Dijous 08 juny 2023

Dijous 08 juny 2023

Compartir

Sílvia Soler guanyadora del 33è Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull

 

 

Sílvia Soler entre José Manuel Lara i el President Artur Mas

(Fotografia gen.cat)

La periodista i escriptora Sílvia Soler ha estat la guanyadora enguany del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb l’obra “L’estiu que comença”. L’acte de lliurament s’ha celebrat el dia 31 de gener al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. El premi, que convoca Editorial Planeta, està dotat amb 60.000 euros i es va crear l’any 1981 per contribuir a estimular la creació literària en català i a impulsar-ne la difusió.

 

 

L’escriptora va destacar que ha optat per un títol amb dues paraules esperançadores i positives: ‘estiu’ i ‘comença’. També afirmà que: “Els personatges malgrat tot el que els toca viure, tossudament es troben per brindar per l’estiu que comença i és com un desig de bons auguris”. Soler va explicar que La història arrenca amb dues mares embarassades que s’imaginen com seran els seus fills i quina relació tindran si seran amics o si no ho seran, si seran nens o nenes… “. “La novel·la agafa aquest fil i l’estira i acompanya aquests personatges que coneixem des d’abans de néixer fins la seva maduresa als 50 anys”.

La protagonista, la Júlia Reig, i el protagonista l’Andreu Balart, van néixer l’any 61 i estan units pel lligam d’amistat de les seves mares i per una tragedia. La novel·la està ambientada en un poble inventat que es diu Sorrals, situat entre el Maresme i La Selva. Si les criatures neixen amb una herència determinada per part de les seves mares – reflexiona l’autora- aleshores potser l’amistat es pot heretar: “Ells neixen de dues mares que són íntimes amigues; això fa que visquin en un entorn que els protegeix, però a vegades, és una herència que els pesa com si no poguessin decidir”. En la seva vida personal ha viscut dues experiències diferents pel que fa a amistats heretades, diu l’escriptora i afegeix que en un cas, l’amistat ha passat de pares a fills i en l’altre, no.

Durant la seva intervenció, el president de la Generalitat, Artur Mas,  va parlar sobre la tradició i la creació cultural: “Ara que hi ha tants dubtes respecte a la qualitat i els valors del país, lligar-los amb la nostra tradició cultural, que ve de Ramon Llull i passa per Espriu, i tants altres, ens interessa de manera molt especial”, i va afegit: “En aquest moment en què necessitem que tot el tema econòmic vagi endavant, tots aquells sectors on Catalunya pot tenir un valor afegit, i al mateix temps, una especialització, són sectors que els hem d’anar cuidant i sobretot valorant”.

També va agrair al Grup Planeta aquest compromís amb Catalunya i amb la cultura catalana, assegurant que “és una empresa arrelada a tota la història econòmica del nostre país i esperem que ho serà durant molts més anys”.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

25N – Illes Balears: “Les dones hem d’aprendre a valorar-nos”

Logo feminisme 2

Catalunya: Denuncien les violències contra les dones a través de les xarxes socials / La Independent / Notícies gènere

Barcelona: SEMINARI: Jornades doctorals història i literatura / La Independent / Notìcies gènere