Dimecres 17 juliol 2024

Dimecres 17 juliol 2024

Compartir

La fi de la violència sexual al Congo és un assumpte de tota la Humanitat

 
 
 
Foto:Tropiezoenlasnubes.blogspot
 
 
Les organitzacions que van recolzar la candidatura de Caddy Adzuba mostren la seva alegria pel premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia Internacional, Drets humans

 
  
A Caddy Adzuba li han concedit el premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia de 2014 per ser un “símbol de la lluita pacífica contra la violència que afecta les dones, la pobresa i la discriminació, a través d’una tasca arriscada i generosa”. Les persones que la coneixen personalment i han impulsat la seva candidatura han rebut el nomenament amb gran alegria i com a mostra d’esperança per a un futur millor. Van voler mostrar aquest sentiment públicament divendres passat, en una roda de premsa en la qual van recordar, en paraules de la periodista congolesa que “la lluita per la pau, la justícia i la fi de la violència sexual al Congo és un assumpte de tota la Humanitat “. 
 
El Cercle de Belles Arts, que ha estat també l’espai en què es va exposar l’obra artística Pourquoi?, basada en el relat de la periodista congolesa Caddy Adzuba, va acollir divendres a integrants i representants d’organitzacions com Éxodo.org, Pour Quoi ?, CBA de Madrid, Comité de Solidaridad an  África Negra, Fundación Mainel, IU de Estudios de Género, UC3M, Unidad e Igualdad UCM i CELEM. 
 
En les seves intervencions, les persones que van representar a algunes d’aquestes organitzacions van destacar que si bé és fonamental assenyalar i actuar davant de les conseqüències del conflicte que es viu al Congo, també és important operar davant les causes. Causes variades i complexes, però entre les que hi ha com a element decisiu l’espoli continuat dels recursos minerals. Les multinacionals que usen aquests recursos per crear tecnologia no poden mirar a una altra banda ja que l’explotació es realitza d’una manera violenta. 
 
En aquest sentit es va recordar que els Estats Units compta amb una normativa, que obliga les empreses que cotitzen en borsa a demostrar que les seves intervencions es realitzen de manera responsable -més enllà que en la seva aplicació hi ha llums i ombres – i que a Europa s’ està intentant aconseguir una llei semblant que, de moment, però, només s’ha traduït en una sèrie de recomanacions -que no obliguen- per a les organitzacions empresarials. “És una hipocresia no exigir a les nostres empreses que actuïn amb ètica en aquests països i després destinar fons al desenvolupament i la defensa dels drets humans”, va advertir Jorge, de la Fundació Mainel. 
 
 
Violència masclista 
 
Una emotiva intervenció d’Ouka Leele va enllaçar la celebració del premi amb un “homenatge a totes les víctimes de violència masclista”. Una violència que representa la violació dels drets humans i una forma extrema de desigualtat que queda en molts casos impune.
 
 
Caddy Adzuba-71fd2
Foto: Arxiu AmecoPress
  
L’artista i fotògrafa, després de conèixer a Caddy Adzuba, va posar en marxa ‘Un banquet cruel. Pourquoi? ‘, Una obra en què denuncia les atrocitats comeses contra les més de 500.000 dones víctimes de la violència sexual al Congo, va emfatitzar en la necessitat d’exigir que es compleixin la Resolució 1325 de l’any 2000 i la Resolució 1848 de l’any 2008 aprovades pel Consell de Seguretat de Nacions Unides, que insten a la protecció de les dones i nenes en els conflictes i a la inclusió d’una perspectiva de gènere en els mecanismes de prevenció, gestió i resolució dels mateixos. 
 
 “Aquesta és la lluita de Caddy. Que es compleixin aquestes resolucions, que la dona deixi de ser camp de batalla i que tinguem la dignitat d’anomenar-nos éssers humans”, va dir Ouka Leele. 
 
 
Dades del conflicte 
 
Segons les dades oficials, després de 16 anys de conflicte a l’est de la República Democràtica del Congo, han mort més de 6 milions de persones i 500.000 dones han estat violades, amb edats que van entre els 2 i els 70 anys. Les dones pateixen violacions de forma metòdica, sistemàtica i massiva. El seu cos s’ha convertit en un camp de batalla més. Es tracta d’una arma de guerra que destrueix el teixit social i econòmic, ja que les dones entre tanta violència i misèria a causa de la guerra, són capaces de tirar endavant a les famílies. D’aquesta manera, després de violacions d’extremada crueltat que les deixen trencades física i emocionalment, elles ja no poden continuar endavant. 
 
Les violacions s’arriben fins i tot a produir davant dels fills i pares de les dones i nenes. S’obliga a fills i pares a violar davant de la resta de la família a les dones, sota amenaça de mort contra ells i els seus éssers estimats. S’introdueixen en els òrgans sexuals de les dones tot tipus d’estris (armes, ganivets, troncs de fusta …) per degradar i danyar de forma irreversible el seu cos i la seva dignitat. La RDC ha estat definida com la capital mundial de les violacions. 
 
Aquestes xifres “oficials” indiquen que la situació és atroç, esgarrifosa, perquè a més hi ha molta violència oculta, ja que no és fàcil denunciar-la. I se segueix cometent aquesta violència extrema gràcies a la total impunitat què gaudeixen els violadors i a la passivitat de la comunitat internacional. 
 
Caddy Adzuba ha dedicat la seva vida i professió a exigir que es compleixin les resolucions 1325 i 1848 i a denunciar la impunitat dels alts responsables que la vulneren. Però només una pressió social mobilitzarà les voluntats polítiques necessàries per provocar canvis efectius en l’agenda institucional internacional. 
 
 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Xiapas – Mèxic: les dones tindran la meitat dels càrrecs d’elecció popular / La Independent / Noticies Gènere

Por Candelaria Rodríguez. Tuxtla Gutiérrez. SemMéxico / La Independent Amb tota una nova instrumentació jurídica...

Política domèstica

OPINIÓ És fonamental partir de la base que una pandèmia afecta de manera diferent...

opinio_20n

Manca molt a fer, i ens estan deixant sense recursos

28 de maig Dia mundial per la Promoció de la salut de les dones OPINIÓ...