Divendres 08 novembre 2024

Divendres 08 novembre 2024

25 anys de TAMAIA viure sense violència

OPINIÓ

Fa 25 anys unes quantes dones il·lusionades, conscienciades i amb ganes de treballar, vam filar un projecte amb nom de planta, de planta amb flor. Sempre ens demanen d’on va sortir aquest nom? Us explicarem la història i li trobareu el sentit.

Llegenda de Tamaia: “Segons els asteques, cíclicament, la deessa del cel tornava a la terra a reencarnar, renovant les forces naturals… i llavors, la seva planta sagrada, la Tamaia, es transformava en una bella dona, símbol de la unió entre el cel i la terra…”

És efectivament una planta que prové d’Amèrica del Sud. És una planta forta que floreix gairebé durant tot l’any, a l’hora que les velles flors van caient en sorgeixen de noves, com un símbol de renaixement i reinici de la vida.

I les dones que vam definir, i continuem definint, a Tamaia ens vam enamorar d’aquest significat, perquè entroncava directament amb l’objectiu que ens havíem proposat: recuperar-se, renéixer i viure i acompanyar-se després d’haver passat per una història de violència, per part de la parella i/o de la família.

L’acompanyament terapèutic a les dones que han enfrontat violència masclista en algun moment de la seva vida, ha estat l’objectiu prioritari de l’entitat: validar el que expliquen, el que viuen, el que senten, ens sembla imprescindible per poder recuperar-se i viure lliures de violència.

En aquests anys moltíssimes dones s’han adreçat a Tamaia i les hem acompanyat i ens han acompanyat en aquest camí per a fer front a la violència contra les dones, violència que és viva i de la que cada vegada en coneixem millor les diferents expressions, així com els entrebancs que es continuen posant per eradicar-la.

Les dones sabem que juntes som més fortes, que si tenim espais per a compartir entre nosaltres no costa tant dir el que sentim i necessitem i que, hi ha coses, que només les entendran les qui coneguin l’experiència de la discriminació i la violència simbòlica, estructural, institucional, racial, per preferència sexual….i/o la directa sobre el seu cos.

 

cartell-equiptamaia

L’equip de Tamaia.

 

El grup d’autoajuda – com vam començar -, el grup de suport psicosocial, el grup terapèutic com en diem ara, són i han estat essencials en la recuperació de les dones.

Compartir l’espai d’escoltar el cos, relaxar-se, acompanyar-se les unes a les altres, compartir habilitats, sabers, i destreses és una experiència que ens enriqueix, ens aporta i ens dóna seguretat.

Fruit dels grups de suport psicosocial neix el grup de Mentores de Tamaia, dones sàvies, que donen suport a l’entitat i que animen a altres dones a continuar endavant. La seva expertesa i experiència són una font de renaixement per a altres dones, a la vegada que es constitueixen en actores de prevenció per les més joves.

 

cartell-goteo

 

Aquest novembre celebrarem l’aniversari amb un projecte que hem anomenat TAMAIA: 25 anys de sororitat, que inclou la presentació d’un vídeo commemoratiu, unes Jornades de treball i amb l’inici d’un Crowfunding a través de Goteo, per un projecte que ens engresca especialment: “Heroies”, un Taller d’escriptura creativa per a les dones que formen part dels grups de suport de l’entitat. Ens voleu ajudar? Ho podeu fer des d’ara.

 

Goteo Tamaia

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Argentina: Convenio entre el Consejo Nacional de las Mujeres y la Universidad Nacional de José C. Paz

Buenos Aires, Jueves 8 de Septiembre de 2011 Convenio entre el Consejo Nacional de las...

El dret a l’existència

OPINIÓ Des d’una perspectiva feminista hem desenvolupat diferents propostes per combatre la pobresa femenina. El...

Dolors Sabater i la importància del feminisme a Badalona

L’alcaldessa de Badalona ens parla de la seva ciutat, de feminisme, i de política....