Dimecres 17 juliol 2024

Dimecres 17 juliol 2024

Compartir

Sònia: no oblidem

Inauguració de la glorieta dedicada a la transsexual Sònia al Parc de la Ciutadella

 

 

Imatges inauguració de la glorieta al Parc de la Ciutadella. Al centre de la imatge, Sònia Rescalvo Zafra. Muntatge fotogràfic: FAGC

El 6 d’octubre del 1991 Sònia Rescalvo Zafra va morir al Parc de la Ciutadella de Barcelona a mans d’un grup d’adolescents d’ideologia neonazi. En el mateix atac, dues persones més en van sortir molt mal parades.

Les altres persones ferides eren Doris, també transsexual, va quedar en coma, i Miquel, un dels tres indigents atacats pel mateix grup la mateixa nit, va perdre la visió. Vint-i-dos anys després, el 6 d’octubre del 2013, s’ha inaugurat oficialment la glorieta que porta el nom de la Sònia i que abans es coneixia com la Glorieta dels Músics.

Al llarg d’aquests vint-i-dos anys han passat moltes coses, com la creació de dues entitats precisament arran del brutal assassinat de la Sònia: l’Observatori Contra l’Homofòbia i el Col·lectiu de Transsexuals de Catalunya (CTC). Aquest

 

es dues entitats, juntament amb el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), van lluitar per tal que el crim no quedés impune i van aconseguir que els agressors fossin castigats amb penes de presó l’any 1994.

Una placa contra l’oblit
Durant l’acte inaugural es va descobrir una nova placa commemorativa amb una llegenda que recorda els fets que van passar en aquell punt del parc de la Ciutadella. També hi va haver una ofrena floral acompanyada pel violí de Natan Nexus, a més dels parlaments de Francina Vila, Presidenta del Consell Municipal LGTB de Barcelona i Regidora de la Dona i Drets Civils; Eugeni Rodríguez (FAGC); Joaquim Roqueta (Coordinadora LGTB de Catalunya); María José Ariza (Consell Municipal LGTB de Barcelona); i Joana López (CTC).

Sonia Rescalvo Zafra era natural de Burgos, on va néixer l’any 1944. Es va instal·lar a Barcelona la dècada de 1970, on va arribar a ser una coneguda vedet del Molino. La nit del 6 d’octubre del 1991 era al parc de la Ciutadella amb una amiga, la Doris, transsexual com ella, que també va ser agredida pel mateix grup neonazi. Tres persones indigents van patir també la violència d’aquell grup de joves aquella nit.

 

L’assassinat de la Sònia el 1991, el primer crim d’una persona transsexual del qual es té constància a l’Estat espanyol, va suposar un punt d’inflexió en la manera de tractar les agressions per motius d’odi i discriminació. La inauguració de la glorieta amb el nom de la Sònia es va aprovar el 14 de març passat al ple de l’Ajuntament de Ciutat Vella a partir de la proposta del grup d’ICV-EUiA, la Coordinadora LGTB de Catalunya, el FAGC, el Consell Municipal LGTB de Barcelona i la Plataforma LGTBcat.

 

inauguracio baixa

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Anahí Bages: “Es lligava el ciclisme a masculinitat i costava molt seguir”

Entrevistem a Anahí Bages, de Woman in Bike al Garraf. És de Vilanova i...

La Presidenta del Parlament recolza el periodisme amb visió de gènere

Carme Forcadell, la presidenta del Parlament de Catalunya afirmà: La violència de gènere s’ha...

País Valencià: convocatòries de concentracions amb motiu el 28 de setembre, Dia Internacional pels Drets Sexuals i Reproductius

La Xarxa Feminista i Intersindical Valenciana animen a participar en les concentracions convocades tant en...