Divendres 26 abril 2024

Divendres 26 abril 2024

Compartir

Vera Giró presenta Origen, l’Observatori de Gènere en noticies de televisió

 

L’Observatori regular per la igualtat de gènere en notícies (ORIGEN) ha nascut per contribuir a l’eradicació de la violència masclista. Analitza la cobertura informativa de sis canals de televisió: TV3, La Sexta, Cuatro, Antena 3, TVE i Telecinco.

 

Cada setmana elabora un ‘Apunt’ d’anàlisi sobre una informació emesa per un d’aquests canals i el fa arribar a periodistes i mitjans de comunicació, grups de docents o activistes que treballen en l’abolició de les violències. Vera Giró n’és una de les seves investigadores.

 

Origen 1

 

Com explicaries les raons de la creació d’ORIGEN i perquè heu optat per fer aquests ‘apunts’ sobre sis canals de televisió?

A nivell de periodistes i investigadores de mitjans vam pensar què estava a les nostres mans per contribuir a l’eradicació de les violències masclistes. Les cadenes estan escollides a nivell estatal per poder abastar un públic més general, tenint en compte que són les que tenen més audiència.

Com en feu el seguiment?

Ens el repartim entre l’equip. Donem prioritat als telenotícies de nit, que cobreixen totes les informacions que passen durant el dia, i als del cap de setmana, perquè tenen més temps i es poden esplaiar en segons quins temes.

En un dels apunts detecteu que en la notícia sobre la detenció del presumpte assassí d’Eva Blanco, s’ignorava el caràcter masclista de l’acció en les informacions de Telecinco i La Sexta.

Sí, però també hem trobat algunes pràctiques bones. No tot és negre. La nostra intenció és anar posant el focus en les coses que es fan bé i en les que no es fan tan bé. Criticar i proposar millores. Que sentin que estem ‘controlant’.

Aquests ‘bons elements’ els assenyaleu en la cobertura de TVE d’un feminicidi, el passat 23 de novembre. A la mateixa informació també hi detecteu errors, però.

L’elogi que hi ha en aquest apunt i que també hem trobat en d’altres exemples és que no tracta la informació sobre violència masclista com un simple succés sinó com un fet que passa a nivell general, com un problema social, i l’emmarca dins el ‘feminicidi’ o la ‘violència masclista’. No ho tracta com si fos un accident de cotxe, per exemple.

Què en feu dels apunts que elaboreu?

Els enviem setmanalment a les periodistes que creiem que els poden ser útils. A més, organitzarem trobades amb periodistes i entitats per analitzar-los.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

València: III Jornades Internacionals Dones, Drets Humans i Pau a Colòmbia/ La Independent / Notícies Gènere

A València, al Centre Cultural la Nau i al Col·legi Major Rector Peset, els propers...

Legalitat desconectada o justícia per signes de discriminació

   OPINIÓ Que hi hagi llistes de dones en la conjuntura electoral, és un precedent...

Detencions de periodistes i defensores dels drets humans a Bielorússia

Des del passat mes de desembre, es produeixen detencions de periodistes i activistes dels drets...