Divendres 08 desembre 2023

Divendres 08 desembre 2023

Dones del món

Lucha Castro: “Vam posar a l’agenda internacional el fenomen del feminicidi”

El llibre “Una lucha colectiva” és la resposta política a la sordesa i silenci de les autoritats enfront de les violències de gènere, que recull el crit de les víctimes de feminicidi, de les desaparicions forçades, és un llibre de...

Elisa Loncon. Xile: “El nostre mandat és garantir els drets dels històricament exclosos”

Per Elisa Loncon. Sinpermiso A gairebé un any de començat el treball de la convenció constituent, Elisa Loncón va parlar amb Julieta Rudich, per a Brecha.

...

Yayo Herrero. Generar formes comunitàries en cultures individuals

Per Sarah Babiker En aquesta entrevista, la pensadora eco-feminista Yayo Herrero reivindica la “justícia materna” de compartir el que hi ha, davant d’un sistema que premia qui competeix per la satisfacció dels seus desitjos sense assumir cap límit.

...

Judith Butler, filòsofa feminista: “No volem imitar els qui ens violenten”

Per Paula Escobar. Diario Digital Femenino La influent pensadora feminista es manifesta fastiguejada “per la monstruosa i violenta invasió d’Ucraïna”. 

...

Sheila Rowbotham: En l’esperança i la lluita

Per Francesca Newton. Sin Permiso  Sheila Rowbotham parla de la vida en la lluita per l’alliberament de la dona, del seu camí cap al feminisme socialista i perquè creu que els debats dels anys 70 continuen tenint tant de ressò...

Entrevista: Alix Morales Marín de l’ANZORC: “El nostre feminisme camperol és un exercici d’agrupació”

Per Violeta Forero AmecoPress  L’Associació Nacional de Zones de Reserves Camperoles, Anzorc, va crear la Coordinadora Nacional de Dones per tal de discutir la problemàtica amb enfocament de gènere, drets de les dones i les reivindicacions camperoles.

...

Marieme Hélie-Lucas. Una llarga lluita pel laïcisme i els drets de les dones

Per Thomas Mahler. Sin Permiso a sociòloga algeriana alerta del creixement de l’islamisme, com passa al seu país natal, i critica a una part de l’esquerra la ceguesa davant d’un fenomen mundial.

...

Claudia Ortiz: “Prou de tenir por del feminisme”

            “Les feministes no estem disposades a ocupar només els espais que ens cedeixin, sinó a conquerirels nostres propis espais, a exigir-los. 

...

“Cal interioritzar que les dones no naixem per satisfer expectatives alienes”

    “Cal interioritzar que les dones no naixem per satisfer expectatives alienes” Entrevista a Juana Gallego, escriptora i professora titular de la Facultat de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona.

...

L’estupidesa de l’ingrés mínim vital

    “L’ingrés mínim vital és una de les polítiques socials més estúpides que hom pot imaginar”. Entrevista a Guy Standing

...

Roya Sadat a “La Història oblidada” reflectirà els canvis socials experimentats per la dona a l’Afganistan

    Roya Sadat, és una de les poques cineastes que ha donat el país, que recentment han envaït per segona vegada els talibans, i que és considerat com el pitjor del món perquè les dones hi visquin.

...
Ameco foto 1

Eliane Viennot i el llenguatge

     Les institucions van intervenir per masculinitzar la llengua i ensenyar els seus usos sexistes.  Professora emèrita i destacada defensora el llenguatge inclusiu a França. No són bons temps per defensar la promoció del llenguatge inclusiu.

...

Rita Segato: “La crítica del patriarcat i el racisme excedeix l’acadèmia”

    La crítica del patriarcat i del racisme El valor de pensar en conversa perquè el saber parli d’una realitat comuna.

...

Crítica i memòria feminista a Cuba, una tradició viva

    Foto: Arxiu AmecoPress A Cuba, els feminismes tenen una tradició crítica centenària en la cultura i l’acadèmia, que transcendeix els marcs intel·lectuals per incidir en el canvi social.

...

Interregne nord-americà. Entrevista a Nancy Fraser

      Nancy Fraser respon a preguntes formulades per Alessandra Spano sobre la Covid-19 i la política d’Estats Units.  

...

