Per Evlin Aragón. SemMéxico
Aquest dilluns 9 de març s’han complert 21 mesos de l’assassinat de la fotoperiodista Maria de el Sol Cruz Jarquín, per a qui la justícia no ha arribat, tot i la insistència de la família de la jove encapçalada per la reconeguda periodista Soledad Jarquín Édgar, amb el suport de desenes d’activistes en diverses parts de món.
El procés lent i tortuós ha estat una constant, refereix la periodista en un extens testimoni que forma part de l’informe de violència gènere i feminicida a Oaxaca, realitzat de forma anual pel Consorci Oaxaca.
“Més d’un any després res és al seu lloc. Hi ha trossos de la vida que no aconsegueixen ajuntar-se. L’espai físic que es va moure amb fúria, segueix desordenat, ens cal el seu somriure, la seva alegria gairebé permanent, els seus qüestionaments constants, la seva indignació davant de la injustícia, hi ha desequilibri per la seva absència que no s’entén, que no es creu”, es pot llegir com a part d’un relat íntim i punyent.
“Fins que la justícia arribi” és un relat en el qual Jarquín Édgar narra com va saber l’assassinat de la menor de les seves filles i com des del 2 de juny de l’any 2018 -que van succeir els fets- ha encapçalat una lluita per obtenir justícia que no acaba d’arribar a la seva fi a causa de la manca d’ofici, insensibilitat, corrupció i obstrucció de la justícia de les autoritats estatals encapçalades per la Fiscalia General d’Oaxaca.
“La recerca de la justícia sembla inabastable, una paret que res travessa, una circumstància que sona vulgar per la resposta, la foscor de les paraules que es tornen aigua bruta, remolins de vent que aixequen escombraries i que deixen al descobert la insensible actuació dels que no responen, dels que s’emboliquen en la raó que els dóna el domini, el poder, la força deshumana”, refereix.
La manca de justícia en el cas, inclou la complicitat de les autoritats estatals, ja que un dels ex col·laboradors del governador d’Oaxaca Alejandro Murat, hi està involucrat.
Es tracta de Francisco Montero, qui exercia com a titular de la Secretaria d’Afers Indígenes, el qual va obligar a Maria del Sol a cobrir la campanya política del seu germà Ageo, que buscava la presidència municipal de Juchitán de Zaragoza.
Aquesta complicitat s’ha convertit en impunitat ja que, tot i les constants manifestacions per exigir justícia i les resolucions generades a nivell federal, la detenció dels autors materials i intel·lectuals, així com les sancions per als funcionaris que van incórrer en actes delictius no han estat aplicades.
“Maria de el Sol no havia de ser a Juchitán, però era allà, obligada per complir una tasca que no li corresponia, però que responia a l’ambició de poder d’altres persones, dels Montero López. Tots dos buscaven consolidar el “cacicazgo” del seu pare, Porfirio Montero, un polític, un empresari i un pastor evangèlic, ni un clau sense cabota, la forma rapinyaire de passar per sobre de tot, fins i tot de la vida d’altres persones”, posa de manifest en el relat.
Cobreixen impunitat oficial
Tres delictes són els que té pendents les autoritats estatals de sancionar: el feminicidi de Maria del Sol, el delicte electoral comès per Francisco Montero i el robatori de les seves pertinences després de l’atac que li arrabassà la vida.
La fiscal Especialitzada en Delictes Electorals, Araceli Pinelo López, va declarar que la carpeta d’investigació estava conclosa i llesta per a la seva judialització des d’agost de l’any 2018, el que finalment va succeir al desembre de 2019, 16 mesos després.
No obstant això, ha pesat més la relació existent entre les autoritats que les proves presentades que han sustentat la responsabilitat dels germans Montero.
Soledad Jarquín deixa al descobert l’obstrucció de la justícia, que es fa més que evident al no donar compliment a les sentències dels Tribunals Electorals que assenyalen la responsabilitat dels germans Montero en la comissió de delictes, pel que ha sol·licitat el pagament de una multa i la sanció de qui va ser funcionari de l’administració d’Alejandro Murat.
“Hi ha elements suficients, però no ha passat res concret, el que revela una actuació omisa per part de la Fiscalia Especialitzada en Delicte Electoral, que hauria de ser considerada com obstrucció de la justícia en franca protecció als germans Montero López, un dels quals és regidor a Juchitán “, exposa.
D’acord amb la reconeguda periodista, l’obstrucció de la justícia per part de les pròpies institucions és una constant per a les famílies mexicanes que s’enfronten a un fet semblant, en el qual la violència de gènere i feminicida els arrabassa la vida a les dones, però, assegura com en moltes altres ocasions que no descansarà fins a trobar “Justícia per a Sol”.