L‘ajuntament d’Òdena contra la violència masclista Foto: ajodena
Les violències masclistes tenen un abast molt més ampli del que socialment es pensa. Des de la Diputació de Barcelona es fa un pas més per donar a conèixer totes les violències, invisibles, estructurals, econòmiques, sexuals i familiars que sostenen un servei patriarcal molt injust socialment.
La violència sexual és aquell acte en el qual no hi ha consentiment. I el consentiment no existeix quan no hi ha llibertat sexual. Els ajuntaments i ens locals de la Demarcació, amb l’ajuda de la Diputació de Barcelona organitzen diverses campanyes per commemorar el 25-N malgrat que des dels municipis tracten i ajuden a les dones a pal·liar els efectes de la violència sexual cada dia de l’any. Al voltant del 25-N, Dia Internacional contra la violència masclista, a la societat es crea un ambient molt massiu contra aquesta xacra i als ajuntaments es reben moltes més denúncies.
Qui creua la porta dels Serveis Socials de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat és que va a demanar ajuda. I aquests dies sembla que les dones s’hi atreveixen més. La Maria, que utilitza un nom que no és real, és una veïna del municipi, de mitjana edat que ha demanat una sessió individual de mediació. En el transcurs de la conversa amb el mediador manifesta que des de fa anys està sotmesa a una gran pressió psicològica per part del seu company. El mediador l’ajuda a expressar els seus sentiments, emocions i a identificar les seves pors aconsellant-li que ningú es mereix viure de forma sotmesa. En el diàleg la Maria acaba reconeixent que, a casa seva, en el dia a dia hi ha mals tractaments. Diu que vol recuperar amistats antigues però que el seu company li nega la possibilitat de relacionar-s’hi. El mediador li pregunta si el seu company acceptaria dialogar amb ell. Queden per la setmana següent. Ella ho intentarà. La Maria torna als Serveis Socials amb una resposta negativa ja que el seu company no ho accepta. El mediador acaba aquí la seva tasca i dirigeix a la Maria a La Teixidora que és el servei municipal d’informació i atenció a les dones.
Un equip de professionals l’atenen i rep, des del primer moment, assistència psicològica, jurídica i en cas que sigui necessari custodia, si hi ha menors. Aquest és el perfil més habitual de dones que a casa suporten violència masclista y volen dir prou.
L’ajuntament de la seva localitat, igual que la de la majoria dels 311 consistoris de la Demarcació, amb el suport de la Diputació de Barcelona (DIBA) estan preparats per ajudar-les. A la majoria dels ajuntaments hi ha una coordinació transversal entre tots els professionals. “El poder judicial n’està encara molt lluny, diu a La Independent, Nuria Jané, responsable de La Teixidora. La societat ha de treballar més aquest punt. Les dones han de poder tenir confiança en la justícia. I per ara aquesta confiança és molt baixa”.
Enguany la Diputació de Barcelona commemora el 25N amb diverses campanyes de visibilització de la feina dels ajuntaments en la lluita per l’eliminació de la violència envers les dones. Facilita diversos materials perquè cada ajuntament de la Demarcació se’l descarregui i els pugui personalitzar.
Marc Castells, Presidemt de la Diputació de Barcelona @diba
Marc Castells, president de la Diputació de Barcelona, ha dit que l’erradicació de la violència contra les dones és una de les prioritats del seu mandat. Per això i, respectant l’autonomia dels ajuntaments han posat diverses eines al seu servei per ajudar-los en aquesta tasca. “Sortosament, tots els nivells de l’administració remen en la mateixa direcció en la denúncia de la violència contra les dones i les corporacions locals no en són una excepció, ha dit a La Independent, el president de la DIBA.
“Des de la Diputació de Barcelona posem en valor la tasca social que fan els ajuntaments. Quan hi ha una denuncia per violència contra les dones els serveis socials i les policies locals son els primers en ser-hi. Ens dirigim a la població en general– ha continuat explicant el president de la Diputació de Barcelona- però especialment ens preocupa el segment juvenil on sembla que hi rebroten patrons sexistes que ha semblava que havíem deixat enrere. Per la Diputació la lluita contra la violència envers les dones és una prioritat”. I per això ens hem centrat en els protocols en els espais públics d’oci”
La Diputació de Barcelona ofereix als ajuntaments i als ens locals de la Demarcació, aquest 25N, suport i assessorament per elaborar els protocols d’actuació que contextualitzin la revisió i disseny de les programacions d’activitats locals en espais públic amb la finalitat d’eradicar-hi la violència de gènere. Enguany la Diputació de Barcelona consolida amb la publicació de la Guia per a l’elaboració de protocols davant les violències sexuals en espais públics d’oci un treball que ja havia vingut fent durant els darrers anys. La guia té com a objectiu acompanyar els ens locals en l’articulació de respostes coordinades a les violències sexuals.
Davant una gran demanda de molts municipis, la Diputació de Barcelona va posar en marxa una prova pilot a través d’11 ens locals que van demanar el suport de la corporació per desenvolupar mecanismes per fer visible, prevenir i atendre les violències sexuals i les actituds i agressions sexistes. “A Argentona, ha dit Eudald Calvo, alcalde de la Vila, a La Independent es va redactar el 2014 un Protocol per l’abordatge integral de la violència de gènere que des d’aleshores hem revisat, actualitzat i millorat que cobria molts àmbits, però no el dels espais públics d’oci. I hi havia una demanda de diverses entitats i col·lectius per abordar Eaquesta qüestió. Ens vam sumar a la prova pilot per implementar-lo des de l’ajuntament, amb el suport de la Diputació i els resultats han estat molt positius malgrat que sempre penso que no fem prou”. Durant aquest any d’implementació del Protocol a Argentona s’han fet diverses campanyes de sensibilització, materials y rutes pels espais que consideraven zones fosques. En les zones d’oci hi ha els grans espais que hi ha molta gent però també a les viles i ciutats hi ha espais que aprofiten els violents per cometre violència de gènere.
