Foto Xile Violencia Policial

Compartir

Xile: El curtmetratge «El preu de protestar a Xile», és nominat als Emmy 2021

La cinta té com a personatge principal i centre de la narrativa a l’excandidata a constituent Natàlia Aravena. Després de les protestes que van esdevenir durant l’esclat social, i on una gran quantitat de persones van ser víctimes de veritables mutilacions oculars. 

El títol original d’aquest reportatge és «This Chilean Woman Rejoins protests After Having Her Sight Impaired by Police”; no obstant això el curtmetratge rep el nom abreujat de «El preu de protestar a Xile». Produït per Vice News i amb el treball de camp d’Alejandra Carmona López, el curtmetratge va ser nominat als premis Emmy.

El tret indiscriminat de perdigons i altres armes antiavalots va ocasionar un gran índex de traumes oculars. És així com la jove Aravena va perdre un dels seus ulls, després que la va impactar una bomba lacrimògena a la cara.

Alejandra Carmona López, acadèmica de la Universitat de Xile, va ser la productora del curtmetratge produït per Vice News.

Així mateix Carmona forma part d’un equip que integra les nominacions als Emmy; l’any passat l’acadèmica hauria col·laborat amb The New York Times en el reportatge «It ‘s Mutilation’: The Police in Xile Are Blinding Protesters».

Feminisme, esclat social i traumes oculars

Com va ser esmentat en les dues edicions dels Emmy en la seva categoria «Notícies i documentals», es va destacar la presència de la temàtica respecte als traumes oculars a Xile, per l’acció repressiva de Forces Especials de Carabiners de Xile, en el marc de l’esclat social de 2019.

Alejandra Carmona, en la feina d’aquest reportatge va considerar dues arestes molt importants que convergeixen a la cinta: el feminisme i la protesta social.

Segons afirma Carmona López per al lloc web de la Universitat de Xile, el feminisme té un paper fonamental en les albors de la manifestació social a Xile. «”Ni l’esclat social ni cap de les expressions democràtiques que hem vist en els últims anys a Xile serien possible sense el feminisme », va sostenir l’acadèmica.

fOTO cHILE 1

 Foto: Karla Rivera (Facebook Natalia Aravena)

Alejandra Carmona considera que és una victòria amarga; ja que la història és sobre persones a qui van atropellar els seus Drets Humans. Tanmateix, també considera que és satisfactori que la història pugui visibilitzar el conflicte social a Xile a tothom.

Curtmetratge Complet AQUÍ

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

També et pot interessar