«Creix l’alarma davant la possibilitat de la fi de l’ordre patriarcal”, Rita Segato a DW*

Per Redacció DW. DiarioDigital  Una entrevista exclusiva amb la reconeguda antropòloga argentina Rita Segato pel Dia Internacional de la Dona. “Si les dones continuem pel camí que anem, arribarem a canviar la història”. 

...

Festejos tòxics: violència darrere d’un mite

Per Redacció Semlac Cada vegada es pot trobar més informació sobre els anomenats festejos “tòxics” i especialistes alerten que, sovint, les persones que estan immerses en aquest tipus de relacions amoroses no són capaces de adonar-se que estan vivint situacions...

«L’alliberament feminista també és lluitar contra el racisme, l’homofòbia i la transfòbia»

Per Agustina. Diario Digital Femenino Reni Eddo-Lodge, primera persona negra i britànica líder de vendes al Regne Unit: «Dir que la pluralitat en el feminisme fractura el moviment és ridícul: Què han de fer les dones negres? Tallar-se per la...

La meva casa és el món, Antartida inclosa

  Conversa amb Sara Catella“Sóc una dona que té amistats i gent estimada en molts racons de la planeta, i em sento còmoda en qualsevol lloc”.

...

“La tutela de les esglésies sobre el cos de les dones és inadmissible”

Per Lenny Cáceres. Diario Digital María de los Ángeles Roberto, teòloga: “la tutela de les esglésies sobre el cos de les dones és inadmissible”

...

Helena Maleno: S’ha de tenir valentia per apostar per la vida

ENTREVISTA Per Gloria López. AmecoPress La defensora acaba de publicar ‘Mujer de frontera’, un llibre en què repassa l’injust procés judicial a què va ser sotmesa.

...
Dolor Reguant 1

Cultura i eines contra la violència simbòlica

  ENTREVISTA La Independent ha parlat amb Dolors Reguant i Fosas, activista feminista, llicenciada en antropologia, escriptora i investigadora. Ho fem sobre el seu últim treball d’investigació:  test-desvinc

...

Vides en construcció

     Denise Ocampo fa molts anys que treballa amb nenes i nens. Encara que es va graduar de Llengua Anglesa, gairebé des que va començar a exercir es va reorientar als estudis lingüístics, en particular a l’anàlisi del discurs...

Gaby Bonavitta, del feminisme popular a funcionària municipal

   Gaby és comunicadora feminista i reconeguda militant feminista popular llatinoamericana. A pocs dies d’assumir el càrrec va rebre a Diario Digital Femenino en el seu despatx per a parlar d’aquesta nova etapa que ens involucra a totes.

...

Per què feminismes, en plural. Quants n’ hi ha?

     Esther Pineda G. és sociòloga, Magíster en Estudis de la Dona, Doctora i Postdoctora en Ciències Socials egressada de la Universitat Central de Veneçuela.

...

Dora Saldarriaga: «Tenim la gran oportunitat de portar altres temes al consell de la ciutat i fer control polític amb perspectiva de gènere»

Dora Saldarriaga, diputada electa colombiana Entrevistem a Dora Saldarriaga Grisales, regidora electa per Medellin en el període 2020-2023, pel Moviment Polític Estamos Listas, promogut per una majoria de dones.

...

“Las Marías, de Santiago” van trencar molts estereotips, diu la periodista i escriptora Áurea Sánchez

Áurea Sánchez ensenya el seu llibre La publicació del llibre “Las Marías de Santiago”, editat per Libros.com, de la periodista i escriptora gallega Áurea Sánchez, explicant la vida de les germanes Maria i Coràlia Fandiño Ricart, les ajuda a trencar...

Dolors Reguant: “Transcendir més enllà de l’Olimp”

    La Independent entrevista a Dolors Reguant i Fosas, nascuda a Súria (Barcelona) el 1949. Activista feminista. Llicenciada en Antropologia. Escriptora.  

...

RedTraSex proposa sensibilitzar forces policials

      Tot i que resulten ja llunyans aquells primers records de calabossos i maltractaments; i més encara la infantesa repartida entre treballs domèstics i tants d’altres, Elena Eva Reynaga parla amb fluïdesa i desimboltura, al punt de semblar...

Dones contra dones, el parany del patriarcat

  Foto:ucl Juliet Mitchell és psicoanalista i feminista, dos fronts que no acaben d’amistançar-se  però la relació és inevitable per comprendre la situació de les dones en la cultura.

...

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.