Dones de Mèxic i el món es varen reunir a Mèrida, Yucatán, per construir una nova agenda de gènere, basada en el coneixement, les noves oportunitats en ciència i tecnologia i la innovació productiva, això en el marc del centenari dels dos Congressos Feministes de 1916 celebrats a Yucatán.
Es tracta de fer un reconeixement a les dones que el 1916 van aconseguir, importants i centrals modificacions al codi civil: d’aquí va néixer la primera llei del divorci, i des d’aleshores, van marcar com importància superior l’educació com a via d’apoderament i desenvolupament de les dones.
Encapçalades per la Secretaria de Relacions Exteriors, Claudia Ruíz Massieu, i la presidenta de l’Institut Nacional de les Dones, Lorena Cruz Sánchez; a més participarà la tresorera dels Estats Units, Rosie Rios, de Chairman & CEO Tupperware Brands Corporation; Emma Watson, María Contreras-Sweet, titular de l’Administració General de Petits Negocis dels Estats Units d’Amèrica, i Alicia Bárcena Ibarra, Secretària Executiva de la Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib
El format d’aquesta trobada internacional, a realitzar-se el 25 i 26 de gener, el primer en el seu tipus en l’època recent, es considera un assumpte fonamental signar un acord com a part de la política exterior de Mèxic i les relacions de cooperació i intercanvi entre les nacions.
Busca promoure noves condicions per a les dones emprenedores, consolidar els avenços i ampliar les oportunitats per a la major incidència de les dones en la generació i agregació de valor en els processos productius.
En aquesta trobada s’espera la participació també de polítics, empresaris i altres homes de gran influència, que es comprometin en les tasques de la igualtat substantiva. La campanya d’ONU He for She, ell per elles.
Per això s’espera la participació del Secretari d’Educació Pública, Aurelio Nuño i representants d’ONU Dones, acadèmiques i especialistes.
Què es busca
Aquesta trobada internacional estarà enfocada al desenvolupament de les dones en el context global, regional i nacional des de l’economia del coneixement; per enfortir la participació econòmica i productiva amb innovació i competitivitat.
Igualment s’intentarà la construcció i promoció d’una nova agenda de gènere que, en el marc del centenari del Primer Congrés de Dones Feministes de Mèxic, celebrat a Yucatán al gener de 2016, contribueixi a la deliberació i formulació de propostes al voltant dels nous desafiaments i oportunitats per al ple desenvolupament de les dones.
L’agenda de treball té 4 punts: Educació, capital humà i coneixement, per impulsar i garantir major inclusió i equitat en els sistemes educatius, així com en les institucions i els processos per a la generació i transferència de coneixement i tecnologia, amb la finalitat d’enfortir la participació i les aportacions de les dones en la creació i agregació de valor en les activitats productives:
Innovació i competitivitat per millorar les condicions i fomentar les capacitats innovadores de les dones en la formació de nous projectes i empreses en diversos àmbits de l’activitat econòmica, així com promoure la creació de xarxes de suport i col·laboració (sistemes d’informació i intercanvi d’experiències , coneixements i tecnologies per a la innovació i la competitivitat).
Creació i diversitat: Dissenyar i implementar polítiques públiques, programes, projectes i accions que permetin el major desplegament de les vocacions i els talents creatius de les dones, així com el reconeixement i respecte a la diversitat cultural, racial, social i sexual de les dones arreu del món, amb especial èmfasi en la protecció dels seus drets i llibertats, tant individuals com col·lectius.
I, finalment, comprometre els homes
El quart tema d’anàlisi, és la campanya He for She, per coparticipar en l’esforç que encapçala ONU Dones a nivell mundial. S’informa que aquí s’anunciarà la incorporació de mexicans prominents de la política, el sector empresarial i la societat civil al model He for She, homes per la igualtat.
Hi haurà conferències, testimonis, anàlisi i casos d’homes rellevants de l’escena internacional que s’hagin sumat al model.
Antecedents
Primer Congrés Feminista de gener de 1916:
Es va inaugurar el 13 de gener de 1916 al Teatre Peón Contreras de la Ciutat de Mérida.
650 congressistes de tot Yucatán. Primer Congrés feminista a Mèxic i segon a Amèrica Llatina. La recomanació de les dones assistents al fet que es reformés el Codi Civil, va ser la proposta més important del Congrés. Va ser decisiu en la Llei de Relacions Familiars promulgada per Carranza el 9 d’abril de el 1917.
Convoquen: ONUMujeres; Cancelleries diverses; la Secretaria de Relacions Exteriors (SER); l’Estat de Yucatán; Inmujeres i societat civil.
Lloc al Teatre Peó Contreras i al Museu del Món Maya, de Mèrida, Yucatán. La llista de panelistes, conferenciants i presentacions de reflexió i agenda és de més de 20 personalitats de Mèxic, Amèrica Llatina, Estats Units i altres països.