Des d’Argentona es continuarà millorant aquest protocol que ja s’ha implementat durant les Festes majors d’aquest any passat i s’hi intentarà donar un nou enfocament. “Totes les campanyes estan enfocades a la dona que pateix la violència però des d’aquí escoltem veus que estan sortint des de ja fa temps dient que també hi ha d’haver campanyes enfocades des de l’àmbit de l’home. Som l’altre 50% de la població i s’ha de fer un replanteig del que significa ser home i conviure en societat a finals de l’any 2018. A vegades ens trobem davant de situacions intolerables”. La superioritat de l’home envers la dona s’està normalitzant, ha continuat Calvo, alcalde de la CUP i això, no hauria de ser així, afirma. En la seva opinió caldria elaborar un protocol per tractar la violència de gènere en l’àmbit laboral. Argentona té un calendari curull d’actes des d’avui i fins el 25-N per donar resposta des del municipi a la violència de gènere.
Taller amb documental i xerrada-debat entorn el 25-N al casal de la gent gran del Pla, a Òdena @ajodena
També la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca de l’Òdena (MICOD) ha participat en la prova pilot de la Diputació de Barcelona per implementar protocols municipals d’actuació davant les agressions sexistes en llocs públics d’oci. Per a la Mancomunitat, que encara no li ha arribat cap denúncia, l’experiència de tenir una eina per protegir a les vilatanes de 5 dels 7 municipis que la integren és una satisfacció i en fan un balanç molt positiu. “Nosaltres, diu Mireia Prat, tècnica d’Igualtat de la Mancomunitat, a La Independent hem aprovat el protocol amb el suport de la Diputació de Barcelona durant aquest any a través d’un procés participatiu. Molta gent no havia sentit a parlar de violències masclistes en espais públics i hem començat des de baix”. La Mancomunitat ha fet una diagnosi i ha elaborat una campanya d’actuació en el cas d’agressió a l’espai públic.
Els 5 municipis que treballen mancomunats els temes d’igualtat valoren molt positivament el suport econòmic de la Diputació de Barcelona per poder fer aquests protocols amb professionals del sector. Han treballat mancomunadament i faran l’acte central del 25-N al Teatre Centre Unió d’Òdena.
“El nostre alcalde Francisco Guisado està molt conscienciat amb el tema de la violència de gènere ens i ens ha inculcat que la seva eradicació ha de ser un tema prioritari pel Consistori”, ha dit a La Independent Vanessa Massons, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament d’Òdena, del PSC-Òdena Progrés. Tenen una agenda plena d’actes pel cap de setmana com la segona caminada lila, un conta contes per a Infants que enguany llegirem en un acte central. “Mirant enrere -ha conclòs Massons- s’ha anat millorant però encara falta molt per fer sobre tot en el camp de l’educació. Els micromasclismes estan a l’ordre del dia i els hem de prevenir. En el moment d’implementar el Protocol farem campanyes dirigides als homes. La Diputació posa a disposició dels ajuntaments eines de treball molt útils que entre tots les hem de millorar”.
A Mataró que és un municipi que fa molts anys que treballa en la violència de gènere s’hi concentra la gran oferta d’oci nocturn que aplega uns 3.000 joves que venen de tot Catalunya, sobre tot del Barcelonès i de la mateixa comarca del Maresme. “Nosaltres presentem enguany el nostre protocol contra la violència en espais públic – ha explicat a La Independent Isabel Bermúdez, responsable del Centre de la Dona-. Es va aprovar a finals de juliol i per la Festa Major de Les Santes ja vam posar en marxa punts informatius”. El protocol que es presenta al Centre Cívic del Pla d’en Boet, va dirigit a tota la població, a l’empresariat, als centres educatius, als espais joves i als cossos de seguretat, associacions i a la societat civil per posar en comú línies d’actuació conjuntes. “Les violències sexuals -ha continuat Isabel Bermúdez- no tenen només a veure amb l’entorn de la discoteca. Nosaltres hem estudiat la influència de l’urbanisme en la seguretat dels espais d’oci, com estan dissenyats aquests espais i la il·luminació que tenen. Els espais d’oci no són només l’entorn de les discoteques. “Tant la Guia per a l’elaboració de protocols davant les violències sexuals en espais públics d’oci com els mateixos protocols -ha afegit la Isabel Bermúdez- són eines molt valuoses i el gran suport de la Diputació se suma a Mataró amb altres eines que ja hem anat desenvolupant des del propi consistori”.
L’Ajuntament de Premià de Mar ha estat un dels primers en fer servir i adaptar el material que la DIBA posa al servei dels ajuntaments. “Nosaltres- ens diu la regidora d’Igualtat de l’ajuntament de Premià de Mar, Esmeralda Calleja, del PDeCAT, vam fer un protocol per prevenir la violència contra les dones fa un any i ja l’hem aplicat durant aquesta Festa Major i ho vam fer amb la col·laboració i ajuda de la Diputació. He adaptat les polseres de tela, els cartells i tot el material que dona visibilitat a un tema que fins ara es tractava de portes endins. No hem tingut cap denúncia formal però si que el Protocol ens ajuda a detectar micromasclismes. La regidoria d’Igualtat ha agafat força i volem créixer més per poder abordar aquests temes. I tenim tot el suport unànim del Consistori”.
En el Ple de la Diputació del 29 de novembre es llegirà un manifest contra la violència envers les dones que es posarà a votació dels tota la membresia de la Corporació.