‘Rosa Solbes. El periodisme insurgent’ esta editat per la Companyia Austrohongaresa de Vapors, en aquesta publicació l’autora ofereix documents inèdits i anècdotes clau que ajuden a comprendre – prenent la trajectòria de Rosa Solbes com a fil conductor- la realitat valenciana dels darrers 40 anys.
El llibre “Rosa Solbes. El periodisme insurgent” escrit per la periodista Esperança Costa, tracta de una biografia on es reivindica el paper de tota una generació de periodistes durant la Transició valenciana.
Rosa Solbes (Alacant, 1950) ha escrit reportatges, entrevistes i columnes que s’han convertit en referents del periodisme valencià de la Transició. És el temps de les bombes contra Joan Fuster i Sanchis Guarner, dels atemptats d’ETA i els GRAPO, de la violència ultra contra les primeres autoritats democràtiques valencianes, del cop d’estat del 23 F.
Compromesa amb l’esquerra, el feminisme i el valencianisme, pertany a una destacada generació de periodistes insurgents que va sacsejar la professió a València en els anys 70 i 80. Va treballar, entre d’altres mitjans, a ‘Primera Página’, ‘Valencia Fruits’, ‘Valencia Semanal’, ‘Diario de Valencia’, Radiocadena i TVE, i ha estat corresponsal de ‘Tiempo’, ‘Interviú’ i ‘El Periódico de Catalunya’.
Ha viscut, primer com a directora fundadora de Ràdio 9, i finalment, com a membre de l’últim consell d’administració de RTVV, el naixement i mort dels mitjans públics valencians.
Esperança Costa i Gimeno (Gandia, 1963) és llicenciada en Geografia i Història i màster en Patrimoni Cultural per la Universitat de València, però part de la seua trajectòria l’ha dedicada al periodisme. Ha treballat al ‘El País’, ‘Canal 9’ i ‘ADN’, i col·laborat a ‘Levante-EMV’, ‘Escuela Española’, ‘NAT’ i ‘La Veu del País Valencià’, entre d’altres mitjans.