les conclusions més importants va ser que la riquesa, va més enllà dels diners, és tots els recursos naturals que tenim al planeta i aquells que s’obtenen a partir d’aquests. I en aquesta jornada, les dones de l’Observatori (ODEE) volen decidir esbrinar com distribuir millor aquesta riquesa, tant la material com la immaterial. 

El punt de partida és que precisament  la riquesa més cabdal i, la que està enperill, és la que ens procura la vida, és a dir, la que ens dóna la mare terra. I cal reconèixer que riquesa és tot allò immaterial que aporten les persones al món: el talent, l’amor, l’art, la creativitat, la investigació, etc. Així com les creacions, les organitzacions, les empreses, els projectes, totes les obres d’art, la música, els avenços científics i tecnològics.

 

 

La riquesa la genera tothom

I des de l’ODEE es vol valorar sobre tot la riquesa gairebé sempre invisible i no quantificada econòmicament que poden aportar totes les persones, però que sobre tot que al llarg de la història i avui segueixen aportant les dones: la saviesa, la generositat, la lluita i la cura per la supervivència de l’ésser humà i el medi ambient. I cal tenir en compte que segons les Nacions Unides, el nivell d’igualtat de gènere i de desenvolupament econòmic i social que tenen les dones és el millor indicador per saber si una societat esta desenvolupada econòmicament i socialment.

 

alt

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Segons Anna Mercadè, directora de l’ODEE, calia primer analitzar què és riquesa per arribar a la conclusió que gairebé tota la riquesa, en part, és de tothom, ja que totes i tots -d’una forma o altra- hem contribuït a crear-la. “Enguany ens proposem des de diferents punts de vista albirar com podem  distribuir-la per tal de ser una societat més justa, cohesionada i pròspera, i sobretot per tal d’avançar com humanitat. En aquest sentit parlarem de la distribució de la riquesa a través dels impostos i del repartiment de la feina, però també amb una distribució justa de deures i responsabilitats en el treball de cura de les persones, en el treball de creació de vida, en l’ accés al gaudir cultural, físic i psíquic, etc”.

Per això en aquesta jornada els ponents que ajudaran a reflexionar són multisectorials i de diferents professions. Parlaran tant des de l’experiència de la competivitat, com Pilar Almagro, CEO de Vertisub Group, com  des de la visió de la justícia distributiva amb Victoria Camps, catedràtica de Filosofia Moral i Política de la UAB. I a la taula rodona final es tractarà d’esbrinar que fem amb la riquesa” i participaran representants de diverses empreses, experts/es en solucions creatives (Consultar Programa).

 

La importància del treball femení

I per a preservar la riquesa més cabdal, la que està en perill, que és la que ens procura la vida, és a dir, la que ens dóna la mare terra, ” la innovació és precisament parlar-ne a fons d’aquest tema i posar ho sobre la taula i que estigui a l’agenda dels polítics, dels governants, dels acadèmics i dels líders empresarials”, ens explica Mercadé.

 

 

 

alt

 

 

“Primer cal el reconeixement que el treball de les dones, l’energia dedicada i el temps esmerçat en crear vida i tenir cura d’ella és el treball més important que es fa en una societat”. Segon, i seguint amb Mercadé, mentre que les dones fan aquest treballs es perjudiquen en “la carrera professional, laboral i la seva independència econòmica i futura en les pensions, i això s’ha de canviar”.

“El treball de cura s’hauria de quantificar en el PIB, tal i com es demana des de diferents instàncies”, I Mercadè va recordar que ja des de la primera jornada ja fa 7 anys, i posteriorment  es van fer propostes molt concretes que es poden consultar a la Web “com són la reforma d’horaris, dels temps, reformes legislatives, de responsabilitats, de quotes, d’igualtat de sous, etc. Propostes que vam lliurar a la Comissió d’Igualtat del Parlament. I algunes s’han adoptat i altres no”.

  

I com fem la re-distribució?

Tothom pot estar d’acord en que cal una redistribució de la “riquesa”, però per on cal començar? Des de dalt, des de baix?.  Per a Mercadé està molt clar: “Els diners com a motor del món han portat a la crisi sistèmica actual, que ha arrasat amb els valors i l’ètica, mostrant-nos la caducitat del sistema i l’inici d’un canvi de paradigma. Hem de prendre consciència des de dins nostre i anar canviant els nostre entorn exemplaritat i demanant compromís a tothom que dirigeixi o lideri qualsevol institució i més als governants. Si els poders econòmics i polítics adopten unes regles del joc que afavoreixen a tothom, amb una redistribució de la riquesa més justa en funció de les persones i del bé comú, podrem avançar com a humanitat. Tanmateix aquest marc ha d’anar acompanyat d’un canvi profund en els sistema educatiu que ho fonamenti des de la base. Només així els canvis seran de veritat i sostenibles. Avui hi ha molts moviments com el de l’Economia del bé Comú que ja comença a ser una realitat en centenars d’empreses, alguns pobles i ciutats europees i recentment la Comissió Europea ha adoptat una directiva en favor d’aquest moviment”.

Per a Mercadé es urgent  elaborar entre totes i tots, un Nou Contracte Social, (el que tenim és de fa més de 100 anys) on hi hagi reconeguts els drets, deures i responsabilitats per a una societat justa, equilibrada i pròspera.

 

 

I què hem de facilitar a les empreses? Especialment a les pimes perquè creïn i distribueixin més riquesa i aquesta sigui sostenible?

” Aquesta és una pregunta que plantegen a la jornada i, per tant, tots els que en vulguin tenir la resposta haurien d’assistir-hi. Hi ha exemples d’empreses que ja ho fan i algunes s’han manifestat ja en anteriors  fòrums de reflexió, segons han comprovat els estudis de l’ODEE, cada vegada hi ha més empreses que són creades i pensades per donar un servei a les persones i que  sense deixar de ser rentables, tenen com a directriu el Bé Comú i han posat en marxa uns codis ètics molt estrictes, on la igualtat de salaris, d’oportunitats i la meritocràcia són la norma. 

 

*La jornada es gratuita, pero es recomena  fer la inscripcio a través de la Web

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El fracàs del Sistema Europeu Comú d’Asil en la protecció a dones víctimes de trata

Aquest fracàs és una de les evidències de l’informe ‘Mares en les xarxes de...

El Festival del Llibre d’Artista 2024, omple la Plaça de Sant Just el dia de Sant Jordi

Elisa Pellacani, és l’organitzadora d’aquest festival que compleix 15 anys, i omple la plaça de...

Guía de Comunicación no sexista de l’Institut Cervantes i Aguilar

Una guia de comunicació de l’Instituto Cervantes advoca per combinar norma amb el context